Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Poczytaj tutaj :)

Pozdrawiam,
Ewelina
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Na razie liście zostały przemyte wodą z płynem do naczyń. Na oprysk nie mamy warunków:(
Magda
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Empe :wit

Masz piękną kolekcję i widać że szybko się rozrasta :D
To piękny nałóg więc życzę Ci udanych łowów :D
empe88
200p
200p

Post »

Potrzebujemy konsultacji. Nasz zabiedzony storczyk, którego kupiliśmy przelanego i z rzekomym przędziorkiem wygląda tak:
ObrazekObrazek
Powiedzieliście, że to przędziorek. Odseparowaliśmy go od reszty, zawinęliśmy foliówką, zraszaliśmy żeby miał wilgotno... I co? I wygląda tak jak wygląda, w dodatku to coś śmierdzi jak pleśń czy coś... To coś oblazło nawet patyczek podpierający pęd. Może to nie przędziorek? Zdecydowaliśmy się że jutro zrobimy oprysk, ale może nie ma sensu?? Może lepiej spisać to kwitnienie na straty i przesadzić go? O ile to w ogole może coś dać... Pomóżcie, proszę.
Magda
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

na nim są wełnowce :evil:
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też się zastanawiałam czy to pleśń czy wełnowce
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To nie przędziorki, to pleśka. Ten storczyk jest przelany. Trzeba go wyjąć z doniczki, obciąć zgnite korzenie i wsadzić w świeżą korę.
empe88
200p
200p

Post »

Storczyk ciapkowy przesadzony. Nie miał ani jednego porządnego korzonka :( Może i stracimy kwitnienie, ale jeśli to pomoże ocalić całą roślinkę.... Zobaczymy, co z tego wyjdzie. ALe od razu lepiej wygląda bez tego białego paskudztwa. Trzymajcie kciuki. :) Teraz wyjeżdzamy na weekend, ale w poniedziałek pochwalimy się postępami. :)))

No i dziękuję Wam wszystkim za porady i oceny. Oby pomogły...
Magda
empe88
200p
200p

Post »

Zastanawiam się jeszcze, czy nie lepiej byłoby obciąć mu pędy z kwiatami i pąkami ?
A najbardziej martwi mnie to, że nadchodzi przerwa swiąteczna (jestem studentką, wrócę do domu, a kwiaty zostaną same, takie osłabione...).
Magda
empe88
200p
200p

Post »

Wracam po świętach do swojego pokoju, do moich storczyków. Zanim pokażę Wam jak przetrwały ponad tygodniową rozłąkę, zaprezentuję ich widok przed świętami.

Żółty to prezent od Zajączka dla mojego Chłopaka, który się zaraził moją nową pasją. Taki cytrynek to było jego storczykowe marzenie.:)))
Ciapkowy nie dał rady sam rozwinąć pąka. To moja robota:P Rozkleiłam mu pączki.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Na razie nie wyrobiliśmy się ze zrobieniem zdjęć w stanie "po wielkiej tęsknocie". Jutro czeka nas wyjazd, ale w niedzielę mam nadzieję, ze uda mi się pokazać Wam ich aktualny stan jak i nowe cudeńka... ;-)

A no i muszę się przyznać, że schodziłam całe miasto za storczykami miniaturkami. Nawet śniły mi się po nocach... Ale niestety, nigdzie nie było. :((( Ale byłam twarda i nie kupiłam pierwszego lepszego. :P
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Przepiękne kwitnienia. Bardzo mi się podobają te pomarańczowe, ale inne też. Mam takiego żółtego jak twój, też mi teraz kwitnie (i pachnie w słońcu).
empe88
200p
200p

Post »

A teraz nowe zdjęcia, robione dzisiaj.
Mój ukochany maluszek najbardziej przeżył rozłąkę. :( Pousychało mi parę kwiatków...
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Zdechlaczek bez korzonków też ucierpiał. Zostały mu 3 kwiatki. I zżółkły dwa liście... Widzę za to, że wypuszcza nową łodyżkę ze starego pędzika. Ale on chyba nie da rady...
ObrazekObrazek

To nasz cytrynek :) Storczykowa, u nas też pachnie :) Dziś pierwszy raz poczuliśmy, bardzo delikatnie bo dzień pochmurny.

ObrazekObrazek

Tu nasz olbrzym pomarańczowo-brzoskwinkowy. Rozwinął już prawie wszystkie pączki, został mu tylko jeden.
ObrazekObrazek

A tutaj nasza pierwsza własna łodyżka. :) U białego z różowymi kreseczkami. Czekamy z niecierpliwością na pierwsze kwiaty. 3 pączki niestety uschły.
ObrazekObrazek

A na koniec... Nowości:D Kupione naprawdę okazyjnie. A ile się nachodziliśmy szukając...
Temu nie mogłam się oprzeć ze względu na kolor. Niezwykle ciemny i intensywny. No i ciekawe kwiaty. Myślałam, że się rozwiną do końca, ale skoro do tej pory nie zrobiły tego, to chyba takie już zostaną.
Dopatrzyłam się kilku nowych łodyżek z głównych pędów. No i... jeden z pędów wyrasta ze stożka wzrostu. Będzie z tego keiki?

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

I już całkiem ostatni, duży ciapek. Trzypędowy. Jeszcze większa okazja. :)
ObrazekObrazek

Na koniec kilka zdjęć zbiorowych. Niestety, za oknem niezbyt ciekawy widok, ale na to nic nie możemy poradzić. Na osłodę robimy sobie orchidarium na parapecie, żeby zasłonić to co brzydkie.

ObrazekObrazekObrazek

No i koniec miejsca na parapecie. Może jakaś malutka miniaturka się zmieści... Na taką teraz chorujemy i tylko takiej chcemy. :) Najlepiej jaśniutka, ale jaka będzie taką pokochamy. :)
Magda
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Okno super wygląda mimo, że na zewnątrz brzydko :P Ja choruje na żółtego a od Twojego oczu oderwać nie mogę. I od tego Pomarańczowo-brzoskwiniowego :D Następne chciejstwo ;:14
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Okno świetnie się prezentuje ;:138
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No no parapeciki godne podziwu ;:79 ja gustuje w czerwonych i żółciutkich :heja

ps. mogę zadać niedyskretne pytanie ? Jak masz na imię ?
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”