
Małe co nieco od Ave ...
Ave, jesteś niesamowita, niedość że wszystko dokładnie opisane to jeszcze fotorelacja z wykonania i potrzebnych składników. A wszystko pięknie wygląda, pachnie i na pewno nieziemsko smakuje. Chciałabym Cię prosić również o przesłanie kursu na pozbycie się kosteczek ze skrzydełek. Może i ja zadziwię i podkarmię rodzinkę czymś innym ;) Mój email w stopce - z góry dziękuję
buzia

Tego na co za późno, tego szkoda...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Izuś-Chatte - dla Ciebie, na szybko 
Sałatka z tortellini
Składniki:
Jedno opakowanie tortelini z szynką
2 pomidory
jeden por
1-2 ogórki konserwowe (średnie)
15-20 dag szynki drobiowej lub wieprzowej ( w kawałku, nie krojonej)
majonez ,sól ,pieprz
Wykonanie:
1. Tortelini ugotować w osolonej wodzie (według przepisu) .Wystudzić.
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć.
3. Pomidora pokroić w kostkę średniej wielkości (nie za małe)
4. Szynke pokroić w kostke średniej wielkości.
5. Ogórek pokroić w drobną kostkę
6. Wymieszać wszystko z majonezm, doprawić pieprzem i ewentualnie solą
7. Odstawić sałatkę do lodówki na 1-2 godz., mnie najlepiej smakuje następnego dnia
SMACZNEGO

Sałatka z tortellini
Składniki:
Jedno opakowanie tortelini z szynką
2 pomidory
jeden por
1-2 ogórki konserwowe (średnie)
15-20 dag szynki drobiowej lub wieprzowej ( w kawałku, nie krojonej)
majonez ,sól ,pieprz
Wykonanie:
1. Tortelini ugotować w osolonej wodzie (według przepisu) .Wystudzić.
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć.
3. Pomidora pokroić w kostkę średniej wielkości (nie za małe)
4. Szynke pokroić w kostke średniej wielkości.
5. Ogórek pokroić w drobną kostkę
6. Wymieszać wszystko z majonezm, doprawić pieprzem i ewentualnie solą
7. Odstawić sałatkę do lodówki na 1-2 godz., mnie najlepiej smakuje następnego dnia

SMACZNEGO
otworzą się prędzej, czy poźniej...Ave pisze:a dzisiaj już są
Nie wiem dlaczego część zdjęć się mi nie otwiera, zmniejszyłam ich rozmiar baaaaardzo, a tu klapa
Nie lubię Fotosika wrrrrrr
nie pisz , że nie lubisz Fotosika, bo się całkiem obrazi...
Ewuniu, ten Twój wątek, to jak najlepsza książka kucharska...

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Zawijańce tatarskie
Zawijańce, roladki tatarskie

Składniki:
4 cienkie kotlety z piersi kurczaka,
2 małe metki tatarskie,
10 dkg pieczarek
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
250 g mozzarelli,
2 żółtka,
sól, pieprz,
8-10 listków melisy (lub szałwi),
4 plastry szynki,
140 ml białego wina,
125 ml bulionu mięsnego (z kostki)
Wykonanie

1. Piersi rozbić na kotlety.
2. Metkę tatarską wyjąć z osłonek.
3. Pieczarki oczyścić, posiekać i poddusić na 1 łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Pietruszkę opłukać, osączyć, osuszyć w ręczniku papierowym i posiekać.
5. 125 g mozzareli pokroić w kostkę, dodać do pieczarek razem z pietruszką, żółtkami i metką, wymieszać.
5. Farsz doprawić solą i pieprzem, rozłożyć farsz na kotletach z piersi kurzęcej.
6. Mięso zwinąć, na każdej roladzie położyć 2 listki melisy (lub szałwi).
7. Rolady obłożyć plastrami szynki i obwiązać nicią..
8. Mięso zrumienić na 2 łyżkach oleju, oprószyć solą, wlać wino i dusić na wolnym ogniu ok. 5-7 minut.
9. Mięso wyjąć, a do pozostałego sosu wlać bulion i gotować jeszcze ok. 3-5 minut.
10. Do naczynia żaroodpornego włożyć rolady, zalać sosem, pozostałą mozzarellę pokroić w plastry, rozłożyć na roladach, doprawić do smaku i zapiec ok 20 min.
Robi się szybko, prosto i pysznie. Smacznego

