Walerio a czy tym roztworem można zaprawić cebule kwiatowe, czy tylko dymkę ?Waleria pisze:Grandiflora! Mam zamiar na litr wody dać łyżkę soli i do tego zaróżowić wodę nadmanganianem. Moczyć w tym cebulę przez godzinę.
Czosnek - termin sadzenia wiosna/jesień
Re: Czosnek
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek
Tak, wszystko można zaprawiać. Ja moczyłam w nadmanganianie hippeastrum, ale bez soli, bo sól jest przeciwko robactwu.
Waleria
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek na wiosnę?
w żadnym z okolicznych moich sklepów nie ma czosnku do wiosennych nasadzeń
a ten z zamrażarki nawet do obiadu się nie nadawał,a ja z nim chciałam iść w pole
dzięki za rady

a ten z zamrażarki nawet do obiadu się nie nadawał,a ja z nim chciałam iść w pole

dzięki za rady

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Grażyno, szukaj u kobiet na zielonym rynku.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Wczoraj kupiłam w Castoramie, był koło dymki - 5 główek, odmiana Jarus, 9 zł.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ppepina, widziałam w sklepie ogrodniczym główki czosnku, obok dymki. Na bazarku też możesz kupić, ale na straganie mogą Ci wcisnąć chiński, nie daj się nabrać, u nas nie urośnie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
dzięki serdeczne
popędzę jutro do Castoramy,
znając moje szczęście na straganie kupiłabym pewnie chiński

popędzę jutro do Castoramy,

znając moje szczęście na straganie kupiłabym pewnie chiński

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Zasmuciłyście mnie... Kupiłem w piątek na targu kilka główek i chciałem je sadzić pod koniec tygodnia, jak będzie cieplej, a tu informacja, że może nie urosnąć... 

Ogród: Coś z niczego
Ja ostatnio kupiłem na pewnym portalu aukcyjnym czosnek chyba latawicki, rozłupany na ząbki w ilości 50szt.za 4,5pln
Dodatkowo na spróbowanie kupiłem 10 główek na warkoczu po 15zł i jest extra !!!

Dodatkowo na spróbowanie kupiłem 10 główek na warkoczu po 15zł i jest extra !!!

-
Kupiłeś chiński? Polski Ci na pewno urośnie, tylko zbiór wiosennego jest około miesiąca później od zimowego.markpm pisze:Zasmuciłyście mnie... Kupiłem w piątek na targu kilka główek i chciałem je sadzić pod koniec tygodnia, jak będzie cieplej, a tu informacja, że może nie urosnąć...
Chiński próbowałam, maciupkie główki (inny kolor liści od naszego), szkoda zachodu.
Pozdrawiam! Gienia.
Ogólnie wg starych książek(W.Lenkiewicz "Na działce i w ogródku", oraz PWRiL "Działka moje hobby") czosnek dzieli się na 3 typy, a odmian się nie wyróżnia.
-czosnek zwykły nie wytwarzający kwiatostanów (górski i nizinny)
+ górski charakteryzuje się rozłożystym pokrojem i szerokimi blaszkami, liście zielone prawie bez nalotu, główka waży ok 35g składa się z 9-14 ząbków, łuski zewnętrzne dość grube dzięki czemu dobrze się przechowuje. Często sadzony wiosną ale można i jesienią.
+ nizinny ma pokrój wzniesiony(50-60cm) i węższe liście z silnym nalotem woskowym, rynienkowato wygięte, duża liczba ząbków 11-19, ciężar główki ok 40g
- czosnek wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi - odznacza się silnym wzrostem(do 100-120cm) ciężar ok 70g , ostry smak, cebule płaskie ułożony w regularny okółek(6-9 dużych ząbków), pokrój ma rozłożysty, podobny do porów, lub wzniesiony sadzi się go jesienią ponieważ gorzej się przechowuje.
Jesienią sadzimy na głębokość 5-8cm a wiosną 3-5
-czosnek zwykły nie wytwarzający kwiatostanów (górski i nizinny)
+ górski charakteryzuje się rozłożystym pokrojem i szerokimi blaszkami, liście zielone prawie bez nalotu, główka waży ok 35g składa się z 9-14 ząbków, łuski zewnętrzne dość grube dzięki czemu dobrze się przechowuje. Często sadzony wiosną ale można i jesienią.
+ nizinny ma pokrój wzniesiony(50-60cm) i węższe liście z silnym nalotem woskowym, rynienkowato wygięte, duża liczba ząbków 11-19, ciężar główki ok 40g
- czosnek wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi - odznacza się silnym wzrostem(do 100-120cm) ciężar ok 70g , ostry smak, cebule płaskie ułożony w regularny okółek(6-9 dużych ząbków), pokrój ma rozłożysty, podobny do porów, lub wzniesiony sadzi się go jesienią ponieważ gorzej się przechowuje.
Jesienią sadzimy na głębokość 5-8cm a wiosną 3-5
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kupilam w LM czosnek Casablanca,dopiero w domu wyczytałam,że pochodzi z holenderskiej uprawy,zaleca się wysadzać go wiosną na głębokość 10 cm w odleglosci 2 cm od siebie,rosnące zabki czosnku maja być cały czas okryte warstwą gleby,pedy kwiatowe należy wyłamywać i czekać az zżółkną,dopiero wtedy wyciagnąć czosnek z ziemi,ano zobaczymy 

- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Tzn zgłupiałem - kupiłem 5 zwykłych główek czosnku na targowisku i teraz nie wiem, czy to polski czy chiński...gienia1230 pisze:Kupiłeś chiński? Polski Ci na pewno urośnie, tylko zbiór wiosennego jest około miesiąca później od zimowego.markpm pisze:Zasmuciłyście mnie... Kupiłem w piątek na targu kilka główek i chciałem je sadzić pod koniec tygodnia, jak będzie cieplej, a tu informacja, że może nie urosnąć...
Chiński próbowałam, maciupkie główki (inny kolor liści od naszego), szkoda zachodu.
Ogród: Coś z niczego

-
Mark, u nas targowisko, to jest miejsce gdzie zjeżdżają się okoliczni rolnicy i handlują swoimi zbiorami (zboże), prosiętami, kurami , sadownicy- drzewkami. Obok są małe straganiki na których sprzedają warzywa z własnych upraw. Oni na pewno nie mają chińskiego czosnku. Ale na bazarze w środku miasta, na straganach jest dokładnie to samo co w warzywniaku na osiedlu. Jest i polski i chiński czosnek- ten od skośnookich ma główki ładne, bielutkie i większe od niektórych polskich odmian.
Pozdrawiam! Gienia.