Działka z widokiem i co dalej?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka z widokiem i co dalej?

Post »

Witaj JOLU i ja się wybrałem na spacer do Twojego ogrodu. Zauważyłem piękne rośliny, dla których powinno się znależć miejsce w każdym ogrodzie. Oprócz świerków "Pusch" i "Acrocona", chyba zauważyłem świerk "Białobok", pięknej kolekcji roślin się dorobiłaś.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Kasiu dziękuję za dobre słowo, a gdzie mi tam do Twoich planów, już sprecyzowanych ;:224 Jak tam czerwony mostek? Znalazł się kolorek lakierobejcy, bo z olejną to szkoda nawet pracy ;:108
Marto, święta prawda z tą ziemią ;:180 Ile to kosztuje pracy, ten tylko się dowie, kto kopał :;230
Witaj Tadeuszu :wit miło, ze zawitałeś do mojego zakątka. Zaczynam przygodę, wiec dzięki dobrym wzorcom z forum wiem czego szukać. Mam nadzieję, ze kiedyś mój ogród będzie chociaż w połowie taki piękny, jak Twój ;:65 Ale oczko wodne to już muszę planować, bo nie mam takiego szczęścia, jakt Ty, nad rzeką (mam nadzieję, że trzyma się w korycie) i Izka, z tym jej tajemniczym strumyczkiem. Takie zakątki nadają charakteru ogrodom ;:109
Ale jest nadzieja.... blada, bo blada :roll: wszak dopiero budowa prawie ukończona, ale M jest zapalonym węedkarzem, to może się uda :tan już mu co jakiś czas opowiadam o pływających rybkach i przystanięciu na mostku i tajemniczym nastroju wody płynacej z kaskady :;230 Taaaaaa, tylko jeszcze parę groszy ;:223 i się zrobi ;:224
A tu jeszcze północna skarpa, znaczy żurawki (dzięki Iguś ;:196 ), hosty, kilka iglaków i coś tam jeszcze .....
Obrazek
Kora jeszcze w workach przed domem :roll:
Obrazek
Czy mógły ktoś pomóc mi w identyfikacji poniższych, jeden to Pinus Mugo Varella, a reszta ;:223 wyciągnęłam Panu w szkółce z takiego zagonu jeszcze do podrośnięcia, ale zlitował się i sprzedał, tylko co? :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przeczytałam ze zgrozą relację z sadzenia - ten kilof dobija. To mój piasek jednak nie jest najgorszym z możliwych podłoży?
Rabata żurawkowo hostowa szybko się zapełni. Oczko koniecznie zróbcie, masz bardzo dobre argumenty :;230
Iglaki tego typu to dla mnie czarna magia.
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Witaj Jolu - Pamelko
śliczny ogródek zaczyna wychodzić spod Twojej reki. I na dokładkę jeszcze go ładnie umiesz sfotografować.
Zaglądnę jeszcze do Ciebie nie raz.
A na razie powodzenia w uprawach
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Cześć rabata śliczna ale mam takie pytanie czy nie boisz się że chwaty ją zarosną ja to bym mate dał i później coś na nią wysypał ja tak mam i jestem zadowolony :wink:
Anula1213
200p
200p
Od: 31 lip 2009, o 08:26

Post »

Witaj Jolu.
Bardzo się cieszę, że w końcu założyłaś swój wątek. Pięknie się zapowiada. Zauważyłam, że lubisz roślinki szczepione na pniu, ja również ale mojego pieska drażnią ( już kilka sztuk mi zniszczył), więc dałam sobie na razie spokój. Bardzo spodobał mi się "płotek", który dzieli rabatę od chodniczka. Muszę pokazać go mojemu M. Bardzo mi się podoba u Ciebie, będę częstym gościem.
Pozdrawiam. Aneta

