Ogródek kogry cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek kogry cz.8

Post »

Liluś - mój ogródek zmierza do tego żeby stać się bezobsługowym.
Wystarczy wiosną wypielić, zasilić i potem już tylko do jesieni podlewać.
Rośliny rosną tak gęsto, że na chwasty nie ma już miejsca - no może za wyjątkiem pokrzywy i skrzypu używanych do gnojówki.
Jesienią ścinam tylko łęty i.....byle do wiosny.
Jedynie jeszcze dosadzam tulipany i narcyzy, nic więcej już w ogrodzie nie robię.
Bo on ma służyć mnie a nie ja jemu. :wink: :lol:

Za zmianę bardzo dziękuję - może być jak zrobiłaś - jest jeszcze prościej. ;:3
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, ponieważ tak jakoś nie mogę doczekać się odpowiedzi więc przyszłam się przywitać jeszcze raz na tym nowym wątku który szybciutko
grubieje. Uściski ;:7
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

GRAŻYNKO jakoś nie chce mi sie wierzyć w ten bezobsługowy ogród . U mnie też sporo kwiatów tłok niemożliwy ,ale i tak wiecznie trzeba coś robić . Mam zamiar teraz na jesień zasilic oprócz EM-ów także EM-BOKASHI zasilić ,żeby wszystkie chwasty się przerobiły na nawóz .Oprócz tego zasilę jeszcze więcej mikroorganizmów . Muszę sie zapytac Mikrobii czy to dobrze . MIŁEGO WIECZORU
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grazynko ja tez wszystko przerabiam w ogrodzie. Nie mam juz siły cały czas grzebac w ziemi.Wolę stałe kompozycje :) Co za duzo to niezdrowo :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Kogro-ja z pytaniem w sprawie pierwszego zimowania akebii(mam dwie,zieloną i variegatę),pisałaś,że okrywałaś"w całości",czyli czy owijałaś ją agrowłókniną na podpórce, czy zdejmowałaś z podpórki i obsypywałaś kopcem ziemi?I kiedy to robiłaś tuż przed zapowiadanym wielkim mrozem czy teraz jesienią?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

kogra pisze: ...mój ogródek zmierza do tego żeby stać się bezobsługowym.
Wystarczy wiosną wypielić, zasilić i potem już tylko do jesieni podlewać.
Rośliny rosną tak gęsto, że na chwasty nie ma już miejsca - no może za wyjątkiem pokrzywy i skrzypu używanych do gnojówki.
Jesienią ścinam tylko łęty i.....byle do wiosny.
Jedynie jeszcze dosadzam tulipany i narcyzy, nic więcej już w ogrodzie nie robię.
Bo on ma służyć mnie a nie ja jemu. :wink: :lol:
I to jest dokładnie to, do czego dążę Grażynko. To właśnie jest dla mnie opcja leżaczka z herbatką i podziwiania. Niestety, na taki efekt muszę jeszcze troszkę poczekać, choć rabaty zakładane w pierwszej kolejności już nie wymagają wielu zabiegów, a plewienia w zupełności... wyrywam tylko te chwaściory, które wyrosną ponad moje bylinki i krzaczorki :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

kogra pisze:Liluś - mój ogródek zmierza do tego żeby stać się bezobsługowym.
Ojej... ja bym tak nie umiała...
Ja najbardziej wypoczywam grzebiąc w ziemi... jest to dla mnie super zajęcie i prawdziwy relaks...
Nie lubię siedzieć na działce i nic nie robić, dla mnie to jest nudne...
Oczywiście , nie chodzi mi o to żeby się zaharować, ale trochę pogrzebać i dać roślinom "świeżego powietrza".
Tak samo nie lubię tłoku w ogrodzie.
Mam sąsiadkę u której tak właśnie jest, i wierzcie mi... nie wygląda to fajnie...
Być może jest tak, że nie potrafi odpowiednio skomponować roślin,
ale jak na razie wygląda to wręcz brzydko... wszystko na kupie...
Przynajmniej mnie się nie podoba...

