Czekam na odmiany selera , buraki,kabaczka,fasolki szparagowej i ogórka Co sadzisz o ogórkach odmiany Polan?
Lista sprawdzonych odmian warzyw
Re: Lista sprawdzonych odmian warzyw
xipe poproszę o dalsze informacje na temat odmian sprawdzonych na Twojej uczelni
Czekam na odmiany selera , buraki,kabaczka,fasolki szparagowej i ogórka Co sadzisz o ogórkach odmiany Polan?
- aśka2006
- 500p

- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak....prosimy o ogórki. Te, które ostatnio kupuję w ogóle nie nadają się do kiszenia.
Inne warzywka również się przydadzą.
Inne warzywka również się przydadzą.
Aśka
-
cx
Witam.
Jeśli ktoś lubi kisić ogórki:małe i średnie,którym nasiona nie robią się grube,które mają cienką skórkę,o podłużnym kształcie -to polecam ElaF1 i SoplicaF1.Obydwie odmainy sprawdzone.W tym roku 14 butelek(5l),no już 12
.
Dla nas bardzo ważną cechą jest to że nie rosną "baryłki" i nie mają grubych nasion.
Te same odmiany tylko w mniejszym rozmiarze moja A. również konserwuje i są równie wyśmienite.
Oczywiście odmiany dostępne w małych opakowaniach w sklepach ogrodniczych.
Jeśli ktoś lubi kisić ogórki:małe i średnie,którym nasiona nie robią się grube,które mają cienką skórkę,o podłużnym kształcie -to polecam ElaF1 i SoplicaF1.Obydwie odmainy sprawdzone.W tym roku 14 butelek(5l),no już 12
Dla nas bardzo ważną cechą jest to że nie rosną "baryłki" i nie mają grubych nasion.
Te same odmiany tylko w mniejszym rozmiarze moja A. również konserwuje i są równie wyśmienite.
Oczywiście odmiany dostępne w małych opakowaniach w sklepach ogrodniczych.
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Kabaczek
Weiser Busch
Cukinia
Acceste F1
Astra (*)
Atena F1
Conselar F1
Mustang F1
Nimba (*)
Pinto F1
Soraya (*)
(*) - te odmiany populacyjne uprawiałem i byłem z nich zadowolony
Weiser Busch
Cukinia
Acceste F1
Astra (*)
Atena F1
Conselar F1
Mustang F1
Nimba (*)
Pinto F1
Soraya (*)
(*) - te odmiany populacyjne uprawiałem i byłem z nich zadowolony
Czy ta odmiana ogórka to "moja A" ?
xipe mam do Ciebie jeszcze pytanko. Jaką odmianę selera polecasz. U mnie co roku mam takie małe selery że nawet wstyd ludziom pokazać
Naciowy seler co roku mam piękny, dorodny a korzeniowy porażka. Sadzonki biorę od sąsiadki, u niej są o niebo lepiej wyrośnięte niż moje. Glebę mamy taką samą. Trochę ciężką. Pracuję już na poprawieniu struktury gleby.
xipe mam do Ciebie jeszcze pytanko. Jaką odmianę selera polecasz. U mnie co roku mam takie małe selery że nawet wstyd ludziom pokazać
Naciowy seler co roku mam piękny, dorodny a korzeniowy porażka. Sadzonki biorę od sąsiadki, u niej są o niebo lepiej wyrośnięte niż moje. Glebę mamy taką samą. Trochę ciężką. Pracuję już na poprawieniu struktury gleby.
- xipe

- Kontakt:
Ogórki
odmiany na korniszony: Mikor, Rufus F1, Tytus F1, Anulka F1.
odmiany konserwowe grubobrodawkowe: Aladyn F1, Atlas F1, Bolko F1, Cezar F1, Cyryl F1, Frykas F1, Krak F1, Sander F1, Semko F1, Śremski F1, Władko F1, Wojan F1.
odmiany konserwowe drobnobrodawkowe: Major, Moro F1, Fason F1, Polonez F1, Evita F1.
odmiany do kwaszenia: Andrus F1, Basia F1, Borus F1, Julian F1, Hubal F1, Winscosin SMR 18.
odmiany sałatkowe: Dar, Gracius F1, Kometa F1, Kuba F1, Olimp F1.
odmiany na korniszony: Mikor, Rufus F1, Tytus F1, Anulka F1.
odmiany konserwowe grubobrodawkowe: Aladyn F1, Atlas F1, Bolko F1, Cezar F1, Cyryl F1, Frykas F1, Krak F1, Sander F1, Semko F1, Śremski F1, Władko F1, Wojan F1.
odmiany konserwowe drobnobrodawkowe: Major, Moro F1, Fason F1, Polonez F1, Evita F1.
odmiany do kwaszenia: Andrus F1, Basia F1, Borus F1, Julian F1, Hubal F1, Winscosin SMR 18.
odmiany sałatkowe: Dar, Gracius F1, Kometa F1, Kuba F1, Olimp F1.
Dziękuję serdecznie za następne odmiany.
Czekam na ten nieszczęsny seler
Uwielbiam seler smażony panierowany z sosem czosnkowym Pycha 
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak Graciusa miałam i szczerze polecam na słatki,a co do kwaszenia i konserwowania to obstaję przy Polanie 
- ARABELLA

Co do selera to u mnie zawsze ładnie rośnie Makar
Pozdrawiam serdecznie
seler z zachodnich to balena , ilona , a z polskich to tez sądze ze makar kiedys wysiałem go na próbe i był ładny
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Miła Perdii!!! Twój problem z selerem nie polega na tym, że sadzisz nieodpowiednią odmianę ale raczej na tym, że sadzisz rozsadę prawdopodobnie za głęboko. Porozmawiaj z sąsiadką czy przypadkiem ona nie sadzi swoich roślinek płycej niż Ty.
Tak myślisz Przemku? Porozmawiam z sąsiadką. Może masz rację. 
- ARABELLA

Perdii chodzi o to,żeby korzeń selera był odkryty tzn podczas gracowania musisz uważać,żeby go nie zasypać
Ja zawsze staram się,żeby korzeń był odkryty(bulwa)
Pozdrawiam
Ja zawsze staram się,żeby korzeń był odkryty(bulwa)
Jak zwykle pewnie przedobrzyłam
Tak to jest jak się chce "za dobrze" To zawsze zwraca się przeciwko tobie Tyle razy dostałam nauczkę, że nie wolno przedobrzyć, ale jakoś nie mogę tego
wbić sobie do głowy.
W tym roku posadzę tak jak radzicie i zobaczę jakie mi wyrosną selery. Myślę,że będą piękne, okrągłe i przepyszne bo swoje 
- xipe

- Kontakt:
Seler korzeniowy
Anita, Brillant, Cascade, Dakar, Edward, Feniks, Frigga, Gol, Jabłkowy, Luna F1, makar, Mentor, Monarch, Odrzański, President, Prinz.
Anita, Brillant, Cascade, Dakar, Edward, Feniks, Frigga, Gol, Jabłkowy, Luna F1, makar, Mentor, Monarch, Odrzański, President, Prinz.