Liliowce -Hemerocallis cz.VI

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z pewnością ten pierwszy to Franz Hals a ten drugi to Moonlight Masquerade.
Mam oba, więc to na pewno są one.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Dziękuję Kogro - tak mi coś na M. świtało :lol: Pozdrawiam - no to 2 NN mniej

Tu mam drugie leprze zdjęcie mojego Franz Hals [ zidentyfikowanego przez Kogrę ] , bardzo go lubię taka dobrze rosnąca duszyczka :wink:

Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie też dobrze rośnie i kwitnie.
A rośnie w najgorszym z możliwych miejsc i pomimo to wydał już tyle rozłogów, że musiałam się nim podzielić z innymi. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

GERTRUDA pisze:
.... Ten drugi był kupiony w markecie , ale etykieta dawno gdzieś przepadła [ coś mi tam świta ,że było Monn lub Mone , ale nie pamiętam dokładnie , a niestety nie zapisałam ] :roll:

Obrazek
Witaj,
Znam kilka odmian liliowców. A ten jest wyjątkowo ładny i ceniony.:)
Masz piękną "Moonlit Masquerade"
Obrazek
Pozdrawiam :) ,
Beata Paulina
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

ewa f pisze:Śnieżko! weszłam na stronę z tłumaczeniem komputerowym po polsku i w rubrykę z boku zamówienie.Co do odmian tonapewno mam Danutę ,ktorąosobiście mi sprzedal pod koniec lat 80-tych.Jak znajdę to coś wkleję.Na razie nie opanowalam do końca fotosika i trenuję to na stronie mojego ogrodu Jestem także fanką irysow ,Ktore tam będę wklejać

Co do tłumaczenia ze słowackiego, sprawdziłam i tekst oryginalny jest chyba błędnie tłumaczony- w orginale są podane ceny w Sk co do wysyłki i przy odbiorze osobistym( 10Sk-koron słowackich za 1 szt- koszt doniczki i ziemi w to wliczony). Niemożliwe, żeby liczyli 10 euro za przygotowanie rośliny do odbioru, bo ceny ich roślin nawet nie są w większości tak wysokie.
Strasznie mnie ta odmiana Danuta interesuje, więc szybciutko trenuj fotosika, żeby i tu do nas coś wkleić.

Dorotko masz już całkiem niezły zbiór ładnych liliowców. Teraz możesz pomyśleć o tych nowszych odmianach.

Gosia, ten różowy to pewnie się sam stworzył w duęej kępie z wysianych własnych nasion. A ,Frans Hals' i
, Moonlit Masquerade' są jednymi z ciekawszych odmian i zawsze ładnie wyglądają w ogrodzie.
leszekl
50p
50p
Od: 8 sie 2008, o 21:29

Liliowce

Post »

Snieżko było nas tylko kilkoro fanatyków liliowców,a teraz jak się rozrosło
forum,tylo się cieszyc,że jest tylu fanów tych ślicznych kwiatów. ;:23

pozdrawiam
----------------
Leszek
ps.trzeba byc głupcem,żeby nie kochac kwiatów!
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

Witam!Pokazujecie tutaj naprawdę cudowne liliowce.Tylko wzdycham...Ja w zeszłym roku kupiłam jednego,a on nawet nie zakwitł :twisted: .Mam w sumie małą prośbę...może ktoś będzie miał na zbyciu nadmiar kłączy?Mialabym pewność co do odmiany.Dopiero zakładam ogród,że wymiana nie wchodzi w grę,mogę zplacić.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Liliowce

Post »

leszekl pisze:Snieżko było nas tylko kilkoro fanatyków liliowców,a teraz jak się rozrosło
forum,tylo się cieszyc,że jest tylu fanów tych ślicznych kwiatów. ;:23

pozdrawiam
----------------
Leszek
Leszku- Tak, tylko się z tego cieszyć. Dlaczego tylko w USA te piękne rośliny mają mieć tylu fanów. Tam chyba każdy je zna i ma w swoim ogrodzie- jeśli ma w ogóle kawałek ziemi.

