Arbuz rosario
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
jasne że po ziemi
...... ja już wsadziłam wszystko co się dało ale u mnie ciepło. ty też już możesz wsadzić jeśli ci się spieszy- ale jeśli masz miejsce w domu to powinieneś poczekać aż noce będą naprawde ciepłe..........
a ogórki to mogą się też piąć ;D ,

a ogórki to mogą się też piąć ;D ,
Moje arbuzki....
Mam pytanie:P
Co ja mam dalej zrobic:P COŚ słabo mi rosną wiem że 3 w jednej doniczce to dużo ale pierwszy raz cokolwiek sadziłam i nie sądziłam że każde nasionko wyjdzie....
a do gruntu dopiero za 2 tygodnie będę mogla wsadzic ...
Czy mozna jeszcze cokolwiek zrobic zeby ładnie rosły?

Co ja mam dalej zrobic:P COŚ słabo mi rosną wiem że 3 w jednej doniczce to dużo ale pierwszy raz cokolwiek sadziłam i nie sądziłam że każde nasionko wyjdzie....
a do gruntu dopiero za 2 tygodnie będę mogla wsadzic ...
Czy mozna jeszcze cokolwiek zrobic zeby ładnie rosły?

Hania
ja bym je wsadziła już do gruntu i przykrywała agrowłókniną. twoje arbuzy już kwitną , na parapecie przez najbliższe 3 tyg to tak ci się wyciągną ,że hej.........
a tak poza tym to on sam się raczej nie zapyli, potrzebuje twojej pomocy albo pomocy pszczółek........ ps.moje arbuzy już w ziemi kwitną i mają się dobrze

aaa Dziekuje szczerze mowiac to nawet nie wiedzialam:D hi hi był już jeden kwiatek ale po dwóch dniach udechł, ten co widać na zdjęciu jest już kilka dni i tak obserwuje te roslinki i sie zastanawiam skad te owoce wyrastaja:P
Nigdy wczesniej nie mialam kontaktu z zadnymi roslinami:P Co mialaam jakiegos kwiatka w doniczce to mi odrazu usychal ale w tym roku pomyslalam zeby cos zasadzic choć kompletnie sie na tym nie znam wiec pewnie czesto będę witała na forum:)
przesadze chyba do wiekszych donieczek i dam na balkon bo dopiero za dwa tygodnie wyjezdzam na cale wakacje na wies i tam je chcialam przesadzic do gruntu:)
Dziekuje za informacje:*
Nigdy wczesniej nie mialam kontaktu z zadnymi roslinami:P Co mialaam jakiegos kwiatka w doniczce to mi odrazu usychal ale w tym roku pomyslalam zeby cos zasadzic choć kompletnie sie na tym nie znam wiec pewnie czesto będę witała na forum:)
przesadze chyba do wiekszych donieczek i dam na balkon bo dopiero za dwa tygodnie wyjezdzam na cale wakacje na wies i tam je chcialam przesadzic do gruntu:)
Dziekuje za informacje:*
Hania
pewnie usechł ci kwiat męski
jeszcze miesiąc temu też niewiedziałam skąd wyrastają te owoce, dojrzałam to na ogórkach .......owoc wyrasta pomiędzy ogonkiem a kwiatkiem;D . dziś oglądałam kwiaty mojego arbuza, dolne już odpadły a wyżej zawiązał się owoc
ma już cm. średnicy
i wygląda jak miniaturka dorosłego , ze wszystkimi przebarwieniami
inne jeszcze nie zakwitły, myślę że jeszcze parę dni... tylko nie wiem jeszcze kiedy skrócić pęd główny?? za którym liściem?? może powinnam urwać ten pierwszy mały owoc żeby nie tracił energi na ten jeden - tylko zeby się wzmocnił??

jeszcze miesiąc temu też niewiedziałam skąd wyrastają te owoce, dojrzałam to na ogórkach .......owoc wyrasta pomiędzy ogonkiem a kwiatkiem;D . dziś oglądałam kwiaty mojego arbuza, dolne już odpadły a wyżej zawiązał się owoc

inne jeszcze nie zakwitły, myślę że jeszcze parę dni... tylko nie wiem jeszcze kiedy skrócić pęd główny?? za którym liściem?? może powinnam urwać ten pierwszy mały owoc żeby nie tracił energi na ten jeden - tylko zeby się wzmocnił??
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam... czy w przypadku arbuza, trzeba uszczykiwać pęd główny jak u melonów?...moje rosną sobie w gruncie imają takie nibyosłony z 5 litrowych butelek plastikowych bo na razie zimno wietrznie i mokro...zanim się przyjęły a nie było takiej zimnicy też siedziały pod butlami ale na dzień zdejmowałem bo było ciepło a na noc zakładałem ale od kilku dni jest u nas tak lipna pogoda, że boję się ściagać nawet w dzień...aha i ci z tym uszczykiwaniem w celu rozgałęzienia
???

- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 cze 2009, o 16:14
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
arbuzy jak każde dyniowate mają kwiaty męski i żeńskie.Żeńskie różnią się tym ze pod kwiatem znajduje się mały zawiązek arbuza.Jeśli kwiat się zapyli to arbuz rośnie.A jeśli nie to odpada.Więc wyszukuj małych zgrubień pod kwiatami.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Arbuz rosario -odpadające kwiatki ;/
Witam mój arbuz rośnie bardzo szybko ale zauważyłem że już 2 kwiatek odpadł :/
Oto zdj

Dodam że to nie od zimna bo mam go pod taka małą szklarnią