Nie chce tu nikogo urazić, ale taka jest moja opinia...
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Gabrysiu, według mnie gęsto, to wcale nie oznacza 'wszystko na kupie' i chaotycznie. Nie lubię bałaganu w ogrodzie (w domu może być :oops: ). Ale całe szczęście, że każdy lubi co innego, bo inaczej, to nasze ogrody byłyby nudne :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

A ja poproszę o szczegółowy opis instrukcji obsługi szklarni... :roll: Dokładniejsze pytania postawiłam w moim wątku ( tutaj ), ale możesz odpowiedzieć gdzie zechcesz, aby jak najdokładniej! :lol:

Buziaki! Obrazek
x-d-a

Post »

Kochane, ja też nie wierzę w ogród bezobsługowy, chyba że będzie cały obsadzony iglakami, a i te trzeba od czasu do czasu zasilić i przyciąć. Wszystkie inne roślinki, bez względu na to czy są gęsto czy nie posadzone wymagają opieki, nawożenia, przycinania po kwitnieniu, przykrywania na zimę, czasami pielenia czy przesadzania.
Ale mnie to na przykład kręci - że cały czas mogę tworzyć swój ogród, że on odwdzięcza się mi ładnym wyglądem, a jak tak pogrzebię w ziemi to potem czuję się jak młody bóg.
Pewnie, że z czasem -jak się chce- można ograniczyć "obsługę" ogrodu, ale całkiem wyeliminować chyba się nie da :wink:
Grażynko, miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

A ja tam wierzę i będę bacznie obserwować i podglądać, bo taki ogród mi się marzy :D Działaj Grażynko i chwal się efektami ;:32 A ja trzymam kciuki za jak zwykle piękne efekty ;:215
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ogród mojego sąsiada jest taki prawie samoobsługowy choć urokiem daleko mu do kogrobuszu. On ma kilka róż które przycina raz na rok i nie nawozi.
Kilka bylin całowicie samoobsługowych, nie przycina, nie nawozi nic przy nich nie robi poza posadzeniem.
Ma też kawałek żywopłotu który przycina raz na rok no i trawnik który kosi trzy razy do roku. No i ma kilka krzaków i drzew całkowicie
samoobsłubowych poza bzem na któremu obcina uschnięte kiście by ładnie zakwitł nastepnego roku.
No i to wszystko poza podlewaniem jak jest naprawdę sucho.

On chyba nie ma szpadla, motyki i takich innych ogrodniczych narzędzi przynajmniej nigdy go z nimi nie widziałam a mieszkamy tu od 12 lat. Niczego
niczego nie pryska, nigdy nie widziałam jakiegokilwiek worka z ziemią albo nawozem i tylko kilka doniczek wala się w garażu po nasadzeniach.

Trzeba by dodać że w jego ogrodzie cały czas coś kwitnie i to całkiem ładnie.

Ale ja tak jak Dala lubię trochę porobić w ogrodzie ale w tym roku to chyba przesadziłam z ilością donic i skrzynek. Wydaje mi się że spędzam cały czas
na podlewaniu. Nie powtórzę tego błędu w przyszłym roku
;:182 ;:182 ;:182
Chyba najlepszy jest taki ogród pomiędzy samoobsługowym i harówką bez końcam a do każdego należy dawkowanie tak by mu to odpowiadało.
Dla tych co lubią hamak i kawkę ;:40 to raczej samoobsługowy bo też może być przepiękny
;:80
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Ja jednak też zaliczam się do tych co lubią grzebać w ziemi ,,,
nie wyobrażam sobie nie popracować w ogródku, wzruszać ziemię ,,
po tej czynności jak popatrzę na efekty,,,,,, :shock:
to tak schludnie i czyściutko ,,,
choć czasami myślę i leniuchowaniu i nic nie robieniu :P
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

U Grażynki bezobsługowy tzn- nie cały dzień grzebać ,tylko pół dnia (tutaj emotkin kulający się ze śmiechu-niestety nie wchodzi).
Wczoraj przejrzałam wszystkie zdjęcia zamieszczone w Twoim wątku(widoczki Beskidów) i oczywiście zgadzam się,że każda pora roku w górach jest cudna ,no ale jesień ..... bez słów. ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ooooo.... :shock: rany ile gości a ja się trochę zapracowałam wczoraj w ogrodzie.
A więc witam miłych gości bardzo słonecznie. ;:3 Choć dziś już pochmurno i ponuro.
Bardzo mi przyjemnie, że ktoś jeszcze chce odwiedzić ten wątek u schyłku roku i przy braku kwiecia po śnieżycach.
Wczoraj odławialiśmy rybki i połów okazał się być bardzo udany.
Nie tylko że rybek nie ubyło ale doczekaliśmy się przychówku w postaci dziesięciu maleństw - reszta pewno została zjedzona przez dorosłe osobniki.
Ale dobrze, bo co potem robić z takim przychówkiem - zmarnować szkoda a do rozdania raczej się nie nadają, bo każdy chce mieć coś co już widać bez okularów. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz już biorę się do odpowiadania. :heja
A potem dalsze zdjęcia. ;:7
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”