Moja kolekcja - luczek95
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli są to nowo nabyte roślinki to warto je przesadzić. Zawsze przy zakupie nowych roślin powinno się je wybić z ziemi, sprawdzić czy korzenie są ok. i czy nie ma szkodników i posadzić do nowej, używanej w całej kolekcji ziemi. A następnie trzeba roślinki poddać około miesięcznej kwarantannie, tak by jeśli przeoczyliśmy jakieś robactwo to nie przedostało się ono do reszty kolekcji. Warto przestrzegać takiej procedury. Uchroni ona nas przed wielu niemiłymi niespodziankami w postaci niechcianych szkodników i chorób w kolekcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Domyślam się, że chodzi Ci o ziemię a nie zimęluczek95 pisze:a jaką ty zimie robisz czy to są jakieś warstwy z czego się składają?

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Tak, jeśli masz drugą roślinkę z tego samego gatunku również kwitnącą. Wtedy pyłek z jednego kwiatka przenosisz na znamię słupka drugiego kwiatka i zapylenie gotowe.luczek95 pisze:a więc zakwitł czy można go zapylić ręcznie?
Przez 2-3 tygodnie musisz powoli przyzwyczaić roślinkę do słońca. Najlepiej przez przykrycie jej cienkim papierem - jedną warstwą ręcznika lub chusteczki higienicznej.luczek95 pisze:i co to znaczy te cieniowanie?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek