Gazania Cz.2
Re: Gazania
Witam wszystkich po raz pierwszy;) wysiałam dzisiaj moje pierwsze gazanie niby mix kolorów...na opakowaniu wyczytałam ze wschodzących roślinek mogę spodziewać się koło maja a tu czytam, że już po kilku dniach
tak więc czekam na rozwój sytuacji, pozdrawiam wszystkich:D

-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ciężko jest wyhodować własne gazanie? Zachwyciłem się nimi i wysiałem prawie paczkę nasionek do wielo doniczek. I zastanawiam się, bo wschodzą mi bardzo ładnie, i chyba za gęsto je posiałem, czy tak je zostawić czy może wyrwać i zostawić po jednej najsilniejszej na kubełek? Grzeją się też już od kilku dni na słoneczku, boję się tylko czy nie za późno je wysiałem, bo jakieś dwa tygodnie temu. Kolega mi radził zostawić po kilka sztuk na kubełek i tak je wysadzać, ale nie jestem coś przekonany do tego rozwiązania:)
Moje gazanie maja już piękne długie 2 liście
są popikowane
czy mogę zacząć je już zasilać nawozem do kwitnących? Pytam , bo w zeszłym roku przez przypadek podlałam wodą z nawozem i wszystkie się spaliły, była wielka szkoda 

Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
- autoziza
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 mar 2010, o 11:40
Ja siałam ze swoich zebranych nasion.
Szok ile wykiełkowało i jak szybko.
Teraz mam ok 40 kubeczków, po przepikowaniu. Żal było marnować roślinki.
Zatrudniłam rodzinę i sąsiadów do jogurtów i dałam radę.
Mam nadzieję, że wszystkie 4 kolory pojawią się u mnie na rabacie, bo takie miałam w ubiegłym roku ale one były kupione już wyrośnięte. Zobaczymy

Szok ile wykiełkowało i jak szybko.
Teraz mam ok 40 kubeczków, po przepikowaniu. Żal było marnować roślinki.
Zatrudniłam rodzinę i sąsiadów do jogurtów i dałam radę.
Mam nadzieję, że wszystkie 4 kolory pojawią się u mnie na rabacie, bo takie miałam w ubiegłym roku ale one były kupione już wyrośnięte. Zobaczymy

Jeszcze nie siałam gazani. Owszem kupiłam nasiona, ale nie wysiałam. Uważam że one są bardzo ładne, gdy tylko jest słońce. 
Witam wszystkich
Zawsze co roku wysiewam gazanie i pikuję je . Wyrastają mi bardzo ładne kwiaty. 

Witam wszystkich

- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja moje gazanie przepikowałam w sobotę. Mają już spore listki - szt. ok. 20 

- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Moje gazanie w tym roku rosną jak szalone, może mają troche za ciepło, ale powoli je już hartuje.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Nikt mi nie odpowie czy można je juz zasilać jakimś nawozikiem? 

Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Jeśli ładnie rosną to po co je dokarmiać dodatkowo, ja nigdy nie zasilałam gazani, ale jeśli już musisz to zawsze daję sie dużo mniejszą dawkę nawozu niż zalecena, najbezpieczniej użyć biohumusa, najczęściej polecany na tym forum przez osoby które mają spore doświadczenie.LaPasion pisze:Moje gazanie maja już piękne długie 2 liściesą popikowane
czy mogę zacząć je już zasilać nawozem do kwitnących? Pytam , bo w zeszłym roku przez przypadek podlałam wodą z nawozem i wszystkie się spaliły, była wielka szkoda
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Chciałam się pochwalić, że pierwsze dwa nasionka wykiełkowały:D Myślicie, że taka gazania dałaby radę na parapecie w domu?
na pewno, ja swoje wszystkie trzymam na parapecie i pięknie rosną
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
Kiedy wysadzacie gazanie do gruntu? Pytam, bo moje mają już liście właściwe i zastanawiam się czy po świętach mógłbym wysadzić już...
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Za wcześnie jeszcze.. pamiętam rok jak w maju przed "zimną Zośką " było -7 , ale np. w zeszłym roku nie było mrozów... Jednak niewiadomo co może się zdażyć i szkoda by było roślinek.. Z czystym sumieniem można posadzić po 15 maja
. No ewentualnie jeśli nie bedą w TV zapowiadać zimna , to w ostatnich dniach kwietnia
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
O, dzięki! Gazanie mam pierwszy raz, więc nie wiem zupełnie nic o ich uprawie. Ryzyk-fizyk