9. Ramen - japońska zupa
Znawców kuchni japońskiej informuję, że gotuje bez kartki z przepisem.
Ze składników, które akurat mam w domu i których połączenie mi odpowiada...
Mój wczorajszy Ramen wyglądał tak:
- schab 0,5 kg
- udko z kurczaka 1 szt
- mięso z uda indyka 1 szt
- włoszczyzna
- kapusta pekińska
- pędy bambusa
- kiełki (ulubione)
- szczypiorek
- jajko ugotowane na twardo
- biały pieprz w zalewie kilka ziarenek
- czarny pieprz ziarnisty kilka ziarenek
- sól
- chili (pół papryki)
- czosnek
- sos sojowy
- pasta miso (nie miałam dałam japońską pastę imbirową)
- olej do smażenia
- makaron ramen ( nie mam ja dałam gryczany Soba) ugotowany
Zupa
Mięso gotuje się 3-4 godziny jak rosół.. z solą i pieprzem
czyli najpierw schab, potem dokładam indyka i kuraka a na koniec warzywa..
(kapusta pekińska i bambus na ostatnie 5 min. gotowania)
Baza
czosnek, pastę, chili, sos sojowy, sól pieprz podsmażam
dodaję łyżkę zupy. Chwilkę gotuję..
Gdybym miała pastę miso dodałabym imbir
Mięso
Wyciągam z zupy, kroje na mniejsze kawałki (takie jakie jesteśmy w stanie zjeść) i podsmażam na patelni z sosem sojowym ewentualnie doprawiam chili czy pieprzem
najprzyjemniejszy moment .. wkładanie do miski, talerza
po kolei:
nalewamy na dno ok. 1 cm bazy
wkładamy makaron, obok mięso
na wierzch warzywa, bambus, pół jajka
posypujemy kiełkami i szczypiorkiem
zalewamy zupą
jemy
pałeczkami jak ktoś lubi .. bo tę zupę się smakuje..każdy składnik osobno

zupę się wypija na końcu
Bardzo sycąca zupa.
a to mój zamiennik makaronu
znajomi dają makaron zupek chińskich .. co kto lubi
Uwagi:
Jakby schab zrolować przed gotowaniem to na talerzu byłyby fikuśne spiralki ..
amatorzy krewetek jedzą tę zupę z krewetkami..
Można dodać do zupy wodorosty, sake...ale ja nie miałam i nie lubię