Dlaczego często ludzie oceniają człowieka po wyglądzie ?

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
JarekX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2005, o 19:39

Post »

To racja, że w mniejszych grupach i środowiskach występuje potrzeba dominacji, bycia lepszym itd itp. aby się dowartościować - szczególnie osobnicy bez silnego ja z samoakceptacją i poczuciem swojej wartości (muszą to jakoś nadrobić)
W większych aglomeracjach jest bardziej anonimowo, nikt nikogo nie zna i dość równo się traktuje.
Pozdrawiam. :D
Jarek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wink: Na rozmówcę trzeba patrzeć. Trzeba też w pewien sposób ocenić. Najpierw oceniamy wzrokowo-przecież żeby wiedzieć kto zacz, trzeba go zrentgenować wzrokiem- no bo czym ? Dla mnie ważne czy rozmawiając patrzy w oczy - czy konfabuluje szukając natchnienia na suficie i biegając oczami po bokach. Słucham jak mówi i co mówi. Ubranie jest mniej ważne- bo stylów jest tyle co ludzi. Ale sposób ubierania też wiele może powiedzieć.
Więc- patrzę , jednak wzrokowo oceniam a wnioski wysnuwam po trochę trwającej znajomości. Pierwsze wrażenie też potrafi wyprowadzić w pole !!
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Jarku- to dowartościowanie też tylko tego co się dowartościowywuje podnosi w swoich oczach-wg własnego wartościowania. Sam się ocenia- inni i tak mogą mieć inne zdanie :wink: /
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
JarekX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2005, o 19:39

Post »

Nelu, tak jest dokładnie i to jest prawda.
Pozdrawiam. :D
Jarek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tym się w pełni zgodzę.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Nie szata czyni człowieka.
Ja nie osądzam człowieka po ubiorze, ponieważ często można się pomylić.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariola54 pisze:Nie szata czyni człowieka.
Dokładnie !!!!! ;:136
x-C-j
---

Post »

Ot i to zdanie też potwierdzę faktycznie można się nieraz bardzo pomylić nie znając człowieka. :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Mariola54 pisze:Nie szata czyni człowieka.
Też tak sądzę. Zawsze byłem przykładem człowieka, który nie lubił się stroić. Od dziecka i w sumie mi to zostało do dziś. :D :D
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
x-C-j
---

Post »

Podobnie jak ja nie jestem przesadnym pedantem ale kiedy trzeba to czasami trzeba elegancko wyglądać a na co dzień na luźno. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

O wartości człowieka stanowi to, co ma "w środku". W jaki sposób można to poznać po wyglądzie? Żeby kogoś poznać, trzeba z nim zjeść beczkę soli, jak mówi przysłowie.
Wydając zbyt pochopny osąd można człowieka bardzo skrzywdzić.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Yaro32 pisze: Zawsze byłem przykładem człowieka, który nie lubił się stroić.
Ale jakieś ubranie nosisz, prawda? Jakiekolwiek :) Czy chodzisz w ogóle bez??? :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

JarekX pisze: nikt nikogo nie zna i dość równo się traktuje.
Nie powiedziałabym tego :wink: Typowy przykład np. z wczoraj: Stoi w kolejce facet bardzo skromnie ubrany i nie posiadający w ustach niczego, co przypominałoby zęby, za nim stoi wyfiokowana pańcia, z której aż kapie forsa. Pani ekspedientka skrajnym potraktowaniem obojga mogłaby być idealnym przykładem do tematów prac magisterskich z psychologii człowieka. :roll: Facet został ewidentnie potraktowany, jak zło konieczne, choć był niewiarygodnie miły i nie wadził nikomu. Paniusi natomiast pani za ladą najchętniej wylizałaby tyłeczek.
Takich przykładów jest masa. A najczęściej spotyka się to w firmach, czy urzędach. Petenci są segregowani nagminnie, zwłaszcza przez lolków na wysokich stanowiskach. :wink: Te wszystkie pseudopersony z pozycjami niestety rzadko mają czas dla przeciętnej osoby, ale jak przyjdzie równiacha lub z jeszcze większą kapuchą na kontach, to : kaweczka, luzik...i każda sprawa w milutkiej atmosferze załatwiona. 8) To tak mówiąc językiem czysto kolokwialnym.

p.s. Zaznaczam, że to tylko zdanie moje i moich znajomych.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Wydaje mi się,że taka ocena ludzi po wyglądzie zaczęła sie bardzo dawno-już w czasach,gdy niewiele różniliśmy się od małp.Mężczyżni oceniali budowę anatomiczną,stan zdrowia kobiety,które to cechy mogłoby odziedziczyć potomstwo z nią spłodzone.Kobiety widząc,że facet nosi na sobie coraz to nowe futro :D wiedziały,że jest dobrym mysliwym,który zapewni pożywienie sobie i swojej rodzinie. Podobnych analogii można dopatrzeć się w czasach dzisiejszych,więc dochodzę do konkluzji,że natura nakazuje nam tego typu zachowanie i że ocenę ludzi po wyglądzie mamy w genach :D .Co usprawiedliwia nas,facetów gdy ogladamy się za ładną kobietą na ulicy :D :D
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Jurek pisze:Wydaje mi się,że taka ocena ludzi po wyglądzie zaczęła sie bardzo dawno-już w czasach,gdy niewiele różniliśmy się od małp.Mężczyżni oceniali budowę anatomiczną,stan zdrowia kobiety,które to cechy mogłoby odziedziczyć potomstwo z nią spłodzone.Kobiety widząc,że facet nosi na sobie coraz to nowe futro :D wiedziały,że jest dobrym mysliwym,który zapewni pożywienie sobie i swojej rodzinie. Podobnych analogii można dopatrzeć się w czasach dzisiejszych,więc dochodzę do konkluzji,że natura nakazuje nam tego typu zachowanie i że ocenę ludzi po wyglądzie mamy w genach :D .Co usprawiedliwia nas,facetów gdy ogladamy się za ładną kobietą na ulicy :D :D
Jeśli mamy cofać się do początków ewolucji, to może przypatrzylibyśmy się też innym aspektom. :wink: :D Homo erectus polował na zwierzynę, był silny i miał zupełnie inaczej rozwinięty mózg od współczenej postaci człowieka. :D Instynkt zwierzecy był niewspółmiernie silniejszy od rozumu. Ewolucja niestety posunęła się znacznie do przodu i na dzień dzisiejszy objawy zezwierzęcenia(poza odruchem ssania) nie są traktowane normalnie.
Faceci jednak zawsze znajdą sobie wytłumaczenie :D (oczywiście bez urazy - to jedynie luźne spostrzeżenia) na to, co chcą. Szkoda tylko, że porównując ówczesne stadium do pierwotnego nie nawiązuje się też chociażby do różnic takich jak, chodzenie do kosmetyczki, do solarium, do fryzjera itp. Pierwotna męska wersja tego przecież nie robiła :wink: I nie chodzi tu o postęp techniki, tylko własnie o potrzebę wewnętrzną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”