Działka z widokiem i co dalej?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka z widokiem i co dalej?
Witaj JOLU i ja się wybrałem na spacer do Twojego ogrodu. Zauważyłem piękne rośliny, dla których powinno się znależć miejsce w każdym ogrodzie. Oprócz świerków "Pusch" i "Acrocona", chyba zauważyłem świerk "Białobok", pięknej kolekcji roślin się dorobiłaś.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Kasiu dziękuję za dobre słowo, a gdzie mi tam do Twoich planów, już sprecyzowanych
Jak tam czerwony mostek? Znalazł się kolorek lakierobejcy, bo z olejną to szkoda nawet pracy
Marto, święta prawda z tą ziemią
Ile to kosztuje pracy, ten tylko się dowie, kto kopał
Witaj Tadeuszu
miło, ze zawitałeś do mojego zakątka. Zaczynam przygodę, wiec dzięki dobrym wzorcom z forum wiem czego szukać. Mam nadzieję, ze kiedyś mój ogród będzie chociaż w połowie taki piękny, jak Twój
Ale oczko wodne to już muszę planować, bo nie mam takiego szczęścia, jakt Ty, nad rzeką (mam nadzieję, że trzyma się w korycie) i Izka, z tym jej tajemniczym strumyczkiem. Takie zakątki nadają charakteru ogrodom
Ale jest nadzieja.... blada, bo blada
wszak dopiero budowa prawie ukończona, ale M jest zapalonym węedkarzem, to może się uda
już mu co jakiś czas opowiadam o pływających rybkach i przystanięciu na mostku i tajemniczym nastroju wody płynacej z kaskady
Taaaaaa, tylko jeszcze parę groszy
i się zrobi
A tu jeszcze północna skarpa, znaczy żurawki (dzięki Iguś
), hosty, kilka iglaków i coś tam jeszcze .....

Kora jeszcze w workach przed domem

Czy mógły ktoś pomóc mi w identyfikacji poniższych, jeden to Pinus Mugo Varella, a reszta
wyciągnęłam Panu w szkółce z takiego zagonu jeszcze do podrośnięcia, ale zlitował się i sprzedał, tylko co?

Marto, święta prawda z tą ziemią

Witaj Tadeuszu

Ale jest nadzieja.... blada, bo blada

A tu jeszcze północna skarpa, znaczy żurawki (dzięki Iguś

Kora jeszcze w workach przed domem

Czy mógły ktoś pomóc mi w identyfikacji poniższych, jeden to Pinus Mugo Varella, a reszta

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeczytałam ze zgrozą relację z sadzenia - ten kilof dobija. To mój piasek jednak nie jest najgorszym z możliwych podłoży?
Rabata żurawkowo hostowa szybko się zapełni. Oczko koniecznie zróbcie, masz bardzo dobre argumenty
Iglaki tego typu to dla mnie czarna magia.
Rabata żurawkowo hostowa szybko się zapełni. Oczko koniecznie zróbcie, masz bardzo dobre argumenty

Iglaki tego typu to dla mnie czarna magia.
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Witaj Jolu - Pamelko
śliczny ogródek zaczyna wychodzić spod Twojej reki. I na dokładkę jeszcze go ładnie umiesz sfotografować.
Zaglądnę jeszcze do Ciebie nie raz.
A na razie powodzenia w uprawach
śliczny ogródek zaczyna wychodzić spod Twojej reki. I na dokładkę jeszcze go ładnie umiesz sfotografować.
Zaglądnę jeszcze do Ciebie nie raz.
A na razie powodzenia w uprawach
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Kontakt:
Cześć rabata śliczna ale mam takie pytanie czy nie boisz się że chwaty ją zarosną ja to bym mate dał i później coś na nią wysypał ja tak mam i jestem zadowolony 

-
- 200p
- Od: 31 lip 2009, o 08:26
Witaj Jolu.
Bardzo się cieszę, że w końcu założyłaś swój wątek. Pięknie się zapowiada. Zauważyłam, że lubisz roślinki szczepione na pniu, ja również ale mojego pieska drażnią ( już kilka sztuk mi zniszczył), więc dałam sobie na razie spokój. Bardzo spodobał mi się "płotek", który dzieli rabatę od chodniczka. Muszę pokazać go mojemu M. Bardzo mi się podoba u Ciebie, będę częstym gościem.
Bardzo się cieszę, że w końcu założyłaś swój wątek. Pięknie się zapowiada. Zauważyłam, że lubisz roślinki szczepione na pniu, ja również ale mojego pieska drażnią ( już kilka sztuk mi zniszczył), więc dałam sobie na razie spokój. Bardzo spodobał mi się "płotek", który dzieli rabatę od chodniczka. Muszę pokazać go mojemu M. Bardzo mi się podoba u Ciebie, będę częstym gościem.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jolka mam pytanie odnośnie 4-go zdjęcia od dołu lub 2-e od góry - czy w tle masz coś posiane czy to zalążek do przyszłej pracy (czytaj odchwaszczenie) 

