Domownicy Zgredo

Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tonę miałam wełnowców ;) Na wszystkim po prostu - wyrzuciłam kilka roślin, bo zwyczajnie nie było co zbierać (soleriola na przykład świetnie je żywiła i ukrywała przed moim wzrokiem). Miałam tez słaby aparat i zerowa wiedzę, więc nie bardzo umiałam sobie z robactwem poradzić.

Środkowe nie rosły lepiej, w ogóle obcięłam wszystkie nowe przyrosty (wszystkie były brzydkie) - i dzięki temu mam większą ilość odrostów w ogóle (i są ładne)

Z opuncją zrobiłam tak:

Na tym zdjęciu widać wyciągnięte człony po lewej stronie. Po zimie moja opuncja miała tylko takie, tych okrągłych nie było.
Obrazek

Nie podobały mi się, więc je zwyczajnie obcięłam (raz nożykiem, raz urwałam raz niemal upiłowałam - stwierdzam, że technika jest całkiem dowolna :D)

Na zdjęciu powyżej widać też już okrąglejsze nowe-nowe, wiosenne przyrosty. Postały one właśnie pod odcięciu tego, co widać tu:

Obrazek

Człony zwyczajnie wsadziłam do ziemi - błyskawicznie się ukorzeniły. Dziś rozdałam ostatnie :)

Obecnie opuncja wygląda tak:

Widać że w miejscu utrącenia członów jest więcej niż jeden nowy odrost i mają ładny opuncjowaty kształt ( ze względu na ilość słońca)

Obrazek.

esti - Czasem aż żal jacy "fachowcy" pracują z kwiatami :(
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moja opuncja nie ma takich długich przyrostów....ma i owszem ale wszystkie są drobne i okrągłe.
Przy okazji wstawię w moim wątku.
:D :D :D
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ano, mnie się odrosty pokazały, bo się na mnie obraziła - słusznie zresztą ;)

Widzę, że nie pochwaliłam się jeszcze zakupami ^^

Od jakiegoś czasu śmierdziuszki chodziły mi po głowie...no i w końcu mam: Stapelia variegata
Obrazek

Haworsja, która została nabyta w ramach pocieszenia, że nie ma takiej, jaką bym chciała ;)
Obrazek
(szukam takiej jak ścięty wachlarz wyglądającej. Z nazewnictwem jeszcze słabo u mnie)

Edit: o haworthia truncata mi chodziło :)

Bardzo podobało mi się to:
Obrazek

a od niemal pierwszej wizyty na forum marzy mi się sencio... jakąż radością było odkrycie takiej doniczki :D Zastanawiam się tylko - ile ich tam jest :?:
Obrazek
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zgredkood rana wstawiasz takie cudeńka ;:49
znowu będę pół dnia tu siedziała :lol:
Nowości przecudne ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgredo pisze: rhipsali (ale jaki...?)
Obrazek
Wygląda mi na Rhipsalis capilliformis ;)
Zgredo pisze: Obrazek
Ten ma pozostałości po kwiatach i odrobinkę uderzoną górę, ale jestem w nim niemal zakochana.
Mammillaria nana duwei ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję ;:58 Szukanie samodzielnie wszystkich nazw zajmuje mi wieki - nawet podstawowy podział nie jest jeszcze dla mnie całkiem jasny :)
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

:shock: Ale śliczności ...najcudowniejszy senecio bo mnie nie udało się go utrzymac.Ale chyba trzeba te nowości przesadzić do przepuszczalnej ziemi. :wink:A to szare to jest
PACHYPHYTUM :ten atrakcyjny meksykański sukulent jest rosliną łatwą w hodowli. Grube mięsiste liście pokryte są białym nalotem, który latem zmienia kolor na fioletowo - różowy. W warunkach naturalnych rośliny tego gatunku mogą wytrzymać długie okresy suszy. Ich twarda, woskowa skórka zapobiega utracie wody i zwiększa szanse na przetrwanie. Zielonkawobiałe kwiaty pojawiają się wczesnym latem na wygiętym, stożkowatym kwiatostanie. Pojedyńcze okazy roślin należy hodować w małych, ozdobnych doniczkach lub z innym roślinami tego gatunku.
:lol:
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

O - dziękuję bardzo za nazwę :) To zdecydowanie Pachyphytum oviferum. Tutaj nawet nie miałam pomysłu, gdzie szukać :D Roślinki już przesadzone, choć podłoże było tym razem dużo lepsze niż zazwyczaj się trafia :) Sencio chętnie się podzielę, jak tylko zacznie się puszczać :)
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 Dogadamy się niech tylko zacznie zwisać. :wink: Tam chyba rośnie i herreriana i rowleyanus albo to tylko tak wybarwiony,a może to jeszcze inny jest.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Basiu - one mają w ogóle taki dziwny kształt, jakby nie mogły się zdecydować, czy są kulką, czy łezką...

