BARBARO- dziękuję za odwiedziny, Aby posadzić nowe roślinki musiałem troch zmodyfikować stare nasadzenia. Nie chcę z ogrodu robić gąszczu, a tym bardziej usuwać( zmniejszać) trawnika. Teraz by posadzić każdą roślinkę to mam cały dzień chodzenia z roślinką po ogrodzie, do skutku aż znajdę jej miejsce dla niej.
EWO- dziękuję za odwiedziny, powojnik Tangucki kwitnie późno i ma ładny wygląd kwiatu. W "nogach" powojniku posadziłem Tawułę japońską " Bullata".
Strach, to różowa bluza przeciwdeszczowa zawieszona na poprzeczce, ale jak zauważyłem szpaki nic się tego stacha nie boją, tylko dalej truskawki skubią.
Języczka rośnie na środku klombu i ma za sąsiada Dyptam. Tyle lat urządzania ogrodu połączony z zakupem roślin , tak weszło w krew, że mimo że nie ma miejsca na nowe rośliny , w dalszym ciągu się je kupuje, a że nie ma gdzie je posadzić, to już inny problem, w końcu zawsze gdzieś się posadzi.
NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, nie stwierdziłam by zarówno języczka jak i dyptam źle rosły, obie rośliny rosną ładnie w słońcu i tu muszę stwierdzić że w wysokich temperaturach u języczki trochę więdną liście, ale bez negatywnych skutków dla rośliny.
Niestety, nie mam już gdzie sadzić w ogrodzie, planuję zmniejszyć warzywnik ( ma 40 na 14 m), ale i tam już mam zaplanowaną roślinkę, zamówiłem ją na allegro, jak przyjdzie ,to się pochwalę. Nie chcę zagęszczać roślin na trawniku, ani tworzyć nowych rabat, a tym bardziej zmniejszać trawnik. A szukanie miejsca na nową roślinę, ( bo jak nie kupić jak taka ładna), to już nie frajda ale ciężka praca, trzeba się nachodzić ,nieraz cały dzień po ogrodzie, z doniczką, aż w końcu znajdę pasujące miejsce dla rośliny. Nie jestem zwolennikiem przesadzeń, czy usuwania roślin, robię to po wielu namysłach jako ostateczność .
ANIU- dziękuję za odwiedziny , o ile wiem powojnik ten jest tylko w tym jednym kolorze, ale kwiat ma ładny pokrój. Modrzew posadziłem na trawniku jako "samotnik", natomiast cyprysik rośnie na rabacie przy ścieżce.
CARLO- dziękuję za odwiedziny, co się komu podoba, jak ogród mały, to musowo wybierać jakie rośliny mają rosnąc, zwłaszcza że sosny i modrzewie rosną na duże drzewa. Nasz ogród jest duży i w nim mają miejsce i sosny ,czy modrzewie ( zwłaszcza rosnące do niewielkich rozmiarów) i również kwiaty.
Jak się już chwalę nowymi zakupami ,to do końca.
Moja małżonka obsadziła kwiatami taras w domku i zadaszenie oraz "zaszalała" z hortensjami ogrodowymi. Oto nasze kwiaty i hortensje.