Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Jakie piękne widoki :!: :D...Bardzo fajne zakupy ale miejsca wymagają dużo :)
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeusz -pod tanguckim to języczka?Myślałam,że już nic nowego nie dosadzasz, a tu ogromne zakupy!
Proszę pokazać stracha.
Cieszę się,że białe irysy mam także w podwórkowym, jeden kupiony przez przypadek, drugi od Mag.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Dyptam z języczką to świetny duet kolorystyczny! Ale chyba mają inne wymagania?
Nowe zakupy- nie może być inaczej! Ile frajdy przy szukaniu miejsca dla nich :lol: :lol: :lol:
Na szczęście sporo możesz jeszcze posadzić :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Tadeuszu znowu nakupiłeś różności, powojnik Tangucki mam w kolorze żółtym. Siałam z nasion ma pączki niedługo powinien zakwitnąć. Czy modrzew i cyprysik są wolno rosnące, ślicznie wyglądają.
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

ja tam bardzej wole coś co kwitnie.. niż jakieś sosny i modrzewie :):P
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

BARBARO- dziękuję za odwiedziny, Aby posadzić nowe roślinki musiałem troch zmodyfikować stare nasadzenia. Nie chcę z ogrodu robić gąszczu, a tym bardziej usuwać( zmniejszać) trawnika. Teraz by posadzić każdą roślinkę to mam cały dzień chodzenia z roślinką po ogrodzie, do skutku aż znajdę jej miejsce dla niej.

EWO- dziękuję za odwiedziny, powojnik Tangucki kwitnie późno i ma ładny wygląd kwiatu. W "nogach" powojniku posadziłem Tawułę japońską " Bullata".
Strach, to różowa bluza przeciwdeszczowa zawieszona na poprzeczce, ale jak zauważyłem szpaki nic się tego stacha nie boją, tylko dalej truskawki skubią.

Obrazek

Języczka rośnie na środku klombu i ma za sąsiada Dyptam. Tyle lat urządzania ogrodu połączony z zakupem roślin , tak weszło w krew, że mimo że nie ma miejsca na nowe rośliny , w dalszym ciągu się je kupuje, a że nie ma gdzie je posadzić, to już inny problem, w końcu zawsze gdzieś się posadzi.

NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, nie stwierdziłam by zarówno języczka jak i dyptam źle rosły, obie rośliny rosną ładnie w słońcu i tu muszę stwierdzić że w wysokich temperaturach u języczki trochę więdną liście, ale bez negatywnych skutków dla rośliny.

Niestety, nie mam już gdzie sadzić w ogrodzie, planuję zmniejszyć warzywnik ( ma 40 na 14 m), ale i tam już mam zaplanowaną roślinkę, zamówiłem ją na allegro, jak przyjdzie ,to się pochwalę. Nie chcę zagęszczać roślin na trawniku, ani tworzyć nowych rabat, a tym bardziej zmniejszać trawnik. A szukanie miejsca na nową roślinę, ( bo jak nie kupić jak taka ładna), to już nie frajda ale ciężka praca, trzeba się nachodzić ,nieraz cały dzień po ogrodzie, z doniczką, aż w końcu znajdę pasujące miejsce dla rośliny. Nie jestem zwolennikiem przesadzeń, czy usuwania roślin, robię to po wielu namysłach jako ostateczność .

ANIU- dziękuję za odwiedziny , o ile wiem powojnik ten jest tylko w tym jednym kolorze, ale kwiat ma ładny pokrój. Modrzew posadziłem na trawniku jako "samotnik", natomiast cyprysik rośnie na rabacie przy ścieżce.

Obrazek Obrazek

CARLO- dziękuję za odwiedziny, co się komu podoba, jak ogród mały, to musowo wybierać jakie rośliny mają rosnąc, zwłaszcza że sosny i modrzewie rosną na duże drzewa. Nasz ogród jest duży i w nim mają miejsce i sosny ,czy modrzewie ( zwłaszcza rosnące do niewielkich rozmiarów) i również kwiaty.

Jak się już chwalę nowymi zakupami ,to do końca.

Moja małżonka obsadziła kwiatami taras w domku i zadaszenie oraz "zaszalała" z hortensjami ogrodowymi. Oto nasze kwiaty i hortensje.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz gratuluję nowych nasadzeń są ładne i ciekawe a zwłaszcza cyprysik
tępołuski, jak dobrze że masz taki duży ogród i możesz jeszcze dosadzać.
Ja większość szkólek omijam dużym kołem , aby się nie poddać pokusie.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu wspaniałe zakupy :shock: :D i niezła ilośc, :shock: :D Przepiękne kompozycje tarasowe, śliczności kwiatuszki :D A hortensje cudo, będzie cudnie jak zakwitną , takie różne kolorki przy sobie :D
x_P-42

Post »

Tadeuszu, witaj ! Przeszłam się po Twoich włościach.Doprawdy są imponujące :) Może nie wielkością, ale sposobem zagospodarowania, doborem roślin...Ślicznie !
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Nowości tarasowe i hortensje super. Tadeuszu czy wczoraj u Ciebie też przechodziły burze, u mnie wszystko dosłownie pływało.
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj Tadeuszu
Dawno do ciebie nie zaglądałam i tym bardziej miałam radochę widząc twój wspaniały ogród.Wąska dróżka z trawnika,wśród ogromnych kwiatowych rabat mnie zachwyciła,aż miałam ochotę na nią wskoczyć i iść w nieznane,zapominając o całym świecie.Uwielbiam takie ogrody.
Twoje ostatnie zakupy imponujące.Mnie spodobał się szczególnie wiąz geisha...skąd ta geisha?Ogólnie lubię własnie liściaste drzewa i krzewy,więc od razu na niego zwróciłam uwagę.Ma super kształt do formowania :D
Pięknie :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No proszę...a ja myślałam że już masz wszystkie rosliny i już nic nie kupujesz.....a czego Ty nie masz :?: :?: :?:
Wszyskie nowości prześliczne (nawet niektórych nie znam :oops: ) a co to za kwiaty kolorowe :?: co żona kupiła :?: te 3 doniczki takie same a każdy inny kolor :?:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ZENKU- dziękuję za odwiedziny,chyba wystarczy tych nowych nasadzeń w tym roku, naprawde nie mam gdzie już sadzić, by posadzić te co kupiłem musiałem przesadzać rośliny, mniej atrakcyjne poszły na obrzeża ogrodu. Muszę i ja pójść Twoim tropem- omijać wszelkich sprzedawców "badziewi", jak to moja małżonka mówi.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, poszaleli my trochę z małżonką, ja drzewka i iglaki a małżonka hortensje i kwiaty tarasowe. Ale to już stop, żadnych nowych roślin w tym roku.

POLU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, jest tych zdjęć już sporo i na obejrzenie ich potrzeba trochę czasu. Dziękuję za ocenę naszych prac w ogrodzie.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, burze , na szczęście chodzą obok naszego Ranczo, to z lewej, to z prawej, ale kropić ,kropi za każdym razem. Oby jutro chociaż nie padało, bo trawa duża i trzeba ją kosić.

MAGDALENO- dziękuję za odwiedziny, w naszym ogrodzie codziennie coś się dzieje, codziennie nowe kwiaty, czy krzewy kwitną, staram się na bieżąco pokazywać życie w ogrodzie.Wiąż Geisha ma być niezbyt dużym drzewkiem o ładnym pokroju, kupiłem go w szkółce obok Zamościa. Staram się by w ogrodzie rosły różne rośliny, większe na trawniku jako" samotniki", a mniejsze na rabatach wraz z innymi. Ogród jesk duży i jak do tej pory rośnie w nim około 500 gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków.

GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, ja też myślałem że mam w ogrodzie już wszystkie rośliny, i gdy się okazuje że nie wszystkie, to ......... jak tu nie kupić, jak co jedna, to ładniejsza, wydaje mi się że człowiek zaczyna być "nałogowcem", i co wyperswadujesz............. nałogowcowi?.

Dzisiaj przy pięknym i ciepłym dniu zaczaiłem się z aparatem fotograficznym na zażywających kąpiele słoneczne ....................................

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po fazie pąka kwiatowego kalmii szerokolistnej, dzisiaj zauważyłem że zaczynają się otwierać pojedyncze kwiaty. Obrazek Obrazek Obrazek

Zakwitają kolejne odmiany irysów ,lilii

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tadeuszu, u Ciebie jak zawsze CUDNIE :D
Gratuluję zakupów :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Tadeuszu, pięknie jak zwykle.
zaglądam codziennie i codziennie widzę coś nowego.
:D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”