Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
Re: Werbena patagońska
Zastanawiam się dlaczego ona czasem tak się 'wykręca', a czasem stoi na baczność ? Czy to od stanowiska czy gleby zależy ? Mam wrażenie, że na lżejszej stoi sztywno.
Widziałam taki łan jesienią w pewnym małym przedogródku u niedalekiej sąsiadki moich rodziców(gleba tam lekka).Widok był cudowny, prawie cały ten przedogródek wypełniała sztywna niczym żołnierze werbena.
U mnie jest cięższa i trochę się pokłada, a wygląda ładnie właśnie taka wyprostowana.
Widziałam taki łan jesienią w pewnym małym przedogródku u niedalekiej sąsiadki moich rodziców(gleba tam lekka).Widok był cudowny, prawie cały ten przedogródek wypełniała sztywna niczym żołnierze werbena.
U mnie jest cięższa i trochę się pokłada, a wygląda ładnie właśnie taka wyprostowana.
Ja też uległam urokowi tej rośliny. Nasiona czekają w lodówce na wysiew.
Liczę na krzaki jak u nirali:-)
Liczę na krzaki jak u nirali:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- Anitaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kasiu dziękuję za odpowiedz.
selli7 właśnie dowiedziałam się że nie lubi zbytnio nawożenia,może to jest przyczyną pokładania.
selli7 właśnie dowiedziałam się że nie lubi zbytnio nawożenia,może to jest przyczyną pokładania.
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
U mnie siewki w cieniu nie chciały rosnąć. Zostawiłam kilka i urosły niskie i prawie nie kwitły.Anitaaa pisze:Ciekawe czy nadaje się do cienia?
pozdrawiam Joasia
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
A ja w tym sezonie myślę uczynić podobnie jak w minionym,posadzę kilka sadzoneczek tuż u podnóżka rh i kiedy on już przekwitnie to będę się cieszyła werbeną a do tego rh jest dobrym wsparciem dla tych pokładających się łodyżek 

- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
To jest warte zapamiętania w takim razie, mam słoneczne i piaszczyste miejsce, wsadzę kilka sadzoneczek właśnie tamselli7 pisze:Widziałam taki łan jesienią w pewnym małym przedogródku u niedalekiej sąsiadki moich rodziców(gleba tam lekka).Widok był cudowny, prawie cały ten przedogródek wypełniała sztywna niczym żołnierze werbena.

Pozdrawiam- Marzena
Lubi odkryte przestrzenie, przepuszczalne gleby, nie znosi innych konkurencyjnych roślin, krzewów itp.U mnie wysiewa się w całym ogrodzie i w miejscach gdzie rosną inne rośliny muszę ją w końcu (już kwitnącą) usuwać, bo wylega i żadna wtedy ozdoba, a kwitnie też słabiej.
Nasionka werbeny patagońskiej można dostać w sklepie internetowym wpisując ogrodniczy eu pan Leszek Serdyński paczuszka 2,50,proszę nie traktować tego jak reklamę sklepu ale jako odpowiedż gdzie kupić nasiona tej rośliny
- nirali
Właśnie bardzo obficie się rozsiewa i dlatego zawsze kilka sadzonek wędruje do rh i świetnie tam rośnie, oczywiście już nie jest tak wybujała ale to lepiej bo nie ma problemu z pokładaniem rośliny. Nie daję jej żadnych nawozów 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2012, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie,
Z zainteresowaniem czytam o werbenie. Ciesze sie, ze tyle uzyskałam informacji. Raz widziałam kwitnącą kępę i b. mi się podobało. chetnie skorzystałam z podpowiedzi i dzis zamowilam werbenę.
Pozdrawiam Wanda
Z zainteresowaniem czytam o werbenie. Ciesze sie, ze tyle uzyskałam informacji. Raz widziałam kwitnącą kępę i b. mi się podobało. chetnie skorzystałam z podpowiedzi i dzis zamowilam werbenę.
Pozdrawiam Wanda
Czy przed sianiem trzeba stratyfikować nasiona w lodówce? Jeśli tak to jak długo?
- nirali
Werbenę tylko raz zakupiłam jako sadzonkę kilka lat temu i od tamtej pory co roku sama się pięknie rozsiewa.
Jedyna uwaga jaką ja zauważyłam to że dość późno u mnie wychodzi z ziemi więc należy uważać by nie wyplewić
Jedyna uwaga jaką ja zauważyłam to że dość późno u mnie wychodzi z ziemi więc należy uważać by nie wyplewić

- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Czy już się sieje werbenę w domu, czy lepiej w kwietniu do gruntu?
Pozdrawiam- Marzena
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Werbena patagońska wymaga stratyfikacji w temperaturze -4 - +4 stopnie Celcjusza przez około 4 tygodni. Dopiero potem wschodzi. Wysiej nasiona do kuwety, podlej-niech nasiona namiękną i po 2-3 dniach wystaw kuwetę do ogrodu. Potem zabierz do domu albo zostaw na zewnątrz dbając, aby gleba nie wyschła. Powinny skiełkować. Pamiętaj, że wschodzą dość opieszale, o czym kilka osób już pisało w tym wątku.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Werbenę można także wysiać późną jesienią. To tak jakby sama się wysiała z suchych już kwiatostanów. Przez zimę spokojnie poleży w ziemi i na wiosnę wzejdzie, kiedy sama uzna, że już można.