Kolendra - uprawa,problemy
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolendra
Wysiewam wprost do grunty. Ja ją uprawiam dla ozdoby i dla jej przyjemnego zapachu kwiatów.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Jeszcze jej nie używałem w celach kulinarnych
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest bardzo smaczna, polecam 

Zdecydowanie kwiecień,marzec nie jest jeszcze tym odpowiednim miesiącem,więc poczekajmy jakieś 3 tygodnie,zresztą ja też mam w tym roku taki zamiar.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Sialam kolendrę w ubieglym roku w polowie kwietnia wprost do gruntu.Wyrosla piękna, bez problemowa roślina, ale to zdecydowanie nie mój smak, ani aromat ale to moje smaki
.
Mimo to polecam chętnym którzy ją lubią bo nie sprawia żadnych problemów przy uprawie.
Malgosia

Mimo to polecam chętnym którzy ją lubią bo nie sprawia żadnych problemów przy uprawie.
Malgosia
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wyrosła w ub. roku (wysiana do starego ocynkowanego kociołka) na ok. 40 -50 cm. Od lat używam w kuchni kolendry. Mam nawet stary młynek tylko dla niej. Smak potraw po dodaniu jej jest niesamowity. Ale z tej mojej uprawy niewiele nasion zebrałam - chyba ptaki się do nich dobrały. Liści niewiele zużyłam, bo ich smak np. w sałatkach, był jednak dość specyficzny.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Re: Czy kolendra jest jedna czy są odmiany?
Kurcze popikowałam wczoraj kolendre i widzę że jej to zaszkodziło. Zupełnie się położyła na ziemi
Dobrze że mam jeszcze nasiona to wysieję trochę później wprost do gruntu.

Re: Kolendra- czy są odmiany- uprawa.
Witajcie,
jak robicie żeby kolendra nie kwitła od razu? Moja ledwo ma 3-4 listki właściwe i już wybija w kwiatostan:/ może miała za sucho? lub zbyt późno wysiałam?
Chciałam mieć natkę jak z pietruszki, nie nasiona..
pozdrawiam
jak robicie żeby kolendra nie kwitła od razu? Moja ledwo ma 3-4 listki właściwe i już wybija w kwiatostan:/ może miała za sucho? lub zbyt późno wysiałam?
Chciałam mieć natkę jak z pietruszki, nie nasiona..
pozdrawiam

Karolina
Mój ogródek
Mój ogródek
Hej jak tam wasze Kolendry? Posiał ktoś już? Ja wczoraj i mam nadzieję, że coś wyrośnie 

- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Jeszcze nie posiałam, ale coś nie coś mogę w temacie opowiedzieć. Kolendrę sieję co roku do skrzynek gdyż doskonale chelatuje metale ciężkie z naszych organizmów. Wcinamy ją rodzinnie z tego właśnie względu. Praktykowałam zarówno nasionka do siewu jak i te przyprawowe. Nie widzę większej różnicy. Może te przyprawowe bardziej mi wybujały, ale nie wiem czy to kwestia akurat nasion. Faktycznie nie przepada za przesadzaniem, ja to robię za pomocą kartonika z dziurkami w odpowiedniej odległości, którego używam do różnych siań bezpośrednich, ale pewnie to zbytek łaski, po prostu przyzwyczajenie
. Sieję w połowie kwietnia bezpośrednio do skrzynki, a potem w lipcu kolejną partię; ale również do doniczki na parapet za pomocą pensety, by zachować odpowiednią odległość. Wiem żmudne, to kolejne moje dziwactwo
. Tu trochę gęściej niż w pojemniku balkonowym. Nawożę ją biohumusem do ziół. Najpierw w fazie siania, roztworem zraszam ziemię, potem zasilam raz w tygodniu. Regularnie morduję nożyczkami., wszystkie zawiązujące się kwiatostany natychmiast ciach. Inaczej robi się długa i kwietna ja chcę tylko zielsko. Jest delikatna, ma tendencję do pokładania się więc robiłam jej takie kółeczko z drucika (tej w doniczce) głównie ze względów estetycznych, lubię jak na parapecie jest jak z obrazka
Zapach jest dość dyskusyjny, dla mnie niezbyt przyjemny pluskwiakowaty, smak też dla mnie do wybitnych nie należy ale robię z niej pesto i da się zjeść
Posieję wkrótce i zrobię przewodnik fotograficzny po uprawie
Jeszcze jedno. Kolendra nie przepada za sąsiedztwem kopru.

Zapach jest dość dyskusyjny, dla mnie niezbyt przyjemny pluskwiakowaty, smak też dla mnie do wybitnych nie należy ale robię z niej pesto i da się zjeść

Posieję wkrótce i zrobię przewodnik fotograficzny po uprawie

Jeszcze jedno. Kolendra nie przepada za sąsiedztwem kopru.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Re: Kolendra - uprawa,problemy
Mam 2 rodzaje kolendry:

ta po lewej to z torebki Kamis, po prawek kupiona na wagę w warzywniaku.
Posieję obie i porównam, na razie poszły na wilgotne waciki w celu sprawdzenia zdolności kiełkowania.

ta po lewej to z torebki Kamis, po prawek kupiona na wagę w warzywniaku.
Posieję obie i porównam, na razie poszły na wilgotne waciki w celu sprawdzenia zdolności kiełkowania.
Dorota
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Re: Kolendra - uprawa,problemy
Ja osobiście sieję bezpośrednio do gruntu
w zeszłym roku siałam w kwietniu, rośnie jak chwast ,no przynajmniej u mnie