Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiadomo że jeśli miejsce jest mało nasłonecznione to każdy kwiat wyciąga sie w górę do światła a dracena właśnie np. przez dłuższe, węższe, słabsze oraz rzadsze liście. Niestety ani te opadnięte sie nie podniosą ani te pozwijane nie rozprostują, jeśli chcesz możesz odmłodzić draceny zajrzyj tutaj a jak coś nie będzie jasne to pytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Przemku jeszcze jedno pytanie jak osuszę bryłę korzeniową i potem wezmę się za przesadzanie to tą starą ziemię mam wyrzucić czy jedynie do tej starej ziemi dosypać nowej?
x-C-j
---

Post »

Lekko obkrusz bryłę korzeniową z starej ziemi ale tak by nie uszkodzić korzeni, z reguły obkrusza się wierzchnią warstwę i lekko boczne bo dół jest związany korzeniami(czasem i boki też) pamiętaj że po obkruszeniu starej ziemi podstawa rośliny(pnia nad bryłą korzeniową) musi być na tej samej wysokości co w starej doniczce. :D :D :D
Ifek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2007, o 12:15

Post »

Zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że draceny zostały przelane. Ziemia której użyłam do przesadzenia była sama w sobie wilgotna, a ja jeszcze podlałam kwiaty po przesadzeniu, bo mam zakodowane że tak należy. I tu się myliłam. Teoria może i dobra ale nie w przypadku dracen. Dzięki za pomoc. Będę informować czy pacjent wyzdrowiał :D
;-)
ewalexa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2007, o 10:05

Kłopoty z draceną,juką,palmami i resztą

Post »

Witam.
To mój debiut na forum:) Mam problem z chorą draceną i juką. Dracena od 3 miesięcy zrzuca zbrązowiałe liście. Robi sie goły pień. Zaznaczam, że wcześniej miała liście do samego początku pnia, ponieważ jest to sadzonka wierzchołkowa ( chyba tak to się nazywa). Posadziłam ją ok. 7 lat temu, ucinając wcześniej wierzchołek ze starej rośliny. Zawsze stoi w tym samym miejscu, nie stoi w pełnym słońcu, jest regularnir podlewana. Szkoda mi jej bo jest ( a raczej była) ozdoba pokoju. Natomiast juka po prostu zrzuciła liście, a wierzchołek się poskręcał.Nie wiem czy da się jeszcze ją uratować. Sami zresztą zobaczcie na zdjęciach:) Obrazek Obrazek Obrazek
gosia.s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2007, o 11:18

Dracena - problemy

Post »

Witam!!

Przesyłam zdjęcia mojej chorej draceny. Prosze o odpowiedź i podpowiedź jak ją dalej pielęgnować? (liście żółkną być może po ostatnim przesadzaniu kiedy niechcący uszkodziłam korzonki) :( :(
Obrazek Obrazek Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu
pod tym linkiem znajdziesz wszystko co tylko jest Ci potrzebne
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3937
Przemo włozył dużo serca w opisanie dracen i jestem pewna, że pomoże Ci rozwiącać Twoje i draceny problemy!
Głowa do góry!!
x-C-j
---

Post »

Gosiu osobiście postawiłbym na odmłodzenie poczytaj linka jakiego wcześniej podała DorkaWD, jak czegoś nie będziesz wiedziała to pytaj a tu masz link do bazy jakie wymagania mają draceny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5007. Twoja to dracena marginata. Jeżeli uszkodziłaś korzenie to by nie stracić całej draceny trzeba ją odmłodzić. Niestety nie ma na to innego sposobu. Możesz po ukorzenieniu wsadzi trzy czubki razem w jedną doniczkę, podobnie z ukorzenionymi pinkami(z trzy w jedną doniczkę) ta dracena w miarę szybko rośnie więc nie zastanawiaj się za bardzo tylko ją odmładzaj zanim ją całkowicie stracisz. :D :D :D
gosia.s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2007, o 11:18

Post »

Dziękuję bardzo za podpowiedź na pewno tak zrobie jak radzisz!!!!! :) :) :) :) :) :)

Tylko troszeczke mi szkoda tej mojej :( :( :( :( :( :( była już taka duża.

Gosia
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Żółknące i opadające liście u draceny

Post »

Witam,

Mam problem z moją draceną. Wydaje mi się, że usycha jej za dużo liści od dołu. Przesadzona była wiosną 2006 roku. Podlewam ją regularnie, nawożę. Poniżej umieszczam zdjęcie całej draceny oraz liści, które niedługo już uschną zupełnie. Dracena stoi w jasnym pokoju, od strony południowej. Co ciekawe jakiś czas temu stały dwie draceny obok siebie (od strony północnej), były tak samo podlewane, tak samo przesadzone i jedna rośnie pięknie a druga to ta ze zdjęć>
Obrazek Obrazek Obrazek

Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam
Asikk
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Przepraszam, ale umieściłam złe zdjęcia. A nie widzę możliwości edycji postu, więc w tym poście wysyłam prawidłowe zdjęcia
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Asikk
x-C-j
---

Post »

Draceny nie lubią zmiany miejsca a tym bardziej tak drastycznego z północnego okna na południowe, według mnie kwalifikuje sie do odmłodzenia nim całkiem padnie, poczytaj te linki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3937,

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5007
Awatar użytkownika
Julita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 paź 2006, o 11:22

DRACENA DEREMEŃSKA (Dracaena deremensis), Dracena india

Post »

Witam!!

Mam dwie draceny, jedna to deremenska a druga india. U obu zaczely robic sie brazowe, suche liscie, na dodatek dracena india ma na na niektorych lisciach brazowawe plamki. Co sie z nimi dzieje? Co mam teraz robic?

pozdrawiam
Julita
x-C-j
---

Re: DRACENA DEREMEŃSKA (Dracaena deremensis), Dracena india

Post »

Julita pisze:Witam!!

Mam dwie draceny, jedna to deremenska a druga india. U obu zaczely robic sie brazowe, suche liscie, na dodatek dracena india ma na na niektorych lisciach brazowawe plamki. Co sie z nimi dzieje? Co mam teraz robic?

pozdrawiam
Przyczyny mogą być różne opisz jak często podlewasz draceny, gdzie stoją, kiedy były przesadzane, jaka masz temp. otoczenia roślin, czy spryskujesz(jak jest wilgotność powietrza), czy nie były narażone na przeciągi i jak byś mogła pokazać zdjęcia tych dracen - całych roślin, schnących liści oraz liści z tymi plamkami oraz ziemi w doniczce postaram sie pomóc. :D :D :D
Awatar użytkownika
Julita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 paź 2006, o 11:22

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Julita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”