Co to za tuja? Formowanie żywopłotu .

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za tuja?????

Post »

W takim razie wiesz, że masz żywotnika olbrzymiego. Co do odmiany to napisałem niewykluczone, bo chyba tylko bezpośredni ogląd umożliwił by jednoznaczne rozstrzygnięcie. Jest pewne: możesz mieć żywopłot formowany nawet do wysokości 4 m.(min. wys. 1,30 m.), nie tniesz teraz przewodnika głównego (dopiero jak 3/4), tniesz wszystkie boki małym ręcznym sekatorem (lub uszczykujesz palcami) 2x w roku. Skracasz nie tylko pęd boczny ale również każde rozgałęzienie na tym pędzie, najlepiej nad pąkiem liściowym skierowanym na zewnątrz. To bardzo żmudna robota ale jak to zrobisz przez 3 lata to efekt murowany. Po tym czasie stosujesz już normalne narzędzia( sekator ręczny i mechaniczny). W ten sposób postępując góra sama z czasem się zagęści jak dół. Nie przejmuj się, że tak cięty (do około 2 lat )wygląda trochę ogołocony (tak ma być). Tnąc staraj się powoli nadawać żywopłotowi kształt trapezu (lepsze doświetlenie dołu jak będzie duży). Nie przejmuj się docinkami gapiów, powiedz im, że mają przyjść za parę lat. Nawóz i dużo wody. Pozdrawiam. Jarko
Awatar użytkownika
Mateusz89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2010, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jarko pisze: Skracasz nie tylko pęd boczny ale również każde rozgałęzienie na tym pędzie, najlepiej nad pąkiem liściowym skierowanym na zewnątrz.
Już prawie wszystko rozumiem nie wiem tylko o co chodzi z tymi pędami nie chcę przyciąć czegoś innego niż piszesz , chodzi o to żeby przycinać przy każdym bocznym głównym pędzie (zdrewniała gałązka) te wszystkie zielone końcówki?? bo tak to rozumiem a początkujący jestem i nie chcę strzelić gafy więc wolę 2 razy zapytać ,ale i tak dziękuję za szczegółowe informacje , już teraz wiem co i jak mam robić ;:138
pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze rozumiesz. Co prawda jest to bardzo pracochłonne ale jak tak zrobisz to bardzo ładnie się zagęści i w następnych latach znacznie póżniej zmuszony będziesz wycinać z wnętrza żywopłotu stare grube gałęzie (co zawsze powoduje ubytki w żywopłocie i konieczny czas na ponowne zarośnięcie i wyrównanie jego powierzchni). Pewnie niejedna osoba powie, że to niepotrzebna zabawa ale moje wieloletnie doświadczenie wykazało, że to się opłaca bo żywopłot jest wtedy równomiernie zagęszczony, po dorośnięciu do pożądanej wysokości łatwiej go utrzymać w ryzach, a także póżniej się starzeje. Powodzenia. Jarko
Awatar użytkownika
Mateusz89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok Jarko dzięki, tobie i wszystkim za informacje :) na bieżąco będę was informował o stanie drzewek czy coś się złego nie dzieje :)
pozdrawiam
Mateusz
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a co do nawozu to hydrokompleks jest bardzo dobry ale bardzo drogi jak dla takiej ilości thuj i to samo osmokote ,ten to jest baaaaaardzo drogi

ogród u stop klasztoru
Awatar użytkownika
Mateusz89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kupiłem worek 25kg zapłaciłem 75zł , podsypałem na wiosnę i mam jeszcze dobre pół wora to na rok przy sypaniu (wiosną i jesienią) wystarczy mi spokojnie :)
pozdrawiam
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”