Czereśniak latem 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak latem 2010

Post »

BASIU to chyba jakiś diabełek ten przybysz . Biedna różyczka może jeszcze coś z niej będzie . Jeszcze nie spisuj jej na straty . Mam nadzieję ,ze do jutra sie nie pozabijają . To czekam chyba ,że znowu coś Ci nie wypali . Gratuluję nagrody ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No Basieńko, tak jak myślałam Kajtuś czuje się zagrożony, nie rozumie dlaczego do jego domu przyniesiono nowego kota. Jak ty przeżyjesz dzisiejszą noc na tym polu walki :roll:

A co do liści lecących z drzew u mnie też jabłonki sypią listkami, ale to z powodu mszycy a nie jesieni ;:108
Pierwsze słyszę o tym konkursie, a szkoda bo bym na pewno zagłosowała - gratuluję
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też pełno liście pod wiśnią- choroba grzybowa (zółte liście z plamami) :x
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Mam do Ciebie dwa pytania:
1 - jakiej wielkości jest ta lilia?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae9 ... 4452b.html
2- jaka to odmiana? Chodzi mi o te małe żółto-czerwone tulipany?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/160 ... bc504.html
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

basjak pisze: Amadyn czyżby na kwiat szałwi srebrzystej trzeba było czekać kilka lat?
Trzeba czekać dwa lata . To roślina tzw. dwuletnia - w pierwszym roku jest rozeta liści , a w drugim kwiat , po czym roślina zamiera . Należy mieć tylko nadzieję , że w następnym roku pojawi się wraz z kwiatem nowy odrost .
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - trochę mnie nie było a tu proszę - nowy wątek! Zdjęcia jak zwykle piękne, róże to wiadomo, ale lilie równie cudne. Szkoda tej róży na patyku, ale z tego co widzę to one są bardzo wrażliwe. Ten kot na zdjęciu to Kajtek, który bije Rudzika? Dobrze zrozumiałem? Zdarza się, z kotami nigdy nic nie wiadomo, niektóre się lubią, inne nie mogą na siebie patrzeć. Jak ludzie...

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Tomek z róż na patyku jestem wyleczona ;:7 zostały mi dwie tegoroczne- lidlowska i internetowa żółta :!: o kwiatach czerwonych i różowych :;230

Obrazek

Obrazek

Rudy Rysiek jest u mnie na wakacjach. Po pierwszej potyczce z Kajtkiem całą dobę spędził za telewizorem, oczywiście w zamkniętym pokoju. Wyszedł niedawno i wreszcie coś zjadł i skorzystał z kuwety. Jest bardzo zestresowany-nowy dom, nowy człowiek i jeszcze dwa koty, które nie wiadomo, jakie mają zamiary. Biedny, wciąż syczy.

Obrazek

Amadyn czyli właściwie tak samo, jak naparstnica czy malwa. Szkoda, ale może zobaczę kwiat u Ciebie :)

Wygląda na to, że jedyny oryginalny obrazek u mnie to róże na gruszce :uszy
Obrazek Obrazek

Przemek lilia Batistero rośnie u mnie drugi rok i ma około 1,30 m . Jest mieszańcem z grupy LA, nie pachnie.

Obrazek

Żółto-czerwone tulipany to odmiana Monsela, mają ok.30 cm wysokości. Polecam, bo są naprawdę atrakcyjne.
http://forum.tulipa.pl/viewtopic.php?t=171

Agnieszka małą wisienkę udało mi się ładnie podciąć i teraz rośnie juz zdrowo. Natomiast jabłoń i duża wiśnia sypią chorymi liśćmi, jak w październiku. W innych ogródkach to samo.
Lilii co dzień, to więcej :) z pachnących na razie tylko józefka i królewska.

Obrazek Obrazek

Kasiu faktycznie, to dopiero liliowy początek. Czekam niecierpliwie na pachnące orienpety.
Róża i wierzba padły chyba z braku wody. Może miały za mało rozwinięty system korzeniowy i jednorazowe podlewanie w upały im nie wystarczało? Cóż, zwolniło się miejsce na nowe krzewy.

Zaczynają sie rozbijać pierwsze kwiaty Glori Dei
Obrazek Obrazek

Marzanka pierwszy raz słyszę nazwę warszawianka. Kosmosy rosły u mojej babci, ale nie pamietam, jak je nazywano :) Mama mowiła mi, że rok temu jakaś aktorka miała z nich bukiet ślubny :roll: Fajnie, nie?

