Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Słuchajcie, może ktoś robił masło śledziowe? Takie do smarowania chlebka, podobno mniam.
Kaśka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Nie robiłem, ale chętnie się dowiem. Na punkcie śledzi mam mam małego chopla 

"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
No właśnie! Mieli się śledzia w jakimś urządzeniu na papkę i uciera z masłem, tylko mam wątpliwości jaki ten śledź, solony, marynowany? Co się jeszcze do tego dodaje? Jadłam w knajpie, ale obsługa była "taka",że strach było pytać! Ale smakowało nieziemsko!
Kaśka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Według mnie to były na pewno matiasy, nie marynowane. Może jakaś cebulka, ogóreczek, oczywiście pieprz, może trochę jajka na twardo
Wszystko zmiksować
W tej chwili tak kombinuję, ale zawsze tak robię. Nie trzymam się kurczowo przepisów 
Kuchareczki i kucharze...do dzieła



Kuchareczki i kucharze...do dzieła

"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
moim zdaniem [skromnym] czuć było ocet, czy ze śledzia czy dodany dla smaku? nie wiem! jaja nie było! szczypior był! cebuli niet! samo to masełko było jakieś takie mniammmm....
Kaśka
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Jak mi odbiję to robię to tak.
Do melaksera: tak ze 4-5 filetów śledzia, oczywiście wymoczonego i osuszonego. 1 cebulka, serek homogenizowany, paczka masła. Dodaje tureckiej przyprawy. Taką mam w domu. Smakuje jak pieprz z szafranem i barwi wszystko na ładny żółty.Odrobina majonezu. Miksuję na jednolitą masę. W słoik i do lodówki.
Na drugi dzień nadaje się do jedzenia.
Znam też drugi sposób. Do malaksera śledzie, bułka tarta i olej. Miksować. Koniec.
Jak znam knajpy to podano Ci ten drugi specjał.
Podobnie postępuje z makrelą .
Oczywiście należy oba specjały doprawić pieprzem, solą, można kroplą octu,ale to już kwesta smaku i co kto lubi. Zamiast octu dodałbym kilka kropli soku z cytryny.
Do melaksera: tak ze 4-5 filetów śledzia, oczywiście wymoczonego i osuszonego. 1 cebulka, serek homogenizowany, paczka masła. Dodaje tureckiej przyprawy. Taką mam w domu. Smakuje jak pieprz z szafranem i barwi wszystko na ładny żółty.Odrobina majonezu. Miksuję na jednolitą masę. W słoik i do lodówki.
Na drugi dzień nadaje się do jedzenia.
Znam też drugi sposób. Do malaksera śledzie, bułka tarta i olej. Miksować. Koniec.
Jak znam knajpy to podano Ci ten drugi specjał.
Podobnie postępuje z makrelą .
Oczywiście należy oba specjały doprawić pieprzem, solą, można kroplą octu,ale to już kwesta smaku i co kto lubi. Zamiast octu dodałbym kilka kropli soku z cytryny.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Od czasu, do czasu lubię się pobawić w kucharza.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Przecież mężczyźni są lepszymi kucharzami, sprawniejszymi i bardziej pomysłowymi [moim zdaniem] !!! Jestem bardzo wdzięczna!
Kaśka
-
- 200p
- Posty: 207
- Od: 5 wrz 2008, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ruda Śląska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
27. Przepis na rolmopsy.
1 kg matiasów zamoczyć na 1 godzinę w wodzie, po czym odsączyć na sitku. Każdy płat śledzia posmarować musztardą, posypać gorczycą i pieprzem - według własnego uznania, można zaszaleć. Marchewkę, ogórka kiszonego kroimy w słupki, natomiast cebulę w półksiężyce. Na każdy płat śledzia kładziemy marchewkę, ogórek i cebulę - tyle ile lubimy. Zawijamy płaty i przekłuwamy wykałaczką.
Składniki zalewy:
28. Przepis na pangę z brzoskwiniami
Składniki:
1 kg matiasów zamoczyć na 1 godzinę w wodzie, po czym odsączyć na sitku. Każdy płat śledzia posmarować musztardą, posypać gorczycą i pieprzem - według własnego uznania, można zaszaleć. Marchewkę, ogórka kiszonego kroimy w słupki, natomiast cebulę w półksiężyce. Na każdy płat śledzia kładziemy marchewkę, ogórek i cebulę - tyle ile lubimy. Zawijamy płaty i przekłuwamy wykałaczką.
