Kaktus usycha?

Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Od: 17 sty 2010, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kaktus usycha?

Post »

Właśnie skończyłem oczyszczanie, kaktus wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trochę to trwało, ale ostatecznie udało mi się wykruszyć resztę ziemi nie uszkadzając zbytnio korzeni.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha...
Trzecia fotka.
Ta dziura... nie chcę się z guru spierać, :D Boże broń, ale chyba jednak coś tu się działo.
A korzenie OK
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście ta dziura normalnie nie wygląda, ale chyba ma jakieś szanse na przeżycie?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ oczywiście :D Jak napisano wyżej.
Ale jakby to moje było, to jednak bym delikatnie w tym zdechłym podłubał. Nic na siłę, to powinno się oddzielić łatwo.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziura jest pozostałością po infekcji grzybowej. Kaktus miał spore problemy i poważnie podgnił. Ale wygląda to już na zasuszoną i zabliźnioną ranę. Można będzie kiedyś spróbować to usunąć ale dopiero, gdy roślina odżyje i przede wszystkim gdy napije się na wiosnę wody. W tej chwili nie ma takiej konieczności. Grzebanie w zabliźnionej ranie może spowodować tylko niepotrzebną utratę wilgoci i złapanie znów jakiejś infekcji. Zwłaszcza, że zasuszone pozostałości zgnilizny nadal mogą infekować.
Na razie kaktus jest mocno wysuszony, ale nie stanowi to dla niego zagrożenia oraz ma zdrowy system korzeniowy. Zatem należy go posadzić i regularnie spryskiwać. A na wiosnę zacząć podlewać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Wygląda to na martwą tkankę, ale myślę, że nie będzie źle, bo jest suche.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jutro idę do kwiaciarni zobaczyć czy mają ziemię do kaktusów i poszukać czegoś jak mówiłaś na część nieorganiczną doniczka nie jest zbyt duża, ale dla niego akurat tak mi się przynajmniej wydaje, odrazu po posadzeniu lekko go spryskam jak mówiłaś tak żeby nie zamoczyć ziemi. Dziękuję za pomoc i cieszę się, że korzenie ma zdrowe i ma duże szanse na dalsze rośnięcie, dzięki. ;)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Mati1135 pisze:Jutro idę do kwiaciarni zobaczyć czy mają ziemię do kaktusów i poszukać czegoś jak mówiłaś na część nieorganiczną doniczka nie jest zbyt duża, ale dla niego akurat tak mi się przynajmniej wydaje, odrazu po posadzeniu lekko go spryskam jak mówiłaś tak żeby nie zamoczyć ziemi. Dziękuję za pomoc i cieszę się, że korzenie ma zdrowe i ma duże szanse na dalsze rośnięcie, dzięki. ;)
ale pamiętaj o tym co napisał na temat podłoża dla Twojego "ulubieńca":
blabla pisze: 2. Roślinkę należy posadzić do właściwego podłoża kaktusowego. W wielu wątkach tutaj jest ono opisane. Czyli 70% czegoś mineralnego (żwirek, perlit, tłuczona cegła) i 30% czegoś organicznego (np. przesiana kupna ziemia dla kaktusów). Posadzić kaktusa należy do zupełnie suchego podłoża, bo mamy teraz zimę i wilgoci roślinka po przesadzeniu nie przeżyje.
3. By dalej kaktusy nie tracił wilgoci należy go regularnie spryskiwać. Czyli np. co 2 dni. Ale w taki sposób, by w ciągu 2-3 godzin roślinka zupełnie wyschła a podłoże w żadnym wypadku nie pozostawało mokre. Najlepiej spryskiwać wodą destylowaną tak, by kaktus nie pokrył się nalotem z soli mineralnych, które są w kranówce. Notocactus ma dużo włosowatych cierni, którymi znakomicie może pobierać wilgoć.
Ja nie jestem zwolennikiem kaktusów ze względu na warunki domowe, ale mam troszkę przypołudników i haworsji. Stosując się, a w zasadzie ściśle przestrzegając porad jakich udziela na tym Forum "blabla", jestem w stanie cieszyć się pięknym wzrostem, kolorem kwiatów moich "pupilków" i jestem w stanie chociaż w minimalnym stopniu stworzyć im optymalne warunki bytowania - w tej chwili zimowania, żebym znowu z nastaniem wiosny i lata mógł cieszyć się ich budzeniem się ze snu zimowego, wzrostem i kwitnieniem.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Widać, że zna się na rzeczy i super, że dzieli się swoją wiedzą i pomaga ja jestem bardzo wdzięczny i mam zamiar postępować dokładnie według tej instrukcji, dlatego jutro idę do kwiaciarni, bo w domu mam tylko zwykłą ziemię. ;)
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Mam pytanie odnośnie podłoża dla kaktusa czy jako to podłoże dolne oprócz ziemi dla kaktusów mogę użyć granulek keramzytu?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Witaj, ja zwykle z keramzytu robię drenaż, ale zależnie od wielkości wybieram większe lub mniejsze granulki. Czasem wykorzystuję też kawałki styropianu :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za informację, bo już myślałem, że źle kupiłem i to się nie nadaje. ;) Dziś mam dzień ratowania roślin najbardziej ucierpiał kaktus, dlatego chcę teraz zrobić wszystko jak należy. ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Keramzyt może być użyty jako drenaż. Ale jako głównego składnika podłoża bym go nie używał. Pojedyncze ziarna mają zbyt dużą średnicę i odczyn keramzytu jest zasadowy, a kaktusy takiego nie lubią.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Ułożyłem pod spodem kamyki, bo nic innego nie miałem reszta ziemia do kaktusów i spryskałem go przykrywając ziemię, aby nie zmoczyć mam nadzieję, że teraz już będzie dobrze.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

A czy ziemia była sucha? Miała ona stanowić tylko 30% składu podłoża. Czy dałeś coś mineralnego? Bo inaczej to będzie powtórka z rozrywki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”