Trudne początki
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Jolka mam pytanie odnośnie 4-go zdjęcia od dołu lub 2-e od góry - czy w tle masz coś posiane czy to zalążek do przyszłej pracy (czytaj odchwaszczenie) :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Aniu za zrozumienie ;:108 Kilof i łom to najlepsi przyjaciele w pracach ogrodowych, pomyślałby kto :;230 :;230 :;230
Oczko to jednak kolejny wydatek, więc chyba najpierw trochę ogrodu i warzywniaka będzie :uszy
Dzisiaj nawet ogladaliśmy taki wodospadzik mini z oczkiem i mostkiem i zgodnie stwierdziliśmy, że takie kiedyś będzie nasze.
Aga zapraszam oczywiście :wit
Łukasz, jeszcze nie skończone prace na skarpie, a u mnie nasadzenia to jakby "kilofowy" problem, więc póki co będzie, jak jest ;:108
Anetko, witaj :wit To prawda lubię takie roślinki, bo wolniej rosną, zajmują mniej miejsca i można je formować. Co do psa, to mojemu roślinki nie przeszkadzają
Obrazek
i po to te płotki właśnie, żeby się kolega zastanowił, że nie wolno po rabatach biegać ;:223 Wychowany w bloku musi się teraz dużo nauczyć, również tego, gdzie wolno nogę do góry podnieść ;:223 Tak więc wymyśliłam takie osłonki, które dają mu do myślenia, chociaż generalnie to staramy się go pilnować.
Co do płotków, to widziałam chyba ostatnio podobne w OBI.
Marku, ale Ty masz dobre oczka ;:109 Już po robocie na szczęście :heja
Obrazek

Na koniec jeszcze zdjęcie dwóch hebe i powojnika

Obrazek
i mój pierwszy mini klonowy nabytek w tym roku

Obrazek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, robota pali Ci się w rękach. Praca ogrodowe szybko postępują do przodu i zakupy też. Śliczny klon Shirasawy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

No na prawdę kawał fajnej roboty zrobiłaś :shock: widzę że mata też już idzie w ruch i to ta dobra grubsza ja ja mam i od 3 lat i chwasty niema ani trawy tylko tam gdzie korą rozsypane to czasem jeden się zdarzy ale to zasiewa się w korze. :(
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Romku za miłe słowa, ale Tobie nigdy nie dorównam ;:180
Łukasz, "roboty polowe" trwają :;230 :;230 :;230 Może być tylko lepiej, co? :roll:
A to kilka fotek z porannego (nareszcie pogoda, choć ponoć tylko na chwilę ;:3 ) spaceru w piżamce z kubkiem pachnącej kawy :uszy
Zaczyna kwitnąc eucomis

Obrazek

Marta, mają wisienki, mówiłam :heja

Obrazek

Kielichowiec wonny

Obrazek

Moje clematisy
Królowa Jadwiga

Obrazek

Daniel Deronda

Obrazek

Multi Blue

Obrazek
Jak widzicie, tylko wybrane kolory. Na koniec moja biedna catalpa, ale zimę przetrwała w przeciągu :uszy

Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Podziwiam, naprawdę - masa pracy, a nasadzenia ambitne. Piękne powojniki, kielichowiec mam nadzieję że i u mnie niedługo zagości. A co to za owocki powyżej niego?
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

A jakim cudem u Ciebie kwitnie eukomis, a u mnie nawet "nosa" z ziemi jeszcze nie wystawił :?: :shock: A sadziłam już ładnych kilka tygodni temu
Ale trzymam kciuki by twój był coraz ładniejszy
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Właśnie! Jakim cudem eukomis już kwitnie? Od kiedy go podpędzasz? :) A tego świerka kaukaskiego pendulowatego proszę pilnować, żeby nie ucierpiał od rufusowych harców, bo chciałabym oglądać postępy w rośnięciu, ach te ścielące się po ziemi gałązki!
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Jolu, podziwiam ;:180. Jak poczytałam co musisz wyczyniać przy sadzeniu to oniemiałam. Moja glina chyba jednak lepsza. Wystarczy dobra łopata :;230
Klon, moje marzenie. Cudny jest.
Powojniki również.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”