Składniki zalewy:
- - 1 szklanka octu 10 %
- 3 szklanki wody
- 8 łyżeczek cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 3 goździki
- 1 łyżeczka płaska kolendry
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- 3 ziarenka jałowca ( nie koniecznie )
28. Przepis na pangę z brzoskwiniami
Składniki:
- - 3 filety z pangi
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 średnie cebule
- koncentrat pomidorowy
- olej
- mąka
- sól, pieprz, papryka
- 1.Pangę pokroić w ok 3 cm kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką. Otoczyć w mące, smażyć chwilę z obu stron.
2.Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i dusić jakieś 10-15 min w soku z brzoskwiń. W międzyczasie dodać soli i pieprzu.
3.Następnie dodać pokrojoną w ok 3-4 cm paseczki paprykę, dusić do momentu aż papryka zmięknie.
4.Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz usmażoną pangę. Podlać nie wielką ilością wody. Gdy zacznie wrzeć dodać koncentratu i delikatnie wymieszać. Dusić jeszcze parę minut i gotowe.
5.Najlepiej smakuje z ryżem ale można podawać także na zimno jako przystawkę.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
- anik
- 1000p
- Posty: 2295
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
A ma może ktoś przepis na śledzie po meksykańsku albo wiejsku? Chodzi mi o takie jakie kupuje się w sklepach z wiaderek?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
A ja gdzieś kiedyś znalazłam przepis na karpia smażonego w śmietanie. Zrobiłam go na Wigilię, był pyszny i chciałam danie powtórzyć w tym roku, ale nie mogę znaleźć recepty
To był karp smażony w śmietanie jak na oleju, nie zapiekany w sosie śmietanowym... Kto pomoże?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
U mnie w domu się taki robi od chyba zawsze
bardzo szybka i prosta potrawa.
29. Karp w śmietanie
śmietanę wlewamy na patelnię i podgrzewamy
Jak się lekko zagęści wkładamy karpia i krótko w tej śmietanie smażymy/dusimy
Śmietana gęstnieje i tak fajnie oblepia karpia..
pycha .. cały rok czekam na tego karpia
bardzo szybka i prosta potrawa.
29. Karp w śmietanie
- - karp
- śmietana 36 %
- sól, pieprz
śmietanę wlewamy na patelnię i podgrzewamy
Jak się lekko zagęści wkładamy karpia i krótko w tej śmietanie smażymy/dusimy
Śmietana gęstnieje i tak fajnie oblepia karpia..
pycha .. cały rok czekam na tego karpia

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Ooo, no właśnie, tak to leciało
Dzięki serdeczne, nie byłam pewna tych procentów, czy ma być diabelnie tłusto, czy tylko po prostu tłusto
Zamiast czarnego pieprzu dawałam paprykę, głownie słodką, ale też trochę ostrej i ciut pieprzu ziołowego.

Dzięki serdeczne, nie byłam pewna tych procentów, czy ma być diabelnie tłusto, czy tylko po prostu tłusto

Zamiast czarnego pieprzu dawałam paprykę, głownie słodką, ale też trochę ostrej i ciut pieprzu ziołowego.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1344
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
liska 'krótko' tzn. ile? po czym poznajesz że karp już jest dobry?
nie chciałabym podać surowego ;) bo mój i tak ma uraz jak mu kiedyś podałam suszi z mrożonego mintaja ;)
nie chciałabym podać surowego ;) bo mój i tak ma uraz jak mu kiedyś podałam suszi z mrożonego mintaja ;)
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Lisko !
Dwa pytania :
1. jak długo dusić tego karpia ?
2. Czy próbowałaś dusić w ten sposób inne ryby ?
Dwa pytania :
1. jak długo dusić tego karpia ?
2. Czy próbowałaś dusić w ten sposób inne ryby ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.