Czosnek - termin sadzenia wiosna/jesień

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek

Post »

Waleria pisze:Grandiflora! Mam zamiar na litr wody dać łyżkę soli i do tego zaróżowić wodę nadmanganianem. Moczyć w tym cebulę przez godzinę.
Walerio a czy tym roztworem można zaprawić cebule kwiatowe, czy tylko dymkę ?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Czosnek

Post »

Tak, wszystko można zaprawiać. Ja moczyłam w nadmanganianie hippeastrum, ale bez soli, bo sól jest przeciwko robactwu.
Waleria
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek na wiosnę?

Post »

w żadnym z okolicznych moich sklepów nie ma czosnku do wiosennych nasadzeń ;:223
a ten z zamrażarki nawet do obiadu się nie nadawał,a ja z nim chciałam iść w pole :;230
dzięki za rady :wit
pozdrawiam
Grażyna
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Grażyno, szukaj u kobiet na zielonym rynku.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wczoraj kupiłam w Castoramie, był koło dymki - 5 główek, odmiana Jarus, 9 zł.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ppepina, widziałam w sklepie ogrodniczym główki czosnku, obok dymki. Na bazarku też możesz kupić, ale na straganie mogą Ci wcisnąć chiński, nie daj się nabrać, u nas nie urośnie.
Pozdrawiam! Gienia.
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

dzięki serdeczne ;:196
popędzę jutro do Castoramy, :wit
znając moje szczęście na straganie kupiłabym pewnie chiński :?
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Zasmuciłyście mnie... Kupiłem w piątek na targu kilka główek i chciałem je sadzić pod koniec tygodnia, jak będzie cieplej, a tu informacja, że może nie urosnąć... :roll:
dafit
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 maja 2009, o 21:47

Post »

Ja ostatnio kupiłem na pewnym portalu aukcyjnym czosnek chyba latawicki, rozłupany na ząbki w ilości 50szt.za 4,5pln
Dodatkowo na spróbowanie kupiłem 10 główek na warkoczu po 15zł i jest extra !!!

:wit
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

markpm pisze:Zasmuciłyście mnie... Kupiłem w piątek na targu kilka główek i chciałem je sadzić pod koniec tygodnia, jak będzie cieplej, a tu informacja, że może nie urosnąć... :roll:
Kupiłeś chiński? Polski Ci na pewno urośnie, tylko zbiór wiosennego jest około miesiąca później od zimowego.
Chiński próbowałam, maciupkie główki (inny kolor liści od naszego), szkoda zachodu.
Pozdrawiam! Gienia.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ogólnie wg starych książek(W.Lenkiewicz "Na działce i w ogródku", oraz PWRiL "Działka moje hobby") czosnek dzieli się na 3 typy, a odmian się nie wyróżnia.

-czosnek zwykły nie wytwarzający kwiatostanów (górski i nizinny)

+ górski charakteryzuje się rozłożystym pokrojem i szerokimi blaszkami, liście zielone prawie bez nalotu, główka waży ok 35g składa się z 9-14 ząbków, łuski zewnętrzne dość grube dzięki czemu dobrze się przechowuje. Często sadzony wiosną ale można i jesienią.

+ nizinny ma pokrój wzniesiony(50-60cm) i węższe liście z silnym nalotem woskowym, rynienkowato wygięte, duża liczba ząbków 11-19, ciężar główki ok 40g

- czosnek wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi - odznacza się silnym wzrostem(do 100-120cm) ciężar ok 70g , ostry smak, cebule płaskie ułożony w regularny okółek(6-9 dużych ząbków), pokrój ma rozłożysty, podobny do porów, lub wzniesiony sadzi się go jesienią ponieważ gorzej się przechowuje.

Jesienią sadzimy na głębokość 5-8cm a wiosną 3-5
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Ja kupilam w LM czosnek Casablanca,dopiero w domu wyczytałam,że pochodzi z holenderskiej uprawy,zaleca się wysadzać go wiosną na głębokość 10 cm w odleglosci 2 cm od siebie,rosnące zabki czosnku maja być cały czas okryte warstwą gleby,pedy kwiatowe należy wyłamywać i czekać az zżółkną,dopiero wtedy wyciagnąć czosnek z ziemi,ano zobaczymy :roll:
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

gienia1230 pisze:
markpm pisze:Zasmuciłyście mnie... Kupiłem w piątek na targu kilka główek i chciałem je sadzić pod koniec tygodnia, jak będzie cieplej, a tu informacja, że może nie urosnąć... :roll:
Kupiłeś chiński? Polski Ci na pewno urośnie, tylko zbiór wiosennego jest około miesiąca później od zimowego.
Chiński próbowałam, maciupkie główki (inny kolor liści od naszego), szkoda zachodu.
Tzn zgłupiałem - kupiłem 5 zwykłych główek czosnku na targowisku i teraz nie wiem, czy to polski czy chiński...
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27

Post »

:;230 jak posadzisz i główki bedą małe to wtedy się okaże :;230
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mark, u nas targowisko, to jest miejsce gdzie zjeżdżają się okoliczni rolnicy i handlują swoimi zbiorami (zboże), prosiętami, kurami , sadownicy- drzewkami. Obok są małe straganiki na których sprzedają warzywa z własnych upraw. Oni na pewno nie mają chińskiego czosnku. Ale na bazarze w środku miasta, na straganach jest dokładnie to samo co w warzywniaku na osiedlu. Jest i polski i chiński czosnek- ten od skośnookich ma główki ładne, bielutkie i większe od niektórych polskich odmian.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”