U Przemka w ogródku.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Przemka w ogródku.
Witaj na forum Przemku!
Mnie zachwycił szpaler płomyków... super!
Mnie zachwycił szpaler płomyków... super!
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemku rzeczywiście szpaler floksów piękny widać że rosną tak od lat , a ja ze swoimi ciągle gdzieś biegam po ogrodzie ,nie mogę znaleźć im odpowiedniego miejsca .
Genia
Genia
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Tadeuszu jest to jodła a dokładniej Abies concolor "Compacta" mam ją już trzy lata i rośnie wolno ale nawet ładniej niż zwykła concolor.
Arabello dziękuję za ciepłe słowa ale nie wszystkie rośliny chcą się u mnie zadomowić chyba to przez zbyt ciężką glebę.
Izo dziękuję z tym planowaniem jakoś samo tak wyszło, najpierw dawno temu sadziłem gdzie się da na kawałku łąki , później z roślin blisko siebie powstały grupy, a miedzy nimi kawałki trawnika żeby można było wszędzie dojść na środku było za mokro więc obłożyłem ciosanymi kamieniami ze starego budynku podsypałem ziemią i już jest suszej a przy okazji wyszła duża rabata. I właśnie chcę dosadzić trochę bylin aby ozywić tą zieleń iglaków.
Priam dzięki za odwiedziny, namęczyć się trzeba, ale warto.
Magdo
Geniu floksów miałem trzy małe kawałki biały różowy i fioletowy rozrastały się a ja je przesadazłem i dzieliłem i tak przez kilka lat aż wystarczyło na obsadzenie całej dróżki.
Arabello dziękuję za ciepłe słowa ale nie wszystkie rośliny chcą się u mnie zadomowić chyba to przez zbyt ciężką glebę.
Izo dziękuję z tym planowaniem jakoś samo tak wyszło, najpierw dawno temu sadziłem gdzie się da na kawałku łąki , później z roślin blisko siebie powstały grupy, a miedzy nimi kawałki trawnika żeby można było wszędzie dojść na środku było za mokro więc obłożyłem ciosanymi kamieniami ze starego budynku podsypałem ziemią i już jest suszej a przy okazji wyszła duża rabata. I właśnie chcę dosadzić trochę bylin aby ozywić tą zieleń iglaków.
Priam dzięki za odwiedziny, namęczyć się trzeba, ale warto.
Magdo

Witaj Przemku
Ja też dołączę się do zachwytu nad Płomykami (i nie tylko oczywiście)
Ponoć Floksy takie są łatwe w uprawie ,ale chyba nie u mnie....U Ciebie rosną niesamowicie -
a jak tam musi pachnieć

Ja też dołączę się do zachwytu nad Płomykami (i nie tylko oczywiście)
Ponoć Floksy takie są łatwe w uprawie ,ale chyba nie u mnie....U Ciebie rosną niesamowicie -
a jak tam musi pachnieć

- przemekg
- 1000p
Magdo witam Cię w moim ogródku
te floksy rosną dość dobrze uprawiała je moja mama wcześniej moja babcia i ja przywiozłem od babci i mam te trzy kolory mają z 70 lat . Latem zawsze muszę je opryskać przeciwko mączniakowi bo są podatne, kupiłem też w ogrodniczym sadzonkę innego koloru wyrosła ale była jakaś zdeformowana az uschła.

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Skoro osiągnąłeś taki efekt bez wiekszego planowania, to znaczy ,że masz świetne wyczucie i intuicję ! Z ciekawością czekam na dalsze efekty.
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Witaj. Przeżywamy w styczniu na forum prawdziwy wysyp nowych, ciekawych ogrodów. Miło ogląda się barwne zdjęcia z Twojego ogrodu w tę ponurą, zimową porę.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
O właśnie ! Mączniak.... Moje Floksy zawsze to mają ,niestety. A czym opryskujesz i w którym miesiącu ?przemekg pisze: Latem zawsze muszę je opryskać przeciwko mączniakowi bo są podatne
- przemekg
- 1000p
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i ciepłe słowa. A co do floksów to w końcu maja i czerwca opryskuje preparatem brawo, wtedy bywa tak że jeszcze nie widać objawów choroby.
- przemekg
- 1000p
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Jaki ciekawy kolor róży ! (tej przy siatce ) Co to za odmiana ?
- przemekg
- 1000p
Izo nie wiem jak ją kupowałem to jeszcze nie myślałem o odmianach, to był błąd
, wiem że jakaś parkowa, dość łatwo przemarza ale zawsze odrasta z części w kopczyku, kwitnie długo i bficie. Pozdrawiam

Zajrzałam do ciebie i co widzę hortensje moje ulubione i zapach floksów .Podoba mi się i to bardzo.