Obrzeża ogrodowe - formy rollborderów,opisy wykonania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:Arku 60-cenymetowy (na wysokość) betonowy cokolik, chyba nie będzie ładny.
Jeśli idzie o sinding, to muszę się rozglądnąć ile kosztuje, to jest jakaś myśl, mimo, że tworzywo.

Aniu co to jest ondulina? Nie znam tej nazwy.
Tak ,Mietek ma rację - to jest pokrycie dachowe. O wiele tańsze niż inne, można ciąć.

http://www.oelrich.com.pl/oelrich/strony/ondulina.htm
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Aniu na reklamówce, ta ondulina, wygląda całkiem niebrzydko.
Muszę się przejść do sklepu z materiałami budowlanymi i zobaczyć to z bliska.
Dzięki za następny pomysł. :D :D :D
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ondulina występuje w kilku kolorach. Najładniejszy to brąz i zielony. Płyty wielkości ok. 0,9 na 1,2 m. Koszt średnio 27PLN. Dostępna w marketach budowlanych.

Pozdrawiam
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Kacper pisze:.....Jak by ktoś znał sklep internetowy z rollboarderami plastykowymi to proszę o podanie na pw jego adresu. :lol:
Nie wiem czy PNOS Ożarów Mazowiecki sprzedaje takie rolbordery również przez internet, ale z całą pewnością były sprzedawane jesienią w ich sklepie w Warszawie, aleja Krakowska róg Krakowiaków.
Mietek.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Takie plastikowe rollboardery są często oferowane na aukcjach na Allegro. W zeszłym roku często je tam widywałem. Popatrz Kacprze a na pewno znajdziesz wiosną ich ofertę na Allegro.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
jakja
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

lila31 pisze:Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł?
Chcesz totalnie zlikwidować trawę? Zastosuj Roundap - rozpylacz nisko nad ziemią, dysza o małym kącie; spokój na 0,5-1 rok pewny. Jak nie chemia to coś z tworzywa... ale to też ohyda na swój sposób...
Pozdrawiam. Jacek.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Jacku to nie moja trawa. Przełazi od sąsiada, a stosunki dobrosąsiedzkie są mi ważniejsze niż trawsko. :D :D :D

Ponadto, rabata z mojej strony już się mocno zagęściła, i mogłabym zniszczyć przy okazji własne rośliny. :(
jaqub
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2007, o 22:21

Post »

Ja od siebie moge polecic podklady kolejowe. Sa zaimpregnowane tak ze beda bardzo dlugo sluzyc. Mozna kupic juz od ok 20pln za szt a z jednej sztuki w zaleznosci od ilosci ciec wzdluznych i tego jak szerokie ma byc obrzeze mozemy uzyskac od 2ch do 3szt. Poza tym wygladaja o niebo lepiej od tych palisadek drewnianych i super sie komponuja z iglakami.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

jaqub pisze:Ja od siebie moge polecic podklady kolejowe. Sa zaimpregnowane tak ze beda bardzo dlugo sluzyc. Mozna kupic już od ok 20pln za szt a z jednej sztuki w zaleznosci od ilosci ciec wzdluznych i tego jak szerokie ma być obrzeze mozemy uzyskac od 2ch do 3szt. Poza tym wygladaja o niebo lepiej od tych palisadek drewnianych i super się komponuja z iglakami.
Podkłady są szkodliwe zwłaszcza tam gdzie się często przebywa lub w pobliżu altanki. W upalne dni wydzielają trujące opary, ponieważ są impregnowane (nasączone niesamowicie chemią) już wolę plastyki jakbym miała wybierać.

Już było pisane na ten temat

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... podk%B3ady

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Post »

Jeśli chodzi o obrzeża trawnika ja układam kamienie polne.
1) Na początku wykopuję zagłębienie około 5-10 cm;
2) następnie wykładam agrowłókniną lub geowłókniną;
3) kolejny krok to bliżej trawnika układam płaskie kamienie, równo z trawnikiem, co pozwala na wjechanie kosiarką (szerokość tego tworu to około 5-8 cm);
4) po przeciwnej stronie od trawnika układam kamienie ale już wystające ponad powierzchnie naokoło 10 cm;
5) na koniec wolne przestrzenie między kamieniami wypełniam drobnymi kamykami o średnicy 0,5 do 2 cm.
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Post »

Łukaszu, a czy moge Cię prosić o dołączenie zdjęcia tego obrzeża o którym piszesz? i czy rzeczywiście trawa nie "przechodzi" przez takie zasieki? :D
Kasia
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Post »

Trawa nie przechodzi. Fotkę dodam jak zrobię.
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Re: Co zamiast rollborderów??

Post »

odświeżę wątek bo z braku zajęcia zacząłem produkcję (oczywiście na własne potrzeby) betonowych palików/rollborderów.Po wielu doświadczeniach te okazały się najtrwalsze...
Wykonałem dwie potrójne foremki a więc mogę zrobić 6 szt dziennie.Worek gotowego suchego betonu to koszt 10 zł..będzie z tego ok 30 palików czyli koszt jednego to 35 gr.i mam zajęcie na zimę... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Józefie ciekawy i praktyczny pomysł. :D
Mnie osobiście podobają się właśnie betonowe które często z czasem porastają glonami i mchem ale dodaje to tylko im uroku.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Miałam w ogrodzie drewniane rollbordery ale niestety po trzech latach zaczęły próchnieć :?
Wymieniłam je tej jesieni na obrzeża z bardzo starej cegły rozbiórkowej.
Moim zdaniem stara cegła fajnie komponuje się w ogrodzie.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”