Mam problem z tą roślina: literatura podaje , że jest to roślina dwuletnia, z moich obserwacji wynika, że jest to krótkowieczna bylina. Jeżeli wprowadzam bałagan to proszę usunąć ten wpis.
Goździk Wiedeński.
Jest to odmiana goździka ogrodowego zaliczany do roślin dwuletnich, co według mnie nie jest prawdą. Kwitnie w czerwcu po goździku Grenadier. Jest od niego troszkę mniejszy pędy krótsze sztywniejsze, nie pokładają sie po deszczu, co jest zmorą goździków tego typu. Zapach bardzo mocny choć nie tak agresywny jak u Szabo. Przepiękny!
Paleta barw dosyć skromna; biały, parę odcieni różowego, bordowy.Nie spotkałam żółtego ani fioletów.
Wysiewa się go na początku czerwca /próbowałam wcześniej, ale to nic nie daje/ do jesieni przesadzony na miejsce stałe utworzy ładny krzaczek.W nastepnym roku zakwitnie paroma kwiatkami.
URL=
http://www.fotosik.pl]

[/URL]
Ale tak naprawde pokaże na co go stać w trzecim i w czwartym roku
Duża wadą tej odmiany jest stosunkowo niski procent pełnych roślin z siewu. W drugim roku usuwam przynajmniej 50 % roślin..
Można tego uniknąć rozmnażając go przez sadzonkowanie w lipcu. Bardzo łatwo sie ukorzenia.

.
Kocham tego gożdzika za elegancje, niezawodność i zapach.