Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemko-tego grzybulca nie znam :roll:
W tym roku po raz pierwszy jadłam"kozią brodę" (szmaciak gałęzisty)-super-rany przeżyłam :roll: Ludzie mają to za trujaki, podobnie jak "lejki" zwane dalej"wronimi uszkami"----szok, najlepsze grzyby pod słońcem.
"Krówkę"-(mleczaj smaczny) też się rozkoszowałam pierwszy raz-odlot.
Rydzów nie znalazła-pamiętam je ze Śląska.

Co do ziółek parapetowych-uważam, ze mało światła. Ale to jedno ! W ubiegłym roku ziółka załatwiłam ziemią- do d,,,, a nie do siania :oops: :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ze szmaciakami się głośno nie wychylaj bo są pod ścisłą ochroną. Ich smak pamiętam z dzieciństwa. Co do lejkowca dętego ("wronie uszy") to jesienią nakosiłem tego sporo. Nawet wrzucałem zdjęcia na forum. Teraz suszone czekają w słojach na swoją kolej. A zimówki są super, chyba nawet lepsze od szmaciaka.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku a ja lubię rydze i gąski najlepiej te zielone. W tym roku trochę ich zjadłam . Tylko muszę się przyznać że nie lubię zbierać grzybów. za to moja mama lubi zbierać a nie lubi jeść ,w ten sposób się uzupełniamy
Genia
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam się głośno nie wychylać???ze szmaciakiem......jedyne, czego się dowiedziałam, to to że ludzie spotykający je w lesie traktują je "z kopa". Szmaciaka w takiej kępie spotkałam pierwszy raz...może ostatni raz, skoro jest pod ochroną- nie wiedziałam :oops:
Podobnie jest zapewne z bagnem dzikim, które tutaj jest stosowane jako absolutna ochrona przed molami, mimo, ze od 2004 r jest pod ochroną :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mnie właśnie w lesie troszeczkę wkurza-poprzewracane, skopane przez ludzi grzyby. Tak na marginesie to wszystkie grzyby niejadalne są pod ochroną. Co do Twojej szałwi to mogłaś powiedzieć, że ona występuje jeszcze pod inną nazwą -szałwia powabna tricolor. Zajrzyj na stronę torseed ale nie zamawiaj bo z pewnością jak będę na początku lutego we Wrocławiu to nasiona będą w sprzedaży.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu u nas rydzów niet! No parę lat temu znalazłem 2 sztuki. Co do gąsek to te akurat rosną ale ja mimo, że zbieram sporo gatunków za gąskami się nie uganiam.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak...mogłam dodać, że to szałwia powabna...ale nie wiedziałam :oops: Drugim razem się poprawię?! Czekam na wieści , jakich podbojów dokonasz w sprawie szałwi,i i innych, na znak czekam z niecierpliwością:roll: :wink: :oops: ..

Geniu- rydzów u nas wprawdzie nie spotkałam, a gąsek zbierać nie umiem :evil: Ale na inne grzyby mam miejsca !!! Kłurde- nie wiem, czy ktoś na tej wsi ma więcej grzybów niż ja( no wiem, że to nie skromne-ale taka jest prawda). Gdyby ktoś potrzebował suszu- to służę :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja marchewka w zeszłym roku. Wysiew 10.04.2008. Zbiór z 21.06.2008r.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oczywiście marchew ta dorasta do większych rozmiarów niż ta ze zdjęcia. Ale jak się nie chce czekać...
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Marchewka super, data zbioru także taka, o jaką mi chodziło. Przeraziły mnie tylko redliny, bez nich nie da rady :?:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie Agnieszko da radę na płask, bez problemów urośnie. Na redlinach muszą rosnąć odmiany o korzeniach 22-25cm. Ja miałem wolną redlinę po rzodkwi japońskiej i tylko dlatego posiałem na redlinie. Zwróć uwagę, że tę odmianę można wysiać o miesiąc wcześniej niż ja to zrobiłem. Po przykryciu włókniną sądzę, że pierwsze marchewki będzie można chrupać już w maju.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:154 ;:202 marchew w maju, no rewelacja!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko nie pękaj. Znam gościa, który za parę galtoni uformuje na Twojej działeczce małą redlinę. Jak nie na marchew to będzie jak znalazł na skorzonerę.
saaga
500p
500p

Post »

To bardzo kusząca propozycja. Warta galtonii, nawet kilkunastu :lol: No a ta perspektywa marchewki własnej w maju, to już sama nie wiem :lol:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas rozpocząć sezon grzybowy! Myślę, że za parę dni będzie pyszna zupka z boczniaków a może je usmażę?

Obrazek Obrazek

Szkolne bluszcze.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
saaga
500p
500p

Post »

Przemek, Ty chyba potrafisz czytać w myślach. Dziś jak wracałam do domu, to myślałam o sfotografowaniu bluszcza na tych właśnie drzewach :!:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”