Świecznica / Cimicifuga
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Świecznica / Cimicifuga
Jam Brunette. W tym roku sadzona, troszkę się rozrosła ale niestety nie zakwitła ... podobnie jak inne ...czekam więc cierpliwie .. 

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moja z bordowymi listkami też nie ma zamiaru kwitnąć 

-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Młode sadzonki nie zawsze prędko wchodzą w okres kwitnienia. Jednak jak już zaczną to z roku na rok są piękniejsze. Dopiero gdy ktoś nas namówi na podział rośliny wtedy ponownie czekamy do prawdziwego efektu kwiatowego nawet gdy po podziale wsadzamy dużą kępę. Najlepiej podbierać sadzonki w systemie amatorskim jest następująco: nie wykopując sadzonki podbieramy z jednej strony ziemię dość głęboki. Następnie ostrym nożem odcinamy boczną sadzonkę. Po tym zabiegu czekamy do zagojenia rany ( przyschnięcia ) lub osypujemy cięcie węglem drzewnym. Po tym zasypujemy ziemią i dokarmiamy sadzonkę.
jarek
jarek
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to już wiem dlaczego moja nie kwitnie
jesienią ja przesadzałam
Nie wiedziałam że się tak przywiązuje do jednego miejsca.

Zakupiłem sadzonkę odmiany - Black Negligee i proszę aby ktoś napisał trochę o wymaganiach świecznicy:
-Jakie pH ziemi czy powinna być kwaśna?
- są rozbieżne informacja do do naslonecznienia.Zdaniem wielu stron najlepiej półcień a wedlug wielu innych dla czarnych\purpurowych odmian najlepiej pełne słońce.
- czy ta roślina potrzebuje szczególnie dużo wilgoci czy może zadowoli się przeciętnie wilgotną glebą jak np funkie ?
-Jakie pH ziemi czy powinna być kwaśna?
- są rozbieżne informacja do do naslonecznienia.Zdaniem wielu stron najlepiej półcień a wedlug wielu innych dla czarnych\purpurowych odmian najlepiej pełne słońce.
- czy ta roślina potrzebuje szczególnie dużo wilgoci czy może zadowoli się przeciętnie wilgotną glebą jak np funkie ?
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
Ma takie same wymagania jak Świecznica gałęzista
miejsce cieniste lub półcieniste, wilgotne, gleba bogata w próchnicę;
zestawienia: inne rośliny cieniolubne, jak funkie o kontrastowym kolorze liści, rodgersja;
Moja jest na zachodnie stronie , ma słonko bardzo późno od 16 i ma wilgotno , takie stanowisko ...

miejsce cieniste lub półcieniste, wilgotne, gleba bogata w próchnicę;
zestawienia: inne rośliny cieniolubne, jak funkie o kontrastowym kolorze liści, rodgersja;
Moja jest na zachodnie stronie , ma słonko bardzo późno od 16 i ma wilgotno , takie stanowisko ...
Carpe Diem...
Czemu tak trudno się rozrasta? Posadziłam w zeszłym roku 3 sadzonki o bordowych liściach, jedna kupowana jako Brunette, drugie Atropurpurea i spodziewałam się po jednym sezonie już dobrze widocznej kępy.Zakwitły, bo kupowane już z kwiatostanami.Jedną zimą podgryzła nornica, latem podkopał kret i ledwo zipie, pozostałe dwie zakwitły, ale znów mają po jednym kwiatostanie.Wyglądają prawie tak samo jak w zeszłym sezonie.
Pomimo, że rosną w lekko ocienionym miejscu i dość wilgotnej glebie( latem nigdy tam nie przeschło), to końce liści im przysychają.Dlaczego tak się dzieje?
Pomimo, że rosną w lekko ocienionym miejscu i dość wilgotnej glebie( latem nigdy tam nie przeschło), to końce liści im przysychają.Dlaczego tak się dzieje?
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Moja świecznica tak kwitnie ale też bardzo wolno rozrasta się.

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
Moja jest tak wysoka , znaczy ten kwiatostan , że nie da się zrobić jej zdjęcia w całości....stoi samotnie , jak w tamtym roku była w towarzystwie , prawie wcale nie przyrosła , a w tym roku dość mocno
Carpe Diem...
Nie jestem pewien co do tego czy odmiany o barwnych(nie zielonych) liściach będą miały takie piękne wybarwienie w cieniu.W półcieniu tzn dla mnie 5-6h słońca na dobę być może tak ale według wielu stron im więcej słońca tym intensywniejsze wybarwienie. Na wielu zdjęciach widać ,że rosną w pełnym słońcu i mają się bardzo dobrze -
http://www.google.pl/images?q=Cimicifug ... 24&bih=677
http://www.google.pl/images?q=Cimicifug ... 24&bih=677
U mnie najintensywniej wybarwiona jest wiosną, później gdy zaczyna wypuszczać kwiatostany bardziej zielenieje.A jeśli chodzi o przyrost to chyba na glebach przepuszczalnych jest szybszy.U mnie ma dość zwięzła glebę i chyba niezbyt jej to pasuje, mimo, że wilgotno.
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Ja swoją Brunetkę podzieliłem wiosną na cztery i wszystkie zakwitły, nawet te które posadziłem w doniczki.

Manuel - na jakim stanowisku rosną u ciebie te czarne świecznice tzn słoneczne czy pół cieniste ?
Bardzo żyzną gliniastą glebę przemieszam z jałową piaszczystą ,którą mam na działce i dodam jeszcze do tego sporo próchnicy.Myślę ,że taka gleba będzie odpowiednia dla świecznicy.
Bardzo żyzną gliniastą glebę przemieszam z jałową piaszczystą ,którą mam na działce i dodam jeszcze do tego sporo próchnicy.Myślę ,że taka gleba będzie odpowiednia dla świecznicy.
A moją 'Pink Spike' coś wiosną zeżarło od spodu. Wyszła po zimie po czym zaraz padła. Pogrzebałem w ziemi, była zupełnie bez korzeni... Szkoda mi jej strasznie bo to piękna i wciąż droga odmiana