xipe poproszę o dalsze informacje na temat odmian sprawdzonych na Twojej uczelni
Czekam na odmiany selera , buraki,kabaczka,fasolki szparagowej i ogórka Co sadzisz o ogórkach odmiany Polan?
Witam.
Jeśli ktoś lubi kisić ogórki:małe i średnie,którym nasiona nie robią się grube,które mają cienką skórkę,o podłużnym kształcie -to polecam ElaF1 i SoplicaF1.Obydwie odmainy sprawdzone.W tym roku 14 butelek(5l),no już 12 .
Dla nas bardzo ważną cechą jest to że nie rosną "baryłki" i nie mają grubych nasion.
Te same odmiany tylko w mniejszym rozmiarze moja A. również konserwuje i są równie wyśmienite.
Oczywiście odmiany dostępne w małych opakowaniach w sklepach ogrodniczych.
Czy ta odmiana ogórka to "moja A" ?
xipe mam do Ciebie jeszcze pytanko. Jaką odmianę selera polecasz. U mnie co roku mam takie małe selery że nawet wstyd ludziom pokazać
Naciowy seler co roku mam piękny, dorodny a korzeniowy porażka. Sadzonki biorę od sąsiadki, u niej są o niebo lepiej wyrośnięte niż moje. Glebę mamy taką samą. Trochę ciężką. Pracuję już na poprawieniu struktury gleby.
Miła Perdii!!! Twój problem z selerem nie polega na tym, że sadzisz nieodpowiednią odmianę ale raczej na tym, że sadzisz rozsadę prawdopodobnie za głęboko. Porozmawiaj z sąsiadką czy przypadkiem ona nie sadzi swoich roślinek płycej niż Ty.
Perdii chodzi o to,żeby korzeń selera był odkryty tzn podczas gracowania musisz uważać,żeby go nie zasypać
Ja zawsze staram się,żeby korzeń był odkryty(bulwa) Pozdrawiam
Jak zwykle pewnie przedobrzyłam Tak to jest jak się chce "za dobrze" To zawsze zwraca się przeciwko tobie Tyle razy dostałam nauczkę, że nie wolno przedobrzyć, ale jakoś nie mogę tego wbić sobie do głowy. W tym roku posadzę tak jak radzicie i zobaczę jakie mi wyrosną selery. Myślę,że będą piękne, okrągłe i przepyszne bo swoje