Moje skarby AXELA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Axelo ten twój wariat ma piękne kwiatuszki i podoba mi się tym bardziej,że ja mam takiego samego.
Mam jeszcze pytanie odnośnie wandowatych.Piszesz,że moczysz je codziennie,dlatego chciałabym zapytać jak długo i czy to nie jest za często :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

dziekuje :)
wandowate moczę codziennie rano bo wiem ze do wieczora przeschną. w pokoju mam ciepło, a wandowate na pniu jak jest ciepło( a jest PRAWIE codziennie) na dworzu wtedy rano moczę przez 40min i wieszam na cały dzień na balkonie, czasami wysycha w ciągu paru godzin wiec delikatnie zwilżam jeszcze psikadełkiem.
niestety wcześniejsza opcja moczenia co 2-3 dni nie zdała agzaminu. 3 korzonki zdążyły zaschnąć w jeden weekend kiedy do nich nie zaglądałam. a przy nowych korzonkach nie chciałabym tego powtórzyć....:(
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Jak się sprawdza trzymanie falenopsisa w samym keramzycie ?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

dla mnie sprawdza sie w 100%przesadziłam w ten sposób wszystkie falki i wszystkie się ladnie zaklimatyzowały. w tej chwili nie mam zadnego w korze a mam ich 7.
wygodniejszy sposob podlewania a i korzonki ladnie puszczaja. wcale korzenie nie gniją jak to mówią. myślę ze to bezpieczniejszy nawet sposób jak kora, bo kora dłużej przesycha..a keramzyt jest cały czas suchy a jednoczesnie paruje od spodu.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Może spróbuję z jednym jakimś :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Ja też mam kilka phalaenopsisów właśnie w keramzycie.Mają się dobrze i estetyczniej to wygląda.Jedyną wadą takiego podłoża jest częstsze podlewanie storczyków.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja 2 lata miałam jednego Phal. w keramzycie. ale posadziłam go tak tylko dlatego, że potracił prawie wszystkie korzenie. po kilku dniach w keramzycie zaczął puszczać sporo nowych korzonków. po jakimś czasie pędzik. niestety już go nie mam, usechł od oparzeń słonecznych w 2007 roku, w szklarni.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

witam mam pytanko do bardziej doświadczonych storczykomaniaków czy spotkał się ktoś z Was z takim storczykiem? właściwie to ponawiam pytanko bo juz kiedyś Was pytałam ale nie była mi potrzebna wcześniej nazwa tego kwiatka, jednak gdy zobaczyłam że wszystkie puszczają ,,coś" z bulwy jestem bardzo zaskoczona... nie wiem czy to kwiat czy korzeń. wszystkie mają zaschnięte i ucięte takie patyki czyli może to rzeczywiście kwiat ? ale fajnie jestem bardzo ciekawa...dodam że wszystkie są w zwykłej ziemi i im się to podoba :)

Obrazek Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale będzie radocha jak zakwitnie!!I wtedy wszystko będzie jasne.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

axela pisze: ObrazekObrazek
Ten storczyk ma wzrost sympodialny (tak jak np. dendrobium czy cambria). To co wypuszcza to nowy przyrost.

Lecz przy takim stanie pseudobulwy wątpię by wydała ona nowy zdrowy pełny przystost.

Skąd masz tą roślinę?
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

mam ich 9 a 5 z nich ma juz widoczne nowe przyrosty, jeden nawet ma 2 ..i idą do przodu...:) także mam nadzieje że dadzą radę :D
stan ich jest taki sam jak w dniu ich zakupu w Wietnamie... tylko pomału puszczaja nowe korzonki.. nie wiem jak o nie dbać jaka temperatura, wilgotność..przywiozłam je 3 tygodnie temu czyli to znak że sie klimatyzują :)
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Tak bez etykiety?Bez danych? Bez niczego? Luzem jak cebulę na targu to sprzedają czy jak?

Dlaczego wybór ziemi, a nie kory jako podłoża?
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

heheh etykiety:)wietnam jest zacofanym krajem tam nie ma czegos takiego :D dosłownie zakupione zostały u pani która miała rozsypane dziesiątki storczyków na kocu ..na chodniku :) za śmieszne pieniądze... ciesze się ze polskie warunki im dogadzają :) w ziemi dlatego że były odwodnione i miały ścięte wszystkie korzenie... aha i jeden trzymam całkowicie w wodzie od tygodnia..
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Axela ! :)
Też jestem ciekawa, co to za storczyk ?
Czy ta brązowa pseudobulwa jest twarda, czy miękka ? Może sprawiać wrażenie, że gnije,
ale tak 'na oko' wydaje mi się, że ona się po prostu w ten sposób starzeje.
Intuicja mi mówi, że te nowe przyrosty przeżyją.
A może ktoś wie, co to za rodzaj storczyka ?
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Z wyglądu przypomina jakieś bulbophyllum. Tylko nie ma jednego a dwa liście na bulwie. To może jakies dendrobium?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”