Inwazja szkodników?
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Inwazja szkodników?
Odnośnie ekologicznej ochrony roślin http://bio.binertia.com/podstrony/biologiczna.html
Dajcie spokój ptaszyskom...
Dajcie spokój ptaszyskom...
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szpakom nigdy!Greta pisze:Dajcie spokój ptaszyskom...
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- Greta
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W trakcie tej dyskusji sprawdziłem jaki jest stosunek do szpaków w innych krajach. Są tępione we Francji, Włszech i Hiszpanii.
To jak piszesz , że szpaki są tepione w innych krajach , to pewno tylko twestia czasu jak spadnie ich populacja w Polsce.
A pamiętasz czasy jak masowo wybijano wróble w Chinach? I co było po tym jak wybito wszystkie ?
To jak piszesz , że szpaki są tepione w innych krajach , to pewno tylko twestia czasu jak spadnie ich populacja w Polsce.
A pamiętasz czasy jak masowo wybijano wróble w Chinach? I co było po tym jak wybito wszystkie ?
- GrzegorzR
- 200p
Było o tym powyżejGreta pisze:To jak piszesz , że szpaki są tepione w innych krajach , to pewno tylko twestia czasu jak spadnie ich populacja w Polsce.
Jestem JA i MOJE bagno!
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czas kończyć bo ta dyskusja staje się bez sensu, zresztą byla taką od samego początku bowiem:
Szpak (Sturnus vulgaris), zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną, jest gatunkiem objętym w Polsce ochroną ścisłą. Zgodnie z art. 52 ust. 1 pkt 11 ustawy o ochronie przyrody, w stosunku do gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną, zabrania się ich umyślnego płoszenia i niepokojenia. Zatem na wykonywanie tych czynności niezbędne jest zezwolenie GDOŚ (zgodnie z art. 56 ust. 1)
Szpak (Sturnus vulgaris), zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną, jest gatunkiem objętym w Polsce ochroną ścisłą. Zgodnie z art. 52 ust. 1 pkt 11 ustawy o ochronie przyrody, w stosunku do gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną, zabrania się ich umyślnego płoszenia i niepokojenia. Zatem na wykonywanie tych czynności niezbędne jest zezwolenie GDOŚ (zgodnie z art. 56 ust. 1)
- GrzegorzR
- 200p
Nie, dyskusja ta ma sens. Pokazuje, że jest kolejny przepis w naszym kraju, który jest idiotyczny.
Jestem JA i MOJE bagno!
Czy należy rozumieć,że jak mi chmara ptaków szpaków wpadnie do ogrodu ,Swagman pisze:zabrania się ich umyślnego płoszenia i niepokojenia. Zatem na wykonywanie tych czynności niezbędne jest zezwolenie GDOŚ (zgodnie z art. 56 ust. 1)
to aby je wypłoszyć muszę przynieść zezwolenie?Istnieje obawa,że się spóźnię.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co do tego to się absolutnie zgadzam, sam mam z tym problem podam przykład
gdzieś dajmy na to budują drogę i na jej trasie znajduje się stanowisko chronionej rośliny które zostanie oczywiście zniszczone, no i jest problem bowiem obecne prawo o ochronie przyrody jest tak skonstruowane że aby te rośliny przesadzić trzeba mieć na to zgodę- w zamyśle pierwotnym chodziło o to żeby uniemożliwić wykopywanie roślin ze stanowisk naturalnych i przenoszenie ich do ogrodów co jest oczywiście zjawiskiem nagannym. Zanim się tą zgodę otrzyma [oczywiście można nie otrzymać] to na ogół jest dawno "po grzybkach". Oczywiście realia są zgoła odmienne mimo rozmaitych zakazów jest jak jest - w niektórych sprawach jest to korzystne w innych złe- takie życie. wracając do szpaków taki artykuł na podniesienie ciśnionka
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /797125253

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /797125253