Dlaczego często ludzie oceniają człowieka po wyglądzie ?
To racja, że w mniejszych grupach i środowiskach występuje potrzeba dominacji, bycia lepszym itd itp. aby się dowartościować - szczególnie osobnicy bez silnego ja z samoakceptacją i poczuciem swojej wartości (muszą to jakoś nadrobić)
W większych aglomeracjach jest bardziej anonimowo, nikt nikogo nie zna i dość równo się traktuje.
W większych aglomeracjach jest bardziej anonimowo, nikt nikogo nie zna i dość równo się traktuje.
Pozdrawiam. 
Jarek

Jarek
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Więc- patrzę , jednak wzrokowo oceniam a wnioski wysnuwam po trochę trwającej znajomości. Pierwsze wrażenie też potrafi wyprowadzić w pole !!
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Też tak sądzę. Zawsze byłem przykładem człowieka, który nie lubił się stroić. Od dziecka i w sumie mi to zostało do dziś.Mariola54 pisze:Nie szata czyni człowieka.
Ja nie osądzam człowieka po ubiorze, ponieważ często można się pomylić.

Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale jakieś ubranie nosisz, prawda? JakiekolwiekYaro32 pisze: Zawsze byłem przykładem człowieka, który nie lubił się stroić.

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nie powiedziałabym tegoJarekX pisze: nikt nikogo nie zna i dość równo się traktuje.

Takich przykładów jest masa. A najczęściej spotyka się to w firmach, czy urzędach. Petenci są segregowani nagminnie, zwłaszcza przez lolków na wysokich stanowiskach.

p.s. Zaznaczam, że to tylko zdanie moje i moich znajomych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Wydaje mi się,że taka ocena ludzi po wyglądzie zaczęła sie bardzo dawno-już w czasach,gdy niewiele różniliśmy się od małp.Mężczyżni oceniali budowę anatomiczną,stan zdrowia kobiety,które to cechy mogłoby odziedziczyć potomstwo z nią spłodzone.Kobiety widząc,że facet nosi na sobie coraz to nowe futro
wiedziały,że jest dobrym mysliwym,który zapewni pożywienie sobie i swojej rodzinie. Podobnych analogii można dopatrzeć się w czasach dzisiejszych,więc dochodzę do konkluzji,że natura nakazuje nam tego typu zachowanie i że ocenę ludzi po wyglądzie mamy w genach
.Co usprawiedliwia nas,facetów gdy ogladamy się za ładną kobietą na ulicy

Jeśli mamy cofać się do początków ewolucji, to może przypatrzylibyśmy się też innym aspektom.Jurek pisze:Wydaje mi się,że taka ocena ludzi po wyglądzie zaczęła sie bardzo dawno-już w czasach,gdy niewiele różniliśmy się od małp.Mężczyżni oceniali budowę anatomiczną,stan zdrowia kobiety,które to cechy mogłoby odziedziczyć potomstwo z nią spłodzone.Kobiety widząc,że facet nosi na sobie coraz to nowe futrowiedziały,że jest dobrym mysliwym,który zapewni pożywienie sobie i swojej rodzinie. Podobnych analogii można dopatrzeć się w czasach dzisiejszych,więc dochodzę do konkluzji,że natura nakazuje nam tego typu zachowanie i że ocenę ludzi po wyglądzie mamy w genach
.Co usprawiedliwia nas,facetów gdy ogladamy się za ładną kobietą na ulicy
![]()

Faceci jednak zawsze znajdą sobie wytłumaczenie