Obrazek

Wczoraj niemiłą niespodziankę zrobił mi powojnik Solidarność. Padł największy pęd z kwiatami.
Obrazek

Gosia Westerlanda też uwielbiam, za kolor i zapach kwiatu i mocarny pokrój krzewu :)

W tym roku zakwitły też ładnie stare pnące, zwykle tragicznie porażone mączniakiem.
Obrazek

Obrazek

Stasiu moim liliom deszczowa pogoda nie bardzo zaszkodziła, chociaż padły te, których najbardziej byłam ciekawa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadzia dzięki za miłe popołudnie. Koty na szczęście drzwi nie potrafiły otworzyć i mam spokój.
Twoimi żółtymi liliami jestem zachwycona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko koty nadal rozdzielone. Moje bardzo by chciały poznać przybysza, ale on jeszcze nie jest gotowy :) I tak już się ośmielił i wyszedł zza telewizora (sycząc oczywiście) i położył sie na parapecie.

i widoczki :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Basiu, w tym roku ogólnie jest urodzaj na te stare, różowe róże pnące. Na moim osiedlu wielu sąsiadów je ma i są wyjątkowo pięknie i bogato obsypane pąkami. Już sobie załatwiłam odnogę - dostanę od takiej starszej pani, której w dzieciństwie pomagałam w ogrodzie. :tan
Piękny kolor ma Twoja bordowa róża szczepiona na pniu. A kotu wcale się nie dziwię, biedak pewnie nie do końca rozumie co się dzieje. Swoją drogą ma śliczne umaszczenie - chcę sobie sprawić takiego rudzielca lub biszkopta. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Co do kotka to wcale się nie dziwię, że jest nieufny. Ja pamiętam w zeszłym rok jak wyjechaliśmy na tydzień czasu i zostawiliśmy moją kotkę u rodziców. Przyjechaliśmy po tygodniu a ona nas niepoznawała- była wielce obrażona, że ją zostawiliśmy gdzieś. A często jedździ do rodziców ale zawsze jest z nami :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobrze ,że sobie drzwi nie pootwierały :;230 inaczej mogłoby być tragicznie ;:108 . Mnie również było miło posiedzieć z Wami obiema . Dziś znowu normalny dzień pracy . Wczoraj jeszcze wsadziłam sadzonki od Iwonki i rozdzieliłam na 3 części . Fajnie się prezentują na tej rabatce z Rh i azaliami ;:196 Ta czerwona Fantastico
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Basiu masz piękną piegowatą lilię ,a rudzielec co się tak złości :;230
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Basiu róża na gruszy :uszy bosko wygląda.U mnie lilje odchorowały pogodę niestety .Józefki jeszcze nie kwitną pusciły pędy ale z 10 -3 zakwitną inne też smutne .Rudy tęskni pewnie za domem dlatego syczy.Może uda ci się go pomiziać ode mnie ;:196 Kosmosy są takie delikatne ja je bardzo lubię a takich babcinych nazw to rzeczywiście u was nie ma bo jak już pisałam ja nabytek jestem :wink: ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzanko nabytek nie nabytek ale teraz już wiesz o co biega . Rudzielec tęskni za swoją panią niestety . Basiu nie chce mi się wierzyć ,że nie widziałaś kwiatu Gloryjki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Basiu czytałam, że u Was chorują wiśnie. W naszych stronach także i to bez względu na odmiany. Sporo innych drzew owocowych kiepsko wygląda mimo obfitego kwitnienia słabe plony się zapowiadają.
Zauważyłam też, że wierzby mandżurskie mają dużo zaschniętych liści - szczególnie starsze okazy.
Coś dziwnego sie dzieje z nimi a to przecież dopiero pierwsza dekada lipca.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Christin ja też mam problem z wierzbami mandżurskimi. Zauważyłam że moja dorosła jest od środka cała sucha a na zewnatrz listki zaczynają się zwijać i schnąć. ;:223 Trochę się zdziwiłam bo do tej pory była bezproblemowa i rosła jak na drożdżach.
Okazało sie że ma pajęczaki i plamistość. Dostała opryski i mam nadzieję, że jej to pomoże.
Młode natomiast stały się ulubieniacami mszyc-też poszedł oprysk. W tym roku i ja zauważyłam że jest sporo tych szkodników.
A miałam nadzieję że sroga i mroźna zima wiekszosć wytępi.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”