Liście tracą turgor, są miękkie, pomarszczone
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2016, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Liście tracą turgor, są miękkie, pomarszczone
Nie ma robaków. Podlewam go mniej wiecej raz na 2 tygodnie. Teraz 2 liście od spodu zżółkły 

Caroline wstaw ten post może w wątku o ratowaniu storczyków tutaj. Tam więcej osób zagląda, może ktoś coś doradzi.
Storczyk - liście
Dostałam ostatnio dwa storczyki i mają one takie liście:

Kwiatów mają dosyć dużo i akurat one wyglądają b. dobrze tylko te liście mnie martwią, bo wyglądają mało zdrowo i są pomarszczone, ogólnie wszystkie są jakieś wiotkie. Dlaczego tak wyglądają??? Jak je zregenerować by były piękne? Sama spryskałam je regeneratorem florovitu(te małe plamki to to), ale nie wiem, czy to coś da.

Kwiatów mają dosyć dużo i akurat one wyglądają b. dobrze tylko te liście mnie martwią, bo wyglądają mało zdrowo i są pomarszczone, ogólnie wszystkie są jakieś wiotkie. Dlaczego tak wyglądają??? Jak je zregenerować by były piękne? Sama spryskałam je regeneratorem florovitu(te małe plamki to to), ale nie wiem, czy to coś da.
Re: Storczyk - liście
Obstawiam, że zostały przelane lub przesuszone dobrze byłoby sprawdzić stan korzeni.
Ponadto radziłabym aby nie stawiać ich w pełnym słońcu one nie lubią stać w południowym oknie lub bezpośrednio na słońcu.
Musisz uzbroić się w cierpliwość jeśli z korzeniami wszystko będzie ok to ogranicz podlewanie (podlewaj tylko wtedy gdy korzenie będą srebrno-zielone).
Ponadto radziłabym aby nie stawiać ich w pełnym słońcu one nie lubią stać w południowym oknie lub bezpośrednio na słońcu.
Musisz uzbroić się w cierpliwość jeśli z korzeniami wszystko będzie ok to ogranicz podlewanie (podlewaj tylko wtedy gdy korzenie będą srebrno-zielone).
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
Czy jak marszczą się liście to ma za mokro czy za sucho ?
Pozdrawiam Beata 

- Sandersk
- 100p
- Od: 2 kwie 2016, o 11:38
Przelanie jak i przesuszenie objawiają się w ten sam sposób.
Przy przesuszeniu pomoże przetrzymanie rośliny w kąpieli dłużej przy następnym podlewaniu. Przy przelaniu niestety nie. By móc określić co jest przyczyną takiego stanu liści trzeba by zerknąć w korzenie, bo to najprawdopodobniej tam tkwi problem.
Przy przesuszeniu pomoże przetrzymanie rośliny w kąpieli dłużej przy następnym podlewaniu. Przy przelaniu niestety nie. By móc określić co jest przyczyną takiego stanu liści trzeba by zerknąć w korzenie, bo to najprawdopodobniej tam tkwi problem.
Re: Storczyk - liście
6osi4 pisze:Dostałam ostatnio dwa storczyki i mają one takie liście:
Czy po podlaniu (nie wiem jak to robisz) odlewasz wodę z ceramicznej doniczki? Jeśli nie to doprowadzi do gnicia korzeni. Storczyki nie mogą stać w wodzie.
To chyba wszystko od słońca było, bo już wyglądają lepiej, staram się odlewać wodę:)
Miękkie liście
Kupiłam storczyka w supermarkecie. Po zakupie przesadziłam go, obcinając przy tym nieliczne miękkie albo zgniłe korzenie, które zasypałam cynamonem. Poza tym storczyk wydawał się zdrowy. Potem przez 2,5 tygodnia go nie podlewałam. Trzy z pięciu liści storczyka stały się tak miękkie, że można je wyginać. Załączam zdjęcia korzeni i liści. Kwiaty natomiast są w doskonałym stanie. Pąki nadal się rozwijają. Dzisiaj storczyka obficie nawodniłam wodą destylowaną z biohumusem eco do storczyków. Jak jeszcze mogę mu pomóc? Czy mam go znowu przesadzić? Czy może go zasuszyłam? A może to jakieś choróbsko?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miękkie liście
Jeśli przez trzy tygodnie nie podlewałaś, to liście miały prawo stać się miękkie. Musisz dać teraz czas, aż się opije wody. Jeśli korzenie są zdrowe, kwitnie, to nie ma czym się przejmować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Chciałabym dopytać się w temacie tego samego storczyka. Spodnie liście są niejednolicie zielone. Były już takie podczas zakupu. Dlaczego są w takie ciapki? Są bardzo cienkie i mięciutkie, że można je wyginać w każdą stronę. Jak mogę temu zaradzić? Sprawdziłam korzenie. Wszystkie napojone, twarde i jędrne, ale dlaczego niektóre mają odcień pomarańczowy?

