Ogród Fridy - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Fridy - cz. 2

Post »

Danusiu - ja też nie zdążyłam uprzątnąć liści więc i mnie czeka wybieranie łapkami.
Wybyczyłaś się więc masz siły by i święta urządzić a po świętach popracować w ogrodzie.
Qrczę !
Zapomniałam że i w pracy masz zaległości !

Dlatego nie jeżdżę nigdy na dłużej niż 10 dni :P
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ech powrót do szarej rzeczywistości bywa bolesny... Mam nadzieje, że chociaż wiosenna pogoda doda Ci trochę energii. Ja też powolutku zabieram się za prace domowo-ogrodowe bo zaległości mnie irytują. Czekam na wiosenne zdjęcia.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sobotę wyjęłam ze skrzynki na listy kopertę z nasionami rzodkiewki odmiany Frida. Tę miłą niespodziankę sprawiła mi Ewa Janina! Ewuniu, bardzo dziękuję!
Trochę popracowałam, fotki postaram się zamieścić, bo kwitnie to i owo. Zakwitły miodunki - w ubiegłym roku nie chciały a teraz wszystkie trzy.
Miałam dodatkową pracę do końca marca,tak pokombinowałam, że akurat ją skończę i mam czas dla ogrodu. Niezupełnie tak jest, bo ekstra robotę mam nadal, no i próbuję to jakoś pogodzić. Teraz mi to średnio wychodzi, bo jestem zagrzebana w robocie, ale jeszcze trochę i będzie ok.
W piątek M.kupił wywrotkę kory, drżyjcie chwaściska.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Witaj Danusiu,
Niestety pracować też trzeba :wink:
Mieliście dobry pomysł z korą. Kupowana na worki mogłaby Was zrujnować :wink:
Jak zaczynałam w ogrodzie kupowaliśmy korę w ogrodniczym, później już jeździliśmy do tartaku. :D
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Oj jak dobrze Danusiu,że już jesteście , świetny pomysł z tą wywrotką szkoda, że ja nie mam gdzie sobie zrzucic takiej ilości kory, pewnie juz pięknie w Waszym "lesie" wrzuc kilka fotek jak znajdziesz czas,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po zimowej przerwie i zapraszam do ogrodu - nowy sezon zaczęty!
Pierwszy tydzień po powrocie z sanatorium nawet nie spojrzałam na ogród, tyle mi się nagromadziło zaległości w pracy, do tego przygotwania do świąt, święta i nowy tydzień. Zaczęliśmy od zdejmowania zimowego odzienia i sprzątania liści. W połowie tygodnia postanowiłam wyciąć te dwa największe dęby rosnące pośrodku ogrodu. W dwa dni później podjęłam decyzję o wycięciu dwóch kolejnych. Ręce nam odpadały, krzyż trzeszczał, bo tych liści nie można było usunąć żadnym przyrządem ogrodniczym. Wyłącznie ręce. W sobotę zaczęłam porządkować część ogrodu przylegającą do lasu. Koniec z tymi sosnami, postanowułam. Wszędzie szyszki.
Kolejny tydzień. Liście posprzątane, zaczęły się porządki, odkrywanie kopczyków, szacowanie strat, przycinanie, przesadzanie, dosadzanie, siewy. Na piątek wzięłam urlop, za dużo zostało do zrobienia a wiosna wybuchła.
Piątek i sobota praca przez cały dzień, z dwiema przerwami na byle jaki posiłek. Jesteśmy obolali niemiłosiernie, ale ogród prawie doprowadzony do porządku. Dzisiaj w południe poleżałam na leżaku, popatrzyłam na dęby, na sosny, na pozostałe drzewa ... toż to piękno i majestat w jednym. Największa ozdoba mojego ogrodu. Dobrze, że mi się trafił taki fajny kawałek ziemi.
Trochę fotek, dojrzewam do porządnego aparatu, ale ciągle inne wydatki są ważniejsze. W czwartek przyszło trech panów do dachu, przecież zima sprawiła mi niespodziankę, za którą wiosną trzeba zapłacić.
Dawno nie korzystałam z fotosika, a tam zmiany, pewni coś schrzanię, nim załapię o co chodzi.
Obrazek
pierwszy wiosenny widoczek
Obrazek
barwinek
Obrazek
bergenia w tym roku zakwitnie po raz pierwszy
Obrazek Obrazek
ciemierniki też kwitną po raz pierwszy
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
pierwszy tulipan, który zakwitł tej wiosny

Obrazek
sasanka - jetem nią zachwycona i dosadzę jeszcze

Obrazek
stokrotka - odnoszę wrażenie, że ona kwitła pod śniegiem

Obrazek

Obrazek Obrazek

Sp........am dokładnie, drogi modzie, pomocy, żeby się otwierało od razu.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-wiosna,wiosna,wiosna!Ale tylko część zdjęć się otwiera,barwinki śliczne.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

