Brzoza brodawkowata 'Youngii'
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Brzoza 'Youngii'
Trzeba też zwrócić uwagę na cieniolubność wybranych roślin - rozległa korona brzozy 'Yougii' daje jednak dość sporo cienia. 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 19 lut 2010, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zreanimuję wątek
Mam brzozę Youngi od miesiąca i od paru dni zaczynają jej żółknąć i opadać pojedyncze listki. Co robić? Zamknąć oczy i dać jej spokój, czy interweniować? Ale jak? Bardzo proszę o rady

Mam brzozę Youngi od miesiąca i od paru dni zaczynają jej żółknąć i opadać pojedyncze listki. Co robić? Zamknąć oczy i dać jej spokój, czy interweniować? Ale jak? Bardzo proszę o rady

- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest raczej efekt pogody i niedawnego posadzenia, może być też sprawa zbitej w torfie bryły korzeniowej o ile nie została rozluźniona przed posadzeniem, można odsłonić korzenie i sprawdzić czy są zdrowe i czy mają sucho -kombinuj
pojedyncze listki to pikuś

pojedyncze listki to pikuś

U mnie jest tak co roku.Sypie chore liście od czerwca do jesieni.Jest podatna na choroby grzybowe, a szczególnie po takim mokrym maju jaki mieliśmy.Wczoraj po raz kolejny wygrabiłam sporą kupkę liści. Posadzone pod nią funkie nie wyglądają ozdobnie 

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Brzoza ma to , w zwyczaju, że sypie liśćmi jak jesienią, trudno trzeba się przyzwyczaić. U mnie też hosty w liściach. Mam wrażenie, że to mszyce winne.... 

- lilija
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sty 2014, o 19:33
Witam. Co znaczy płytki system korzeniowy u brzozy? Jak głęboko korzenie w ziemię sięgają? Bardzo proszę o odpowiedź.
pozdrawiam,Ania
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Płytki system korzeniowy oznacza, że drzewo nie rozwija korzeni w głąb ziemi (wtedy korzeni wokół drzewa jest mniej) tylko korzenie rozrastają się bliżej powierzchni ziemi - i wtedy korzeni jest więcej. Dodatkowo u brzozy korzenie osiągają spore rozmiary (są grube).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2011, o 15:11
Czy tzw. kotki na brzozie można powycinać. Mam pendule na tarasie w donicy i obecnie te kotki strasznie się sypią. Czy jak bym je powycinała to brzozie to nie zaszkodzi?
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Kto poleci mi Szkółkę co sprzedaje tą brzozę, chciałabym taką zakupić. Ile warto dać za ten gatunek. Chciałabym coś nie drogo a w sprawdzonym źródle.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Zastanawiam się nad zakupem brzozy youngii penduli. Miejsce dla niej jest półcieniste a podłoże dość podmokłe - obecnie mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych. Zależy mi na tym, żeby brzoza trochę osuszyła mi teren i zdrenowała podłoże. Sąsiad ma właśnie brzozę (tylko że nie pendulę) niedaleko miejsca w którym ja chce posadzić swoją. Jego brzoza ma już jakieś 6m a teren pod nią elegancko osuszony i zdrenowany. Myślicie, że u mnie pendula też zdrenuje i osuszy teren?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Też zakupiłem sobie taką brzózkę, na targu wiejskim, 20 zł, szczepiona na wysokości 1,8 m. Póki pień cienki, spróbuję go jakoś powyginać by zimą brzoza wyglądała jak drzewo z horroru.
Właśnie taki wiejski targ to miejsce gdzie można kupić różne cudeńka za małe pieniądze. Nawet różowe Abeliophyllum dorwałem za 12 zł. Ludzie mało się znają i sprzed nosa można im sprzątnąć naprawdę fajne okazy.
Właśnie taki wiejski targ to miejsce gdzie można kupić różne cudeńka za małe pieniądze. Nawet różowe Abeliophyllum dorwałem za 12 zł. Ludzie mało się znają i sprzed nosa można im sprzątnąć naprawdę fajne okazy.
Czy od posadzenia szybko rusza?czy potrzebuje dużo czasu na aklimatyzację?Czy w pierwszym roku uprawy widać znacząco wzrost brzozy?
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Re: Brzoza brodawkowata 'Youngii'
Każda brzoza najsilniej rośnie wiosną i wczesnym latem, więc jeśli kupisz teraz to jakiegoś spektakularnego przyrostu nie będzie widać. Ale w przyszłym sezonie na pewno zauważysz silny przyrost na szerokość (bo na wysokość z racji odmiany nie, chyba, że wyprowadzisz którąś gałązkę na przewodnika).
Re: Brzoza brodawkowata 'Youngii'
Brzozy często mają mocno przerośnięte bryły korzeniowe w donicach, u mnie chyba z tego powodu trwało 2 sezony zanim ruszyła, wcześniej raczej wegetowała, ukorzeniała się.Na początku też podwiązywałam do palika przewodnik wyżej, potem dopiero poszła na boki.