Kocimiętka
Re: Kocimiętka
Mój obecny kot również głęboko lekceważy kocimiętkę.Natomiast poprzedni za nią szalał.Szczególnie wiosną, po zimowej przerwie.Wydaje mi się,że tu chodzi bardziej o skłonności i charakter kota niż o odmianę kocimiętki 

Jasne, że nie chodzi o odmianę. Czytałam jednak, że poszczególne gatunki przyciągają koty:
Nepeta cataria, N. grandiflora i N. faassenii. W innym miejscu doczytałam też, że napeta mussini również.
Wymieniona wyżej kocimiętka "Walker's low" to napeta fassenii (gatunek) "Walker's Low" (odmiana), więc w tym przypadku raczej chodzi właśnie o preferencje kota. Inny kot mógłby się zainteresować.
Nepeta cataria, N. grandiflora i N. faassenii. W innym miejscu doczytałam też, że napeta mussini również.
Wymieniona wyżej kocimiętka "Walker's low" to napeta fassenii (gatunek) "Walker's Low" (odmiana), więc w tym przypadku raczej chodzi właśnie o preferencje kota. Inny kot mógłby się zainteresować.
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Weszłam na stronę all z tą odmianą i prezentują zdjęcia kotów centralnie w tej roślinietralaluszy pisze:Mój kot lekceważy głęboko moją odmianę kocimiętki, tako i koty działkowe czynią. Kto zatem chce mieć i koty, i kocimiętki -niechaj odmianę Walkers Low nabywa.

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zwracam tu uwagę na lekceważenie stada nienawistnych kotów działkowych, nie wykazujących zainteresowania moim Walkersem. Natomiast wygniatających podle i bez żadnego szacunku moje piwonie!TomekMr pisze:Mój obecny kot również głęboko lekceważy kocimiętkę.Natomiast poprzedni za nią szalał.Szczególnie wiosną, po zimowej przerwie.Wydaje mi się,że tu chodzi bardziej o skłonności i charakter kota niż o odmianę kocimiętki
Do zdjęcia zaś dobrze ułożonego kota można wsadzić nawet na kaktusa, jak mniemam, i nie znaczy to wcale, że kotu się to podoba

Pozdrawiam - BabajAGA
- magenta
- Kontakt:
A wiesz ,że kota jednak można wychować? Dostała burę kilka razy, przykryłam doniczką na cebule wschodzącą kocimietkę i jak zdjęłam jakoś nie wraca 

- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje koty też upodobały sobie piwonie. Wbijam im do głów
żeby tego nie robiły ale one nadal to robią ignorując mnie . Nawet nie rusza ich zwykłe psik .
Co do kocimiętki to przekonam się dopiero w tym sezonie czy spełnia ona swoją rolę w przyciąganiu kociego zainteresowania.

Co do kocimiętki to przekonam się dopiero w tym sezonie czy spełnia ona swoją rolę w przyciąganiu kociego zainteresowania.

-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Od lat mam kocimiętkę i od lat mam koty. Kota nie interesuje kocimieętka dopóki jej nie trąci. Moje przechodzą obok rośliny i nic. Ale gdy potrącą ją i poczują zapach potrafię ję trochę potarmosić, co zresztą roślinie bardzo nie szkodzi. Na szczęście nie jest to krucha roślina więc spokojnie daje sobie radę i wieści o niszczeniu rośliny przez koty są mocno przesadzone.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- magenta
- Kontakt:
I tu się z Tobą nie zgodzę, w zeszłym roku kot sąsiadów doszczętnie mi zniszczył sadzonki , całkiem spore kocimiętki. Tak się w nich tarzał, tak się tarzał, że je zlikwidował całkowicie. W tym roku mojej kotce podpasowały, bo zaczęła w nich wyprawiać harce ale postanowiłam jej w tym przeszkodzić
i zrobiłam zasieki

- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Bardzo pomysłowe ale czy na pewno koty nie dadzą rady? Pytam, bo wiem co mój potrafi wyczyniać 

Skoro mój smakosz łapką od sąsiada przeciągał sobie przez siatkę gałązki grabu do konsumpcji (czynił to przez pół godziny i nie dało się odciągnąć), to Twój z kocimiętką też sobie poradzi.
- magenta
- Kontakt:
Poczekamy, zobaczymy. Moja kocica jest paskudnym leniem, nie wiem czy będzie jej się chciało. Ale jak zapora się podda obiecuję uczciwie, że o tym doniosę 

- corbieres60
- 50p
- Od: 2 maja 2011, o 12:27
Jest tylko taki sposób by podzielić i rozmnożyć kocimiętkę,posadzić w różnych częściach ogródka kocurek upatrzy sobie jedną , dwie i te będą na straty (choć i tak odrosną) To jedna z najkochańszych roślinek cięgle kwitnie (zwłaszcza po przycięciu) kolorystycznie pasuje do róż, swoją bryłą korzeniową potrafi umocnić skalnik. Pozdrawiam 

corbieres60
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Moje mnie rozczarowały. Niewiele mają kwiatów. Może dlatego, że nadal w doniczkach.