Strelizja36
- nie przejmuj się- nowo nabyte liliowce nie zawsze kwitną w pierwszym roku po zakupie. Ja mam nawet takie, które i w trzecim sezonie nie zakwitły, bo strasznie marnie się rozrastają.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Strelizja36 - Śnieżka dobrze pisze.
U mnie jest tak samo.
Są liliowce, które rosną bardzo dobrze i obficie kwitną każdego roku, ale są i takie, które nie za bardzo kwapią się do pracy.Kiedy zaczęłam interesować się liliowcami, pierwsze kupiłam spontanicznie i teraz dopiero widzę swój błąd.
Dobrze jest najpierw zaznajomić się z klasyfikacją a potem dopiero wziąść się za zakupy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popieram wypowiedź Grażynki-kogra- nie ma sensu zawalać sobie działki,czymś, co na dłuższą metę nie ma racji bytu, potem problem, co z tym zrobić. Lepiej nabyć mniej, a tego co się naprawdę potrzebuje i chce, niż po jakimś czasie wywalać, żeby robić miejsce na te ciekawsze.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Przyznam się, że trochę mi wstyd. :oops:
Mam trochę liliowców. Kupionych dawniej, kiedy to nazwy odmian były mi obojętne, ale też mam nowsze nabytki, i niestety.
Wstawiam znaczniki z nazwami przy sadzeniu i zaczyna się kłopot. Sroki kochają zabawę w wyciąganie znaczników.
Sama też czasami zamieszam gdy przesadzam na cito resztki z kępki, którą właśnie kończy nornica.
W ten sposób już niczego nie jestem pewna, chodzi mi o nazwy odmian.
Bardzo proszę, może przy Waszej pomocy wreszcie uporządkuję swoje liliowce, chociaż tak do końca to nic pewnego. Kupiłam w Słowacji 20 nowych liliowców, a tam, sami wiecie, o pomieszanie nazw odmian nietrudno. Dopiero gdy zakwitną będę może wiedziała co mam.

Będę wklejała zdjęcia po kolei, jak mam numerowane. Niektóre odmiany są oczywiste, ale proszę o ewentualne potwierdzenie.
Próby porównania moich zdjęć ze zdjęciami z netu, nie zawsze są jednoznaczne. :(

1. POWDER PINK

Obrazek

2. FRANS HALS

Obrazek

3. TEJAS

Obrazek

4. NN

Obrazek

5. NN

Obrazek

Zdjęcia nie są "poprawiane", jak je zrobił aparat, takie wklejam i proszę o pomoc. :( :D
Awatar użytkownika
malina999
50p
50p
Od: 29 cze 2008, o 18:32
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:
5. NN

Obrazek

Lilu, na tej fotce jest piękny różowiutki skarb 'Absolute Treasure' ;:107
Pozdrawiam - Halina
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko wielkie dzięki za dobry początek w nazywaniu moich liliowców. ;:180 :D :D :D
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lila31- witaj w gronie liliowcowych maniaków. :)

Co do Twoich fotek to mam takie przemyślenia:
-fotka 1- nie wiem co to jest, nigdzie nie znalazłam zdjęć oryginalnej odmiany ,Powder Pink". To co jest na Twoim zdjęciu, ja kupiłam z inną nazwą ,Surprisning' i nie jest to właściwa nazwa.
-fotka 2- to jest ,Frans Hals'
-fotka 3- możliwe, że ,Tejas', ale podobny też do ,Rebel Cause'- potrzebna fotka an face, chyba że wiesz, czy on ma wszystkie płatki dość cienkie i raczej równej szerokości te dolne i te górne, czy te górne są sporo szersze od dolnych?
- fotka 4- nie mam pewności, ale bardzo prawdopodobne że to jest ,Judith'?
-fotka 5- już jest zidentyfikowana.

Co do kwestii znaczników, to niestety zawsze jest problem, albo psy albo ptaki wyciągają. Trzeba stale sprawdzać i poprawiać. Najlepiej zrobić fotki gdzie ,co jest i szkicowy lub opisowy plan na papierze albo w komputerze.
To zdaje egzamin pod warunkiem, że się nie robi ,co roku remanentu w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieżko dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że zechcesz pomagać dalej. ;:79

1. Odnośnie POWDER PINK pod taką nazwą kupiłam go na Allegro, ale tam wiadomo różnie może być z nazewnictwem. Jeżeli Ty nie jesteś pewna to na razie zostawię go pod taką nazwą ale ze znakiem zapytania.

3. Podobnie ma się sprawa z TEJAS. Wklejam zdjęcie an face

Obrazek

5a. Tego liliowca kupiłam pod nazwą HUSH LITTLE BABY. Jest bardzo podobny do ABSOLUTE TREASURE ale płatki nie są tak symetrycznie wywinięte jak u ABSOLUTE TREASURE

Obrazek

7. Tego mam pod nazwą BEAUTIFUL EDGINGS

Obrazek

9. NN

Obrazek

11. ALWAYS AFTERNOON

Obrazek

Co do znaczników, masz rację, muszę zrobić plan sytuacyjny. Nie zrobiłam tego od razu bo większość z moich liliowców była sadzona lub przesadzana w zeszłym roku i nie byłam na 100% pewna tego co sadzę. Ponadto nornice. Do zeszłego roku nie czepiały się liliowców, myślałam, że im dadzą spokój, ale po posadzeniu wszystkich cebulowych i host w doniczki, zaczęły smakować w liliowcach. :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”