...tu będzie moje niebo... - Cynthia 2009 cz.1
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pumko - mój synek w czerwcu kończy 3 latka. Centralnym punktem będzie oczywiście basenik. Piszę "oczywiście" bo to jego ulubiona zabawa na działce i właściwie na tym można by poprzestać
Ale planujemy jeszcze zrobić piaskownicę i będzie huśtawka na drzewie. Myślimy też o hamaku (to już nie tylko atrakcja dla dziecka
) ale nie wiem czy nasze drzewa się do tego nadają... Gotowych zjeżdzalni i domków nie kupujemy gdyż nie mamy na działce warunków do nocowania i nie miałby kto tego pilnować. A Ty Pumko co ciekawego wymyśliłaś dla swoich pociech
Czy możecie mi doradzić jaki jest skuteczny preparat do chwastów na trawniku? Chwasty, które na nim rosną to:
- koniczyna
- mlecz
- powój
- fiołki
- tobołki

Czy możecie mi doradzić jaki jest skuteczny preparat do chwastów na trawniku? Chwasty, które na nim rosną to:
- koniczyna
- mlecz
- powój
- fiołki
- tobołki
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

Cynthio, wszystkim nam zżarło po kilka stron i sporo zdjęć, ale cóż - siła wyższa.
Ja bardzo się cieszę, że znowu mogę być z Wami, bo jakoś tak smutno było.
Dzisiaj u mnie była całkiem ładna pogoda, więc troszkę nawet pobuszowałam w ogrodzie - zaczęłam trochę porządkować, bo po zimie nie wygląda to najlepiej.
Fajnie, że masz takiego maluszka - 3 latek już pewnie, oprócz zabaw w ogrodzie, będzie chciał Ci "pomagać" i pracować razem z Tobą w ogrodzie. Może zarazisz go bakcylem ogrodnictwa?
Moi synowie są już dorośli i ogród interesuje ich o tyle, o ile mogą rozłożyć w nim na słoneczku leżak i zerwać z krzaczka malinkę. Za to moje psiaki nie odstępują mnie na krok, kiedy coś robię w ogrodzie.
Pozdrawiam Cię cieplutko
Ja bardzo się cieszę, że znowu mogę być z Wami, bo jakoś tak smutno było.
Dzisiaj u mnie była całkiem ładna pogoda, więc troszkę nawet pobuszowałam w ogrodzie - zaczęłam trochę porządkować, bo po zimie nie wygląda to najlepiej.
Fajnie, że masz takiego maluszka - 3 latek już pewnie, oprócz zabaw w ogrodzie, będzie chciał Ci "pomagać" i pracować razem z Tobą w ogrodzie. Może zarazisz go bakcylem ogrodnictwa?
Moi synowie są już dorośli i ogród interesuje ich o tyle, o ile mogą rozłożyć w nim na słoneczku leżak i zerwać z krzaczka malinkę. Za to moje psiaki nie odstępują mnie na krok, kiedy coś robię w ogrodzie.
Pozdrawiam Cię cieplutko
- Cynthia
Oskar już w tamtym roku mi pomagał
.Zbierał jabłka, grabił liście i kopał dołki swoimi plastikowymi łopatkami a w międzyczasie wyrywał kwiatki i podlewał ślimaki
Ale każdy ma jakieś początki hi hi hi. Mam nadzieję, że polubi pracę na działce i pokocha kwiaty tak jak ja.

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witaj Cyntio. Pracy przed Tobą dużo, ale działeczka na pewno będzie bardzo ładna. Jest wiele środków, które można zastosować na trawniku., np. Mniszek, ale wszystko to są środki trujące więc trzeba to robić bardzo ostrożnie i nie w obecności dziecka. Jest to środek, który działa na chwasty dwuliścienne nie uszkadzając trawy. Już widzę jak wiosną Twoja działeczka będzie rozkwitać i będzie można obserwować Twoje poczynania. Ja również mam dużo pracy przed sobą, ale to cieszy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Cynthia
Dzięki Ado za radę. Ten Mniszek już kilka razy obił mi się o uszy więc myślę,że na nim poprzestanę. Wiem ,że to chemia ale u mnie jesienia to już było pół na pół chwastów i trawy więc muszę zrobić porządek raz a dobrze. Potem dosieję jeszcze trawę bo zostało mi dużo z tamtego roku, jak się zagęści wszystko to z chwastami będzie mniej kłopotu.( mam nadzieję
)

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Cynthio,ciekawa jestem co wyczarujesz z tych swoich włości w tym roku,zapału masz dużo więc myślę,że efekty będą
.Sporo już zrobiłaś jesienią, więc łatwiej będzie Ci ruszyć z pracami wiosną i szybciej zobaczysz efekt pracy,ja czekam aż ziemia odmarznie i też będę przygotowywać nowe rabaty
.Z chwastami w trawie też miałam ogromne trudności,ale ja wyrywałam je ręcznie,bardzo mozolna praca,ale poskutkowało, resztki tych chwastów potraktowałam Mniszkiem,o którym Ada pisała.Życzę cierpliwości ,pomysłów i radości ze swojej pracy w ogrodzie
.Będę kibicować i podglądać Twoje osiągnięcia w tej ogrodowej "wariacji",bardzo miłej zresztą

- Cynthia
Ado u mnie też mchu było mnóstwo ale po zoraniu działki udało mi się go pozbyć ( pewnie na krótko
) Całe poduchy wyrzucałam bo w całości poodchodziły od ziemi. W tym roku pod drzewami wysypię Pokon-taki nawóz ale też niszczy przy okazji mech. Może po tym zabiegu będzie na dłużej spokój
Halinko ja jesienią próbowałam ręcznie ale te diabły zielone mnie pokonały... Muszę dać trawce czas na rozkrzewienie się to chwaściory nie będą miały tyle miejsca do popisu a potem reszcie to już dam radę
Zapraszam do mnie jak najczęściej,teraz to już dni nas dzielą od tego żeby wszystko ruszyło (tak coś czuję
) więc i jakieś zdjęcia na pewno się u mnie pojawią

Halinko ja jesienią próbowałam ręcznie ale te diabły zielone mnie pokonały... Muszę dać trawce czas na rozkrzewienie się to chwaściory nie będą miały tyle miejsca do popisu a potem reszcie to już dam radę

Zapraszam do mnie jak najczęściej,teraz to już dni nas dzielą od tego żeby wszystko ruszyło (tak coś czuję

- Cynthia
U mnie mchu jest najwięcej pod drzewami bo tam jest cień ale na wszystkich działkach ludzie na niego narzekają i z nim walczą, Tak jednorazowo to chyba nie da rady go wytępić tylko trzeba systematycznie z nim walczyć. Potem poszukam coś na necie może znajdę jakieś ciekawostki