- pamelka
Dzięki Aniu za zrozumienie
Kilof i łom to najlepsi przyjaciele w pracach ogrodowych, pomyślałby kto
Oczko to jednak kolejny wydatek, więc chyba najpierw trochę ogrodu i warzywniaka będzie
Dzisiaj nawet ogladaliśmy taki wodospadzik mini z oczkiem i mostkiem i zgodnie stwierdziliśmy, że takie kiedyś będzie nasze.
Aga zapraszam oczywiście
Łukasz, jeszcze nie skończone prace na skarpie, a u mnie nasadzenia to jakby "kilofowy" problem, więc póki co będzie, jak jest
Anetko, witaj
To prawda lubię takie roślinki, bo wolniej rosną, zajmują mniej miejsca i można je formować. Co do psa, to mojemu roślinki nie przeszkadzają

i po to te płotki właśnie, żeby się kolega zastanowił, że nie wolno po rabatach biegać
Wychowany w bloku musi się teraz dużo nauczyć, również tego, gdzie wolno nogę do góry podnieść
Tak więc wymyśliłam takie osłonki, które dają mu do myślenia, chociaż generalnie to staramy się go pilnować.
Co do płotków, to widziałam chyba ostatnio podobne w OBI.
Marku, ale Ty masz dobre oczka
Już po robocie na szczęście

Na koniec jeszcze zdjęcie dwóch hebe i powojnika

i mój pierwszy mini klonowy nabytek w tym roku

Oczko to jednak kolejny wydatek, więc chyba najpierw trochę ogrodu i warzywniaka będzie

Dzisiaj nawet ogladaliśmy taki wodospadzik mini z oczkiem i mostkiem i zgodnie stwierdziliśmy, że takie kiedyś będzie nasze.
Aga zapraszam oczywiście

Łukasz, jeszcze nie skończone prace na skarpie, a u mnie nasadzenia to jakby "kilofowy" problem, więc póki co będzie, jak jest

Anetko, witaj

i po to te płotki właśnie, żeby się kolega zastanowił, że nie wolno po rabatach biegać

Co do płotków, to widziałam chyba ostatnio podobne w OBI.
Marku, ale Ty masz dobre oczka

Na koniec jeszcze zdjęcie dwóch hebe i powojnika

i mój pierwszy mini klonowy nabytek w tym roku

Jolu, robota pali Ci się w rękach. Praca ogrodowe szybko postępują do przodu i zakupy też. Śliczny klon Shirasawy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Kontakt:
No na prawdę kawał fajnej roboty zrobiłaś
widzę że mata też już idzie w ruch i to ta dobra grubsza ja ja mam i od 3 lat i chwasty niema ani trawy tylko tam gdzie korą rozsypane to czasem jeden się zdarzy ale to zasiewa się w korze. 

- pamelka
dziękuję Romku za miłe słowa, ale Tobie nigdy nie dorównam
Łukasz, "roboty polowe" trwają
Może być tylko lepiej, co?
A to kilka fotek z porannego (nareszcie pogoda, choć ponoć tylko na chwilę
) spaceru w piżamce z kubkiem pachnącej kawy
Zaczyna kwitnąc eucomis

Marta, mają wisienki, mówiłam

Kielichowiec wonny

Moje clematisy
Królowa Jadwiga

Daniel Deronda

Multi Blue

Jak widzicie, tylko wybrane kolory. Na koniec moja biedna catalpa, ale zimę przetrwała w przeciągu

Łukasz, "roboty polowe" trwają

A to kilka fotek z porannego (nareszcie pogoda, choć ponoć tylko na chwilę

Zaczyna kwitnąc eucomis

Marta, mają wisienki, mówiłam

Kielichowiec wonny

Moje clematisy
Królowa Jadwiga

Daniel Deronda

Multi Blue

Jak widzicie, tylko wybrane kolory. Na koniec moja biedna catalpa, ale zimę przetrwała w przeciągu

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Podziwiam, naprawdę - masa pracy, a nasadzenia ambitne. Piękne powojniki, kielichowiec mam nadzieję że i u mnie niedługo zagości. A co to za owocki powyżej niego?
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
A jakim cudem u Ciebie kwitnie eukomis, a u mnie nawet "nosa" z ziemi jeszcze nie wystawił
A sadziłam już ładnych kilka tygodni temu
Ale trzymam kciuki by twój był coraz ładniejszy

Ale trzymam kciuki by twój był coraz ładniejszy
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Właśnie! Jakim cudem eukomis już kwitnie? Od kiedy go podpędzasz?
A tego świerka kaukaskiego pendulowatego proszę pilnować, żeby nie ucierpiał od rufusowych harców, bo chciałabym oglądać postępy w rośnięciu, ach te ścielące się po ziemi gałązki!

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Jolu, podziwiam
. Jak poczytałam co musisz wyczyniać przy sadzeniu to oniemiałam. Moja glina chyba jednak lepsza. Wystarczy dobra łopata
Klon, moje marzenie. Cudny jest.
Powojniki również.

Klon, moje marzenie. Cudny jest.
Powojniki również.