To się napracowaliście ;:180 ale widzę, że się opłaca po swoim ogrodzie, choć w tym roku nie dam rady tak szaleć. Nie do końca zrozumiałam czy wycieliście dęby, czy pozostawiliście.
Bardzo podobają mi się Twoje wiosenne kwiaty (choć mi też ostatnie zdjęcia nie chcą się otworzyć). Chyba największe wrażenie zrobiły na mnie niebieskie hiacynty - może to dla tego, że wszystkie posadzone cebulki okazały się we wszystkich innych kolorach niż niebieski...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję moderatorowi za poprawienie fotek, wszystkie się otwierają.
Asiu, drzewa oczywiście zostały, złość mi minęła i nawet ból krzyża też. Najgorsza robota za nami.
Teraz pora na kombinacje i dosadzanie, bo M. poprzesadzał trochę iglaków i zrobiło mi się miejsce półcieniste, całkiem ładny kawałek. Trzeba się będzie wybrać na zakupy, zachowując rozsądek ma się rozumieć.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Danusiu - jak masz tyle szyszek to wykorzystaj je.
Ja specjalnie targam w reklamówkach szyszeczki bo pięknie wyglądają na rabacie wysypanej korą :P
Ciemiernik jest piękny, nie wiedziałam że przy pierwszym kwitnieniu już mogą mieć tyle kwiatów.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Frida pisze:W połowie tygodnia postanowiłam wyciąć te dwa największe dęby rosnące pośrodku ogrodu. W dwa dni później podjęłam decyzję o wycięciu dwóch kolejnych. (...) W sobotę zaczęłam porządkować część ogrodu przylegającą do lasu. Koniec z tymi sosnami, postanowiłam. Wszędzie szyszki.
Ja, posiadaczka ogrodu bez drzew - zadrżałam...
Frida pisze:Dzisiaj w południe poleżałam na leżaku, popatrzyłam na dęby, na sosny, na pozostałe drzewa ... toż to piękno i majestat w jednym. Największa ozdoba mojego ogrodu. Dobrze, że mi się trafił taki fajny kawałek ziemi.
Kamień z serca :tan

Witaj, Frido :-) Wiem, że łatwo mądrzyć się komuś, kto nie pracuje w ogrodzie. Ale wiem też jak długo rośnie drzewo i jak beznadziejnie wygląda ogród bez drzew albo z nielicznymi (pozostałymi po wycięciu) soliterami.

Bywałam tu zimą, będę bywać i wiosną :-)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dęby już ustrojone w zieleń, ogród wysprzątany lepiej niż dom, zaczyno robić się kolorowo, co i rusz coś zakwita. Oczywiście, część etykiet gdzieś się zapodziała i nie pamiętam nazw wszystkich roślin, muszę sobie poprzypominać lub poszukać w innych ogrodach. Ale co tam nazwy, najważniejsze, że wiosna, chociaż pada od dwóch dni.
Na początek tulipanowo
Maria Kaczyńska - te są oznaczone
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Po długim i niecierpliwym oczekiwaniu - już się zastanawiałam, czy aby nie przemarzły biedaczki, pojawiły się hosty
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kwitnie różna drobnica kwiatowa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Taki fajny ciapkowany fiołek dostałam w prezencie
Obrazek
Za moment rozkwitnie dzika jabłoń ...
Obrazek
... i magnolia, co prawda ma trzy pąki, ale młodziutka jest
Obrazek
serduszka biała
Obrazek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam sąsiadeczko,
Danusiu to tak na początek wiosenki plejada kolorowych tulipanków mmmm w całosci musi byc super widok, muszę łypnąć na to okiem, a hosty zawsze późno wschodzą,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, wpadnij proszę!
Tulipany już przekwitają, na szczęście posadziłam je w doniczkach i mogę wyjąć, zadołować w mniej widoczne miejsce, niech sobie spokojnie zasychają. Na ich miejsce posadzę jakieś jednoroczne.
Budleje, spisałam na straty, ale coś mnie tchnęło i zostawiłam je w spokoju. Najpierw odbiła jedna, teraz już widzę, że wszystkie trzy, chociaż nieśmiało, to jednak zielenią się.
Czy można jeszcze posadzić mieczyki (gladiole), czy już za późno?
W tym roku koniec z rewolucja w ogrodzie, spokojnie i z umiarem. Póki co kupiłam różanecznika Nową Zemblę, spodobał mi się obrazek, ciekawe, czy zakwitnie?
Kwitną moje ulubione serduszka, w tym roku są ładniejsze niż w ubiegłym, przezimowały hortensje, nawet te maluchy, które wyrosły z sadzonek pędowych (ukradzionych).
Po raz pierwszy zakwitł mi psi ząb i tak się nim zachwycałam, że mu zrobiłam fotkę, gdy kończył kwitnienie. Jesienią mu dokupię kilku kumpli, bo w grupie będzie jeszcze piękniej.
Ładnie ruszyły lilie,łubiny i ostróżki, piwonie mają duże pączki, całkiem spore są irysy.
Liliowce słabiutko, a jeżówka dopiero wychyla się z gruntu, nie wiem czy coś z niej będzie?
Trochę wiosny na fotkach
Obrazek
wielosił błękitny z lewej i wieczornik damski z prawej - nawet ma kwiateczka malusiego
Obrazek Obrazek
Psi ząb i pierwszy kwiat na różanecznku
Obrazek Obrazek
Winorośla i porzeczki
Obrazek Obrazek
Piwonia i pigwowiec
Obrazek Obrazek
pietruszka naciowa i pierwiosnki
Obrazek Obrazek
A to pierwiosnki z nasion, w jednej kępce dwie rośliny w różnych kolorach
Obrazek
Doczekałam się kwitnienia miodunek
Obrazek Obrazek

Przed półgodziną grzmiało,padał deszcz, a przed chwilą zaświeciło słońce.
Pozdrawiam słonecznie, Danuta
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niemal przez cały tydzień walczyliśmy z wodą w piwnicy. Nareszcie się uspokoiło. Dzisiaj od rana słoneczniei wręcz upalnie, po południu chyba oberwanie chmury, na dodatek z gradem. Nadal ciepło,komary szaleją. Wreszcie posadziłam pomidory i wykopałam tulipany. Wielka ulga przy usuwaniu tulipanów rosnących w doniczkach, chwila i gotowe. M. zaofiarował się, że wykopie tulipany z gruntu, chyba żałował tej deklaracji, ale dzielnie się spisał, komary korzystały w tym czasie ze stołówki.
Dalszy ciąg obrazków z wiosennego ogrodu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”