Jałowiec - choroby i szkodniki
Kasiu, ja taki nawóż stosuję tylko trzy razy do roku. Dwa razy wiosną w dwutygodniowych odstępach i raz na jesień. Częstsze nawożenie nim wydaje mi się zbędne, tym bardziej, że zasilam iglaki zwykłymi nawozami.kasia176 pisze:Grzesiu, dzięki za odpowiedź. rzeczywiście, oskubię go z tych igiełek. I chyba podsypię go nawozem przeciw brązowieniu igieł (na opakowaniu napisane jest, że można używać przez cały czas) - może co pomoże.
A u jałowców, takie podsychanie igieł to normalne zjawisko, a w wewnątrz rośliny to standard. Więc należy wziąć rękawice i oczyszczać rośliny z tych suchych igieł, bo z czasem mogą powodować choroby.
Jest to dość nieprzyjemne, bo strasznie kują

Xipe, dzięki za poszerzenie moich horyzontów wiedzowych
Nie wiedziałam, że mam u siebie takie staruszeczki
Grzesiu, przestaję się zatem martwić. Tego nawozu (ani innych) nie używałam pod nowo posadzone iglaczki, bo gdzieś czytałam że nie należy tego robić. Dziś oskubałam jałowca, posypałam mu nawozu przeciw brązowieniu igieł i sowicie podlałam. Teraz wygląda tak:

Grzesiu, przestaję się zatem martwić. Tego nawozu (ani innych) nie używałam pod nowo posadzone iglaczki, bo gdzieś czytałam że nie należy tego robić. Dziś oskubałam jałowca, posypałam mu nawozu przeciw brązowieniu igieł i sowicie podlałam. Teraz wygląda tak:

Mnie się wydaje, że nadaje się on do formowania, ale ja na razie się tego nie podejmę, bo mi zawsze żal ciąć takie drzewka. Gosiu, może jak troszkę poczytam, to przekonam się do formowania iglaków i wtedy...
A za ten czas, może już Ty swojego uformujesz, to będę miał od kogo zgapić, jeśli oczywiście pozwolisz, a i rad myślę nieposkąpisz 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Widziałam w szkółce uformowane takie jałowce(przy okazji cyknę fotki) bardzo mi się podoba i jest to alternatywą przy problemie wypadania igieł .
Jeśli uda mi sie posiąść umiejętność formowania to chętnie sie z Tobą Grzesiu podzielę tą wiedzą .
Przy najbliższej bytności poproszę właścicielkę szkółki o kilka wskazówek ,to miła osoba i na pewno chętnie podpowie jak to robić.
Jeśli uda mi sie posiąść umiejętność formowania to chętnie sie z Tobą Grzesiu podzielę tą wiedzą .
Przy najbliższej bytności poproszę właścicielkę szkółki o kilka wskazówek ,to miła osoba i na pewno chętnie podpowie jak to robić.
Gosiu, koniecznie cyknij fotki tych uformowanych jałowców - temat też bardzo mnie zainteresował. Czytałam, że jałowca łuskowego "Meyeri" należy nawet przycinać, by się rozkrzewił. Ja podcięłam w maju inny, malutki egzemplarz, który też tak podsychał (stwierdziłam, że jak i tak marnieje to go podetnę - niczym nie ryzykuję). Nie obserwuję jednak żadnych zmian - ani nie zmarniał ani nie rozkrzewił się - stan taki jaki był.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
W mądrych książkach wyczytałam, że tylko cisy lubią podcinanie w każdym wieku i w kilku terminach okresu wegetacyjnego. Reszta iglaków może być podszczypywana tj. młode przyrosty uszczyka się w połowie wysokości (czy długości), a starszych gałązek nie tnie się w połowie, tylko jeśli już, to całkowicie się je odcina, bo na starych nie tworzą się już pąki i krzew się nie zagęszcza, tylko łysieje. Tyle teorii, jak jest w praktyce, jeszcze nie wiem 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jałowiec Skyrocket
Mam wielką prośbę. Czy ktoś mi pomoże. Jaka może być przyczyna, takiego wyglądu Skyrocketów . Pozdrawiam Magda.

Pozdrawiam Magda 

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Re: Jałowiec Skyrocket
miodownica jałowcowa
a jej zwalczanie jest ściśle związane z okresem jej występowania.
a jej zwalczanie jest ściśle związane z okresem jej występowania.