Dostałam dziś paczuszkę :tan Bardzo bardzo Ci (nie) dziękuję Baryczko ;:58

Disek co prawda troszkę w podróży ucierpiał ;:36

Obrazek

ale w czasie drogi, lub jeszcze u Baryczki jeden maluszek postanowił się ukorzenić :D

teraz siedzą wszystkie w doniczce a ja zastanawiam się, czy rozczłonować nowego lokatora, w zasadzie mniejsze kawałki, to mniej do wykarmienia a większa statystycznie szansa na korzonki, ale tak fajnie wygląda w całości...

Obrazek

Opuncja płaska z natury nic a nic nie ucierpiała ;)

Obrazek

i siedzi sobie w doniczce z maluśkim kawałkiem chyba-figowej

Obrazek

mammailarka troszkę gorzej zniosła podróż i o nią martwię się najbardziej,

Obrazek

pocztowcy uwzięli się na moje roślinki chyba - przetrzymują je, jakby chcieli ode mnie okupu :cry:

Mimo kolejnego powodu, by znienawidzić pocztę cieszę się szalenie z nowych nabytków i jeszcze raz (nie) dziękuje :)
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego zwisającego mam od kogoś z forum ale strasznie wolno mi rośnie-choć ma mnóstwo słonka to jakiś taki cieniutki jest.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ładna opuncja :shock: :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Dominiko, śliczne nowości masz :D
Senecio bardzo fajny, takiego jeszcze nie widziałam a i ten zwisający też cudny :D
W ogóle cała Twoja kolekcja bardzo mi się podoba Obrazek
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44

Post »

No! W końcu się dorwałam do Twojego wątku Dominiko! Widzę że tak na poważnie zaczęłyśmy chorować mniej więcej w tym samym czasie :wink: Dla mnie to będzie też takie pierwsze zimowanie, zobaczymy jak nam pójdzie, będę trzymać kciuki mocno za Twoje piękności ;:172 Twój dziadunio to już na wstępie po prostu mnie powalił - cóż znaczy to moje maleństwo przy Twoim? :shock: Piękny okaz z niego. Długo go masz? Jestem ciekawa ile sobie poczekam aż mój osiągnie takie rozmiary
Fajna ta mammillaryjka nana duwei, bardzo sie spodobała mojemu facetowi, który stara się być bardziej powściągliwy jeśli chodzi o kaktusowy szał, jednak widzę ze bardzoby ją chciał :lol: Chciałam mu nawet sprawić niespodziankę i kupić, ale niestety nie mogę jakoś na nią trafić na all... A Echinopsisika wydaje mi się ,że mamy takiego samego, ale oczywiście jeszcze nie jestem na tyle biegła w tym temacie - z pewną taką nieśmiałością powiem zatem iż wygląda mi on na Echinopsis multiplex :D
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bartku, Asiu - dziękuję :)

Beatko - Kupiłam go w poznaniu - chyba w 2001r. M. nana duwei kupiłam w kwiaciarni - tak więc myślę, że ma spore szanse na znalezienie się również u Ciebie :) Ja również nie jestem biegła i bardzo dziękuję za podpowiedź - jestem właśnie na etapie rozpoznawania swoich zasobów :wink:

Chciałabym pochwalić moja stapelię (nie się - nią, bo to nabytek dość nowy jeszcze ;) )
Obrazek
Będzie miała śmierdziuszka :D Straszliwie się cieszę :D

Diso musiałam podzielić i niestety część odrzucić - podróż zrobiła z niego plaskatka i nie chciał się podnosić
Obrazek

Powolutku zbieram też crassulki - chciała bym chociaż ovaty uzbierać, ale wszystkie gruboszki mi się podobają, więc na razie brakuje mi niemal wszystkiego :D Kolejne pozyskane maluchy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje... wszystko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”