Len trwały

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Len trwały

Post »

Znalazłam taką wzmiankę...Stanowisko słoneczne. Gleba piaszczysta, średnio sucha, może być słabo zasobna w składniki pokarmowe, wapienna. U mnie jest gleba gliniasta...len posadziłam na niskiej rabacie, po opadach deszczu jest w tym miejscu sporo wilgoci. Pomiędzy innymi bylinami daje sobie doskonale radę...koniecznie zostaw obok troszkę miejsca bo cieniutkie pędy wykładają się dookoła. Z tego co widzę to żadne szkodniki się go nie czepiają i choroby grzybowe.
Na ;:3 kwiaty rozchylają kwiatki, podczas pochmurnej pogody zamykają.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mój rośnie na gliniastej glebie, ale suchej jak pieprz. Nawet jak pada deszcz, to rzadko tam dolatuje, bo to jest pod dachem. Teraz rośnie tam 3 rok i ma się wyśmienicie. W tym roku dokupiłam sobie biały, bo podoba mi się ta chmurka kwiatów ( mimo,że niemiłosiernie śmieci).
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Anno 11 ,mam w domu nasiona lnu którymi karmiłem ptaki. Czy to ten sam len czy inny?.Kupiłem go w skl.spożywczym.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anadorTaki len który karmi się ptaki jest inny, nasiona są chyba podłużne jasne...nasiona lnu trwałego są okrągłe w ciemnym kolorze, taki kształt pamiętam...może ktoś się jeszcze wypowie :?:

iwciachbiałego koloru nie mam...jest jeszcze podobno jednoroczny w kolorze różowym, ale nigdzie nie spotkałam.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Dziękuję.Przyjdzie mi poszukać nasion. ;:108
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

selli7 pisze:Można siać bezpośrednio do gruntu, u mnie sam się wysiewał.Przesadzać można tylko malutkie rośliny, gdyż starsze nie znoszą tego zabiegu.Ma kwiatki otwarte tylko od rana do południa.Starsze, dwu- trzyletnie rośliny trzeba usuwać i zastępować młodymi, gdyż wyglądają wiosną brzydko i słabo odrastają.Wokół z reguły pełno siewek, więc jest czym zastąpić.Lecz trawnika bym nie zastępowała, lepiej posiać kępkami gdzieś w jakimś mało urodzajnym i suchym miejscu, gdyż takie warunki preferuje.
Aha, no i jeszcze musiałam go zawsze podwiązywać gdyż po deszczu leżał na ziemi.
Niezbyt to zachęcające...
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zgadzam się że rośliny dwu trzyletnie trzeba usuwać... len co roku na jesieni nisko przycinam, na wiosnę wypuszcza nowe gałązki i zagęszcza się, robią się piękne kępy. Nie przycinany wygląda brzydko, może rosnąć w jednym miejscu przez kilka lat. Siewki które się wysiewają łatwo wygracować nie odrastają. Wbrew temu że kwiaty otwierają się tylko w słoneczną pogodę warto go mieć ze względu na igiełkowe pędy. Najładniej wygląda posadzony w większej grupie. Ten na wcześniejszym zdjęciu musiałam usunąć bo goździk kamienny wrósł w kępę...mam już posadzone nowe krzaczki. Na razie są malutkie ale jak podrosną wstawię fotki. Jedna z siewek wypuszcza już kilka gałązek ;:108
sirrah
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 23:47

Post »

Anna11 pisze:jest jeszcze podobno jednoroczny w kolorze różowym, ale nigdzie nie spotkałam.
Nasiona jednorocznego czerwonego mają w Ożarowie. Sama się skusiłam i na ten i na niebieski, ale dopiero będę wysiewać.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sirrah :wit dziękuję...poszukam w ogrodniczym.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

A u mnie nie ma nigdzie lnu ,ani niebieskiego ani czerwonego ;:223
Gdyby ktoś mnie mógł poratować proszę napisać na PW.Kupię lub zamienię.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A tak kwitł w tamtym roku:
Obrazek
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

iwciach pisze:A tak kwitł w tamtym roku:
Obrazek
wow, pokazał co potrafi!
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31

Post »

Szkoda, że już nikt nie odwiedza tego wątku, bo właśnie chciałam się pochwalić. Zakwitł, siany w zeszłym roku:

Obrazek

Rzeczywiście jest to bardzo urocza roślina. Polecam wielbicielom niebieskości w ogrodzie. U mnie rośnie na stanowisku słonecznym, niezbyt suchym (okresowo nawet całkiem wilgotnym), na glebie gliniastej.
Więcej zdjęć na moim blogu TUTAJ.
Pozdrawiam
- Natalia
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

santia pisze:
iwciach pisze:A tak kwitł w tamtym roku:
Obrazek
wow, pokazał co potrafi!
A w tym roku padł w zimie :( . Za to szaleje biały. Równowaga w przyrodzie jest :wink: !
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06

Post »

Mi też wymroziło.
Kupiłam dwa nowe, ale są jakies marniutkie. Po 2-3 gałązeczki :? i ledwie co kwiatuszków...
No ale może jeszcze się rozpędzi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”