Kaśkowe storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p
Od: 20 maja 2009, o 17:43

Post »

DAK pisze: Dobre, ale polskich liter trzeba unikac.

:)
No proszę, jak Ci to ładnie wyszło :D
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasia, witaj na forum. Piękne storczyki i ... kolejne koty :)
Dałaś radę z przesadzaniem :ok:

A jakie jest to podłoże do którego przesadzałaś? Widziałam je w marketach - ja używam podłoża z OS, ale gdybym miała komuś coś polecić to jestem ciekawa jakie jest to podłoże.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Mala_MI pisze:A jakie jest to podłoże do którego przesadzałaś? Widziałam je w marketach - ja używam podłoża z OS, ale gdybym miała komuś coś polecić to jestem ciekawa jakie jest to podłoże.
Kupiłam to podłoże, bo tylko takie znalazłam. Niestety nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy jest dobre, czy nie, bo kompletnie się na tym nie znam ;:110
Składa się z ładnej kory, czegoś miękkiego czego nie jestem w stanie zidentyfikować i kuleczek styropianu. Jego obecność trochę mnie zdziwiła, ale jak już wspomniałam nie znam się na tym, więc zakładam, że jest tam z jakiegoś konkretnego powodu i tak ma być ;:112
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Steropian powoduje, że podłoże nie jest takie zbite, steropian też nie ciągnie wody.
Pytałam o skład podłoża, bo fakt , że na opakowaniu jest napisane "ziemia do storczyków" nie znaczy, że podłoże jest dobre. Często jest to zmielona kora plus normalna ziemia na przykład.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

No to mam kolejny dylemat. Moje Dendrobium Nobile zaszalało i wypuściło jakiś czas temu keiki- 6 sztuk! ;:111 Gdzieś wyczytałam, że mam poczekać aż korzonki będą miały ok 3 cm długości. Czekałam, już korzonki podrosły i teraz muszę się tym zająć, ale nie bardzo wiem jak.
Jak oddzielić keiki od rośliny? Ułamać czy odciąć?
Do czego później włożyć keiki? Jakie podłoże? W jakich grupach, bo chyba nie każdego osobno?
Dwa z nich wyrosły bardzo nisko, na tyle, że gdybym je zostawiła, to pewnie wrosną w podłoże- co z nimi zrobić?
Błagam, ratujcie, bo naprawdę nie mam bladego pojęcia co i jak!
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dendrobium nie mam i nie pomogę, ktoś zapewne zaraz się odezwie, ale zdjęcionko jakieś na pewno by pomogło.

A podłoże takie kupiłam - składa się z lekkich kawałków kory (ale jakby bardziej przerobionej) i styropianu. Mając korę z Orchidsklepiku wolałam raczej te, a tamto podłoże zastosowałam do Cambrii. Ale resztę tego podłoża dałam koleżance, której keiki tak się rozrosło na pięterku, że zaczęło stanowić konkurenta dla matecznej rośliny (kwitło, miało długie korzenie i duże liście, które zaczęły więdnąć). Koleżanka mówi, że po przesadzeniu natychmiast ożył i szaleje właśnie z pędami kwiatowymi. A dałam jej to 2 miesiące temu. Więc chyba mu w tym podłożu dobrze.
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Zgodnie z radą DAK wklejam kilka zdjęć mojego dendrobium. Pomóżcie proszę.

Obrazek
Obrazek

Przy okazji znalazłam coś, co wygląda na świeżutki korzonek :)
Obrazek

Oraz coś, co chyba daje nadzieję na kwiaty :shock: a może się mylę.
Obrazek
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

W tej doniczce jest tyle miejsca, ze ze spokojem mogą sobie rosnąć tak jak są, nie wymagają podziału, no chyba, że chcesz mieć nowe rośliny na wymianę lub sprzedaż.

Te keiki co wyrastają u podstawy to są nowe przyrosty po prostu, a te co rosną wyżej to są keiki. Taka zależność :)

Na ostatnim zdjeciu widać już podział na segmenty które się tworzą, to na moje oko wyglada na keiki.
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Może zdjęcia nie do końca oddają wygląd mojego dendrobium, ale 3 keiki rosną dosyć wysoko i myślę, że powinnam założyć żłobek. Tym bardziej, że nie ukrywam, że chętnie "rozmnożę" mojego pierworodnego.
Dlatego ponawiam pytania:
Keiki oderwać czy odciąć?
Do jakiego podłoża wsadzić?
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Oderwać delikatnie. Ciężko nożem wyciąć to nie przeprowadzając szkód na powierzchni keiki.

Jak ma już korzenie wykształcone to do drobnej granulacji podłoża ze sphagnum, chipsy kokosowe - coś w tych klimatach.
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

No proszę, aż miło, Kasia dopiero zaczęła przygodę ze storczykami a już żłobek zakłada ;:67 ;:67 ;:67 Pogratulować.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Limona pisze:No proszę, aż miło, Kasia dopiero zaczęła przygodę ze storczykami a już żłobek zakłada ;:67 ;:67 ;:67 Pogratulować.
No właśnie, dopiero zaczęłam i jeszcze nie mam doświadczenia, dlatego strasznie się denerwuję i mam nadzieję, że nie zrobię krzywdy żadnemu maluchowi ;:67 :)
Dzisiaj idę szukać chipsów kokosowych ;:48
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Zamiast chipsów kokosowych możesz użyć łupin fistaszków.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Gdzie o tym wyczytałeś Wolcowitch ?

Ja nazbierałam kiedyś całą torebkę tych łupinek właśnie z myślą o dodawaniu do podłoża, ale usłyszałam gdzieś,
że lubią pleśnieć. Wszystko wyrzuciłam.
A może trzeba je jakoś spreparować, przygotować przed dodaniem... ?
Wiesz coś na ten temat ?
Awatar użytkownika
Katehoney
100p
100p

Post »

Jednak zostanę przy chipsach kokosowych, bo chyba nie zjem tylu fistaszków, żeby wystarczyło na żłobek ;:191
Możecie mi podpowiedzieć w jakiego rodzaju sklepach szukać tych chipsów?
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”