Co to może być za odmiana gruszy?

Drzewa owocowe
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to może być za odmiana gruszy?

Post »

Na małym drzewku może by się dało, pędzel w dłoń i woskujemy zawiązkom końcówki albo co.. Zadziałałoby, Pomologu?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hehe, wątpię :wink: Pamiętaj, że zawiązek rośnie... :D Dużo większą skuteczność daje ochrona chemiczna fungicydami... większą ale nie 100%
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Haha, to może czapeczki byłyby lepsze :lol:

No ale dobra, przynajmniej są jakieś perspektywy :wink: Czekam więc na następny sezon, miejmy nadzieję, że mniej mokry, choć przyznam, że po tegorocznych (tegoletnich) opadach, nawet tydzień bez deszczu wydaje się być najbardziej niemożliwą niemożliwością :roll:

A swoją drogą, Andrew ma rację - sprzedawanie błędnie oznaczonych roślin (bo nie tylko drzewek owocowych) jest niesłychanie wkurzające. Miałam mieć Komisówkę ;:145 A teraz, nawet jakbym posadziła, to co, kolejne 8, a może 10 lat czekać? Już mam dość czekania ;:207
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Śmiejcie się śmiejcie, ale ja już widziałam pończoszki na owoce, żeby ich muchy nie gryzły:P Małe drzewko to sobie wyobrażam, ale tak zasunąć cały sad.. Sama wizja jest męcząca:P Chociaż w sumie, raz zakładasz, a zdejmuje się przy zbiorze, może nie tak źle;)

Trochę mnie teraz zdołowało bo ja tez mam gruszki "w trakcie" i jak się okaże, że to nie to co chciałam to nie będę zadowolona.. Teoretyczne powinna być Lipcówka Kolorowa, Maryliata i Red faworytka.. A zastanawiałam się już przy Maryliacie, bo to drugie drzewko z tej odmiany tylko od innego sprzedawcy, pierwsze padło, ale miało inny kolor kory i w ogóle jakoś inaczej wyglądało:/
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Dominiko można szybciej popróbować Komisówki jeśli zaszczepiona jest na pigwie.Ja polecam jej siewkę Generala Leclerca który również jest smaczny i wcześnie wchodzi w owocowanie.Ale to czekanie kolejne trzy,cztery lata na efekty dla niektórych zwłaszcza starszych działkowców w przypadku pomyłki to wieczność.
Jeśli chodzi o pracochłonność przy produkcji owoców gruszy to na łeb biją nas Chińczycy.Widziałem kiedyś film na którym prezentowano jak ludzie zastępują tam owady i ręcznie pędzelkiem zapylają tam grusze.W okręgu ich największej uprawy zastosowano środki DDT od których wyginęły wszystkie owady zapylające.Ludzie utrzymywali się tam z produkcji owoców i stąd nastąpiła konieczność ich zapylania ten sposób.
Ostatnio dużo mówi się o masowym wymieraniu pszczół,oby ten proces został zahamowany bo inaczej ludzkości grozi głód.
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

To i ja sie podepne pod temat,bo tez mam pytanko co do domiany gruszy..

Otoz mam w ogrodzie drzewko,ktore pieknie obrodzilo,ale nie mam pojecia co to za gruszki.Pewnie jakas bardzo pozna odmiana,bo jeszcze owoce sa bardzo twarde.(mieszkam tu od roku i te drzewko juz tutaj bylo jak sie przyprowadzilam)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Czy ktos mi pomoze?? ;:180 ;:180

Wlasnie przeszukalam google,wyglada na Konferencje.
Myslicie,ze to to??
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Po zdjęciu tak do końca nie da się stwierdzić odmiany na 100%, ale na 99% jest to grusza Konferencja.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Moja konferencja też tak wygląda. Uwielbiam ją :heja
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

No to ciesze sie,ze potwierdzone,czyli Konferencja,zbiory na jesien,latwa w porzechowywaniu ... :)
A smaczne sa owoce? Bo takie brazowe zbyt apetycznie nie wygladaja powiem szczerze...Lubie slodkie gruszki..te sa takie?Tzn.beda?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isskaa, Konferencję na pewno jadłaś, to jedna z częściej sprzedawanych gruszek. Jest pyszna i słodka, więc na pewno będzie ci smakować :D

Moja Konferencja znów nie miała owoców. Zastanawiam się, czy to Konferencja, bo podobno ona dobrze wiąże owoce w wyniku partenokarpii, a tu nic :? Grusze chyba były kupowane razem, więc mam spore obawy (a niby porządny sklep ogrodniczy).

W sumie to chyba pozostaje mi tylko wiosenne szczepienie na tej NN. Owoce mnie zdecydowanie nie zachwycają, jakieś takie mączyste są, mało soku (pewnie jednak Trewinka). Szkoda mi wycinać spore drzewo, zresztą trochę tych gruszek by się przydało, zwłaszcza, że zbiór nawet w razie przymrozku gwarantowany :lol: No i na dżemik z cynamonem są super. Szczepienie byłoby więc najlepszym wyjściem. Jeśli ktoś miałby "wolne" zrazy dobrej smakowo odmiany plus dobre chęci ;) proszę o info na pw.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Dominiko służę uprzejmie zrazami Generała Leclerca,mogę także uciąć parę patyków Konferencji którą zajadam się u siostry.W tym roku chyba jeszcze nie będzie z czego uciąć Eriki i Amfory bo te odmiany posadziłem na wiosnę ale myślę że w przyszłym roku będą zrazy tych odmian.Mam nadzieję że te gruszki okażą się tym na co liczę.Wiem że podobnie jak ja interesujesz się winoroślą,mam ponad sto odmian jeśli czegoś szukasz i byłabyś zainteresowana to daj znać na PW może będę w stanie Cię poratować sztobrami.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, świetnie, to już się domówimy na pw. Trochę czasu jeszcze jest, bo do jesieni trzeba poczekać.
Winorośli raczej nie, bo muszę ograniczyć swoje, nie tylko odmiany, ale też liczbę krzewów :wink:
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Przepraszam że się wtrącam, andrew54 czy mógłbym liczyć jesienią na kilka patyków winorośli?
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

dominikams dziekuje za odpowiedz :)
Mam nadzieje,ze beda smaczne,jeszcze chyba sie ich nie zbiera,wyczytalam,ze dopiero jesienia.
Martwie sie,bo ciezkie sa,galazki mi sie wyginaja,chyba będę musiala podeprzec,bo polamia mi sie tak jak i sliwki,ktora tez przecudnie obrodzila,miala tak duzo,ze galezie sie pod nia lamaly.Probowalam ratowac,podstawiac cos zeby sie nie lamaly,ale i tak 2 i to duze galezie sie zlamaly wiec za rok owocow bedzie mniej :(
Jedynie jablon parcha dostala,z milon jabluszek zostalo 5 na drzewie,choc juz nawet ich nie jestem pewna,pewnie i one niebawem spadna :(
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

wujeksam pisze:Przepraszam że się wtrącam, andrew54 czy mógłbym liczyć jesienią na kilka patyków winorośli?
O.K wujku,przypomnij się jesienią jak będę ciął .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”