- norbert76
Efekt niewłaściwego podlewania. Dostałem jakiś czas temu z podobnymi liśćmi - okazało się, że był przelewany.
Tam gdzie zwykle kupuje się storczyki, czyli w marketach nie dba się o właściwe podlewanie i są albo przesuszane, albo przelewane. Teraz storczyk musi to odchorować i część liści straci.
Tam gdzie zwykle kupuje się storczyki, czyli w marketach nie dba się o właściwe podlewanie i są albo przesuszane, albo przelewane. Teraz storczyk musi to odchorować i część liści straci.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jak do tej pory moje storczyki rosną i kwitną bez zakłóceń. Stoją w ceramicznych doniczkach, oczywiście większych, że z każdej strony mają luz. Podlewam je raz w tygodniu i to wodą prosto z kranu. Po prostu wyciągam je z doniczek osłonowych, przelewam wodą i dopiero wkładam z powrotem do osłonek. W doniczkach osłonowych nigdy na dnie nie znajduje się woda.
- norbert76
To dobrze, że u Ciebie wg takiej a nie innej metody podlewania storczyki rosną. Niemniej, to może być tylko wyjątek albo po prostu masz dobrą wodę wodociągową. Generalnie lepiej nie podlewać prosto z kranu, bo jeśli ktoś ma twardą i w dodatku zwykle chlorowaną wodę, to storczyk długo nie pożyje. Podobnie jeśli chodzi tylko o przelewanie, storczyki powinny być namaczane, żeby miały czas na zaciągnięcie wody, więc to bardzo mnie dziwi że u Ciebie rosną i liście nie tracą turgoru.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Mam nadzieję, że napiszę w dobrym miejscu ...
Dostałam storczyka (zupełnie nie znam jego nazwy). Przez jakiś czas cieszył moje oko, a pierwszymi niepokojącymi objawami było żółknięcie i gubienie liści. Te co pozostały stały się pomarszczone i miękkie. Następnie przyszła kolej na wszystkie kwiaty (zwiędły) - lecz trzymały się nadal mocno. Zajrzałam do korzeni i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu było tam coś jak gąbka. Wszystkie korzenie zostały mi w dłoni. Najzwyklej w świecie odpadły, zostały tylko takie jakby żyłki (pokażę na zdjęciu). Czytając doszłam do wniosku, że co zgniłe to poobcinam i posypię cynamonem. Stał tak ok 3-4 tygodni. Ku mojemu zdziwieniu puścił 1 mały korzonek i drugi malutki listek. Nadal trzymam go bez podłoża, smaruję co kilka dni liście mokrym wacikiem z dodatkiem paru kropli cytryny. Namaczałam same liście - po czym osuszałam i tak sobie stał. Teraz zrobiłam mini szklarnię (stoi tak 2 dzień). I się zastanawiam co dalej. Czy on jest już gotowy do podłoża ?
Tak było:

A tak jest obecnie:

Mam nadzieję, że napiszę w dobrym miejscu ...
Dostałam storczyka (zupełnie nie znam jego nazwy). Przez jakiś czas cieszył moje oko, a pierwszymi niepokojącymi objawami było żółknięcie i gubienie liści. Te co pozostały stały się pomarszczone i miękkie. Następnie przyszła kolej na wszystkie kwiaty (zwiędły) - lecz trzymały się nadal mocno. Zajrzałam do korzeni i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu było tam coś jak gąbka. Wszystkie korzenie zostały mi w dłoni. Najzwyklej w świecie odpadły, zostały tylko takie jakby żyłki (pokażę na zdjęciu). Czytając doszłam do wniosku, że co zgniłe to poobcinam i posypię cynamonem. Stał tak ok 3-4 tygodni. Ku mojemu zdziwieniu puścił 1 mały korzonek i drugi malutki listek. Nadal trzymam go bez podłoża, smaruję co kilka dni liście mokrym wacikiem z dodatkiem paru kropli cytryny. Namaczałam same liście - po czym osuszałam i tak sobie stał. Teraz zrobiłam mini szklarnię (stoi tak 2 dzień). I się zastanawiam co dalej. Czy on jest już gotowy do podłoża ?
Tak było:

A tak jest obecnie: