Ogród Izabell

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Dziękuję Ci Grażynko za uznanie, bardzo się cieszę, że Ci się podoba - każda pochwała forumowiczów to dla mnie wielki sukces :lol:

Niestety Marivsz nie znam odmian posadzonych wrzosów, wszystkie miały tabliczki jedynie z kolorem i czasem kwitnienia. Może pomożesz w identyfikacji ?

Cieszę się Aniu, że się ze mną zgadzasz, bo już myślałam, że popełniłam jakąś gafę z tym gęstszym nasadzeniem :oops:

Jako, że powoli, nieuchronnie zbliżamy się do jesieni, znalazłam już w ogrodzie kilka jej zwiastunów :cry:.

Niby to jeden gatunek a jakże odmienne owoce - oceńcie sami :)

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza właśnie ja szukam osoby która się zna na wrzosach, żeby moje zidentyfikowała :)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

przepiękne makro...ja jednak nie myślę , że już za progiem jesień:)

pozdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Witaj Izabell,
podziwiam troje wrzosowisko i muszę przyznać że działasz z impetem. Muszę również docenić tój talent fotograficzny. Bardzo podobają mi się zbliżenia kwiatów które zaprezentowałaś.
pozdrawiam,
Agnieszka
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Jeszcze a propos wrzosów. Na stronie producenta są ciekawe odmiany i kopozycje wrzosowe. Dla mnie to ciekawa inspiracja, więc może i Tobie się przyda :)
http://www.majewscy.com.pl/pl/wrzosy.html
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p

Post »

Marivsz, bardzo chciałabym uchodzić za eksperta, ale jeszcze zbyt mało wiem :?. Agnieś podała adres do producenta wrzośców i faktycznie to bardzo przydatna strona. Jest tam opisanych kilkadziesiąt odmian wrzosów, wrzośców i innych 'kawasków' w tym ogromna większość ze zdjęciami. Mnie się udało zidentyfikować wrzosa, którego miałam od czterech lat i dużą część nowych sadzonek. Odsyłam Cię więc do tej strony - na pewno część odmian zidentyfikujesz :D

Agnieś cieszę się, że moje wrzosowisko przypadło Ci do gustu ;:26. To prawda, nakręciłam się bardzo. Przez trzy kolejne soboty jeździłam na giełdę po sadzonki (bo różne odmiany kwitną w różnych terminach), żeby mieć jak najwięcej odmian i je jakoś ładnie skomponować. Kopałam, sadziłam, odgrzybiałam a teraz delektuje się efektem.
Super link - dzięki - już mi się przydał w identyfikacji odmian a zdjęcia wrzosowisk - no cóż - wielce inspirujące.
Dziękuje za uznanie dla fotek. Tak naprawdę dopiero się uczę, więc tym bardziej Twoje uznanie cieszy :).

Urszulko, Cieszę się że fotki Ci się podobają, dziękuję - bardzo się dla Was staram ;:1.
Też odpędzam od siebie te myśli o jesieni, ale jak przyjdzie też będzie pięknie. W tym roku wsadziłam dęba czerwonego - na jesień zrobi się czerwono-złoty (fotki jak zmieni szatę). Większość ogrodzenia porasta u mnie winobluszcz, który zrobi się czerwony z czarnymi owocami, no i wrzosowisko, na którym będzie coś kwitło non stop aż do przyszłego lata. Twój piękny ogród zmieni się na jesień, ale to nie znaczy, że coś straci ze swojej urody. Specjalnie dla Ciebie moje jesienne akcenty :).

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

dziękuję, z pewnością , każda pora ma swoje uroki...kolorki:).. ja lubię lato głównie ze względu na temperaturę, możliwość noszenia mniejszej ilości ubrań na sobie i wielkiej palety kolorowych kwiatów:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

izabell12 pisze:Dziękuję Ci Grażynko za uznanie, bardzo się cieszę, że Ci się podoba - każda pochwała forumowiczów to dla mnie wielki sukces :lol:

Niestety Marivsz nie znam odmian posadzonych wrzosów, wszystkie miały tabliczki jedynie z kolorem i czasem kwitnienia. Może pomożesz w identyfikacji ?

Cieszę się Aniu, że się ze mną zgadzasz, bo już myślałam, że popełniłam jakąś gafę z tym gęstszym nasadzeniem :oops:

Jako, że powoli, nieuchronnie zbliżamy się do jesieni, znalazłam już w ogrodzie kilka jej zwiastunów :cry:.

Niby to jeden gatunek a jakże odmienne owoce - oceńcie sami :)

czy to przekwitnięty powojnik?
u mnie tak wygladają pozostałości po Dzieciach Warszawy na przykład :wink:
genialne ujęcia :P
x_P-42

Post »

Izabell, piękne to co pokazałaś a co dalej ? Czekamy na fotki z reszty ogrodu, bo z tego co widzę jest już wykończony !
Piszesz,że masz 30 odmian clematisów. Pozazdrościć tylko można. Już sobie wyobrażam Twoje zdjęcia w przyszłym roku :)
Musisz mieć chyba dość spora działkę, prawda?
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p

Post »

Witam Wszystkich :)

Urszulko
w pełni się z Tobą zgadzam - lato to najfajniejsza pora roku, dlatego mimo, że jesień już za pasem moje myśli krążą już wokół przyszłego lata.

Tak Aniu to powojnik, ale każda odmiana po przekwitnięciu inaczej wygląda. Dzisiaj wrzucam jeszcze do porównania powojnik Hania.

Witaj Polu, cieszę się, że do mnie zawitałaś. To prawda mam sporą działkę wokół domu, ale rośnie na niej głównie trawa. W tym roku postanowiłam to zmienić i zabrałam się do pracy nad ogrodem. Na razie wysadziłam powojniki wokół płotu i zrobiłam wrzosowisko. Mam też zaczątek sadu owocowego, mały warzywnik i poletko mięty, którą obdzielam kogo popadnie. W planach mam rabaty z różami, żurawkami, rododendronami, iglakami i liliowcami. Powstanie też mały skalniak przed domem, ale to dopiero plany i mam cichą nadzieję na Waszą pomoc przy realizacji.
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo wybacz, że wracam do strony pierwszej, ale pytałaś o hebe. Kupiłam na wiosnę 3 małe roślinki, dwie z nich kwitły na różowo :) zobaczymy czy przezimują bo podobno jest z tym problem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Mazury jest piękny, sama się w nim zakochałam i już rośnie sobie z Elfe... 8) :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p

Post »

Dziękuje za wszystkie odwiedziny - bardzo się z nich cieszę :))

Dziękuje Ci Pauli za informację, tak mi się właśnie wydawało, że ktoś pisał o różowych kwiatkach, ale nie byłam pewna. Wiesz może jak trzeba je zabezpieczyć na zimę? Okryć włókniną, liśćmi, czy kora wystarczy?

Witam Cię Aniu ponownie. powoli skłaniać się ku tezie, że clematisom największego uroku dodają róże - może na wiosnę coś skomponuję? Na razie muszę zabezpieczyć clematisiki przed zimą - to ich pierwsze zimowanie w moim ogrodzie.

Czy słyszał ktoś może jakoby obsypywanie clematisów na jesień popiołem drzewnym pomagało pozbyć się grzybów w następnym sezonie? Coś mi się takiego obiło o uszy i chciałabym tę informację potwierdzić :)

Chyba już ostatnie kwiatuszki w moim ogrodzie
rdest - pachnie miodowo, choć chwast :)
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

Izo, ciekawie robisz zdjęcia! Gratuluję!
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p

Post »

Witam Cię Marku i cieszę się bardzo, że moje zdjęcia przypadły Ci do gustu :)

Chciałam Wam pokazać zdjęcia z wizyty w ogrodzie botanicznym - ależ tam jest teraz pięknie :)) - polecam

Pozdrawiam ciepło, bo za oknem już jesiennie.
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”