Pokrzywka brazylijska, koleus blumego(Plectranthus scutellarioides) uprawa w domu

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

korzo_m pisze:Barbarko te moje pokrzywki włożyłam do wody we wtorek,w sobotę patrzę są już małe korzonki więc posadziłam już do doniczek, a jakie masz kolory. Kupiłam też nasionka, ale posieję w lutym może coś urośnie.
Pokrzywki z nasion kiełkują bardzo ładnie, ale zawartość nie zawsze odpowiada zdjęciu na opakowaniu.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze tak jest, że na zdjęciu są ładniejsze, ale za namową Neli kupiłam nasionka różnych firm, może te pokrzywki zaskoczą mnie swą orginalnością.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

korzo_m pisze:Barbarko te moje pokrzywki włożyłam do wody we wtorek,w sobotę patrzę są już małe korzonki więc posadziłam już do doniczek, a jakie masz kolory. Kupiłam też nasionka, ale posieję w lutym może coś urośnie.
Dorotko mam kilka kolorów , nie da sie ich za bardzo opisac ale od borda przez zieleń , brąz aż do kremowego :wink: Różnią sie też kształtem liści .
Miałam ze swoich pozbierać nasionka , ale jedna mroźna noc załatwiła moje koleuski . Dobrze , że wcześniej pozbierałam szczepek trochę .
Nasionka planuję zakupić , bo bardzo mi sie spodobał widok koleusków w ogrodzie :wink:
Koleuski zapylaja sie między sobą , dlatego te które rosną z nasionek nie odpowiadaja zdjęciom z opakowań .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Basiu Ty zostawiasz kwiaty na pokrzywkach, ja czytałam ,ze kwiatostany należy usuwać, i dobrze jest koleuski uszczykiwać gdyż się zagęszczają. Czy tak z nimi robisz doradż.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko nie zostawiam kwiatostanów , obrywam gdy tylko zobaczę jaką kolwiek zawiązkę . Kwiatostany zostawiłam jesienią już , miałam nadzieje na nasionka. Uszczykiwałam oczywiście , bardzo łądnie się rozrastają po takim zabiegu.
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31

Post »

zakupiłem dziś 5 sztuk coleusów na działkę chce je wsadzić do gruntu
mam dwa pytanie: czy mogę je już posadzić teraz w długi weekend majowy ??
oraz czy coleus woli stanowisko słoneczne czy pół-cień ??
regulamin
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31

Post »

Zakupiłem dziś 5 sztuk coleusów na działkę chce je wsadzić do gruntu
mam dwa pytanie: czy mogę je już posadzić teraz w długi weekend majowy ??
oraz czy coleus woli stanowisko słoneczne czy pół-cień ??

zapraszam do wklejania zdjęć Waszych pokrzywek
regulamin
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Raczej półcień, osobiście posadziłbym ale w doniczce i wkopał w ziemię poza tym musisz pamiętać o regularnym podlewaniu. Sądzę że można już zostawić go na dworze. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Swoje coleusy już ze dwa tygodnie temu wystawiłam na balkon i dobrze się mają. Więc nie widzę przeszkód by je posadzić w ogrodzie. Co do stanowiska to zauważyłam, że piękniej się wybarwiają w miejscu słonecznym. Jest tylko jedno ale... jak trzymam je na oknie południowym to nie nadążam z podlewaniem. Potrzebują naprawdę dużo wody. Osobiście posadziłabym je w miejscu jasnym ale nie w pełnym słońcu. Inaczej, w lecie, latanie z konewką przynajmniej ze trzy razy dziennie murowane ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coleuski lubią światło , ale tylko rozproszone / mają wówczas lepsze wybarwienie liści /. U mnie najlepiej rosły w półcieniu . Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna, ale nie "zalana" , roślina szybko więdnie gdy brakuje jej wody , ale znowu jej nadmiar może uszkodzic korzenie i pędy .
Ja swoje koleuski sadziłam do ziemi ogrodniczej wymieszanej z piaskim . Wszędzie czytałam , że powinno się nawozić co dwa tygodnie , ja swoje dokarmiałam raz w miesiacu .
Pokrzywka jest jednoroczną rośliną , ale jesienią możesz pobrać z niej szczepki . Ukorzenia się łatwo wystarczy gałązke z 2-3 liśćmi coleuska wstawić do wody i po kilkunastu dniach ma wypuszczone już korzonki .
W przypadku colusków ważne jest uszczykiwać ich kwiatostany , roślina wówczas lepiej rośnie .
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Barbarka... nie mogę się z Tobą zgodzić :( Coleusy nie są to rośliny jednoroczne.
Są wieloletnie tyle, że starzejąc się tracą swój ładny wygląd. Jednak wystarczy go odmładzać i przycinać a będzie oczy cieszył.
A to mój trzylatek po przycięciu tydzień temu. Jak widać już odrasta :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alfa masz racje . Wiem , że można odmładzać koleuski i wówczas może być uprawiany jako roślina wieloletnia . Ja wole jednak pobrać z rośliny matecznej sadzonkę i mieć nową młodszą roślinę .
Moje ogródkowe kwiatki
Mertens
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2008, o 16:42

Post »

Pokrzywka jest rośliną jednoroczną?? :shock: Ja mam ją już 3 lata i cały czas rośnie.
"Rewolucja, jak Saturn, pożera swe własne dzieci." (Georg Buchner)
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Jeden z moich koleusów wyhodowanych z nasion.

Obrazek
Pozdrawiam, Halina
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Początkowo byłem im niechętny, ale w końcu się do nich przekonałem :)
U nas rosną takie:

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”