Składniki:
4 cienkie kotlety z piersi kurczaka,
2 małe metki tatarskie,
10 dkg pieczarek
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
250 g mozzarelli,
2 żółtka,
sól, pieprz,
8-10 listków melisy (lub szałwi),
4 plastry szynki,
140 ml białego wina,
125 ml bulionu mięsnego (z kostki)
Wykonanie

1. Piersi rozbić na kotlety.
2. Metkę tatarską wyjąć z osłonek.
3. Pieczarki oczyścić, posiekać i poddusić na 1 łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Pietruszkę opłukać, osączyć, osuszyć w ręczniku papierowym i posiekać.
5. 125 g mozzareli pokroić w kostkę, dodać do pieczarek razem z pietruszką, żółtkami i metką, wymieszać.
5. Farsz doprawić solą i pieprzem, rozłożyć farsz na kotletach z piersi kurzęcej.
6. Mięso zwinąć, na każdej roladzie położyć 2 listki melisy (lub szałwi).
7. Rolady obłożyć plastrami szynki i obwiązać nicią..
8. Mięso zrumienić na 2 łyżkach oleju, oprószyć solą, wlać wino i dusić na wolnym ogniu ok. 5-7 minut.
9. Mięso wyjąć, a do pozostałego sosu wlać bulion i gotować jeszcze ok. 3-5 minut.
10. Do naczynia żaroodpornego włożyć rolady, zalać sosem, pozostałą mozzarellę pokroić w plastry, rozłożyć na roladach, doprawić do smaku i zapiec ok 20 min.
Robi się szybko, prosto i pysznie. Smacznego
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15068
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Ewuś, dzięki za sałatkę! Podoba - jak mawiała moja bratanica 
Jak chodzi o sałatki, to nigdy nie przestrzegam rygorystycznie składu, bo zazwyczaj jakiegos produktu nie mam w domu, a mieszkam na wsi, więc trudno na szybko dokupić. Najważniejsza jest baza, no i mniej więcej dodatki. W ten sposób mozna tę samą sałatkę przyrządzac na kilka sposobów, a jej smak będzie się minimalnie zmieniał.
Jadziu, nie zauważyłam jak to zabawnie zabrzmiało

Jak chodzi o sałatki, to nigdy nie przestrzegam rygorystycznie składu, bo zazwyczaj jakiegos produktu nie mam w domu, a mieszkam na wsi, więc trudno na szybko dokupić. Najważniejsza jest baza, no i mniej więcej dodatki. W ten sposób mozna tę samą sałatkę przyrządzac na kilka sposobów, a jej smak będzie się minimalnie zmieniał.
Jadziu, nie zauważyłam jak to zabawnie zabrzmiało

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Uwaga 
Nie traktujcie gotowania (i przepisów) strasznie poważnie.
Podchodźcie do przepisów jak do ciekawej opowiastki, którą każdy może opowiedzieć na swój sposób - eksperymentujcie, bawcie się przepisami, smakujcie, doprawiajcie (ilościowo) według własnego smaku.
Mnie jeszcze nigdy nie udało sie zrobić czegokolwiek dokładnie wg przepisu - zawsze coś zmieniam, doprawiam "po swojemu'
Nawet moje wypróbowane przepisy zawsze wychodzą inaczej 

Nie traktujcie gotowania (i przepisów) strasznie poważnie.
Podchodźcie do przepisów jak do ciekawej opowiastki, którą każdy może opowiedzieć na swój sposób - eksperymentujcie, bawcie się przepisami, smakujcie, doprawiajcie (ilościowo) według własnego smaku.
Mnie jeszcze nigdy nie udało sie zrobić czegokolwiek dokładnie wg przepisu - zawsze coś zmieniam, doprawiam "po swojemu'


- aanula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2742
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Łosoś pod żółtą pierzynką
Potrzebne składniki:
20 dag łososia wędzonego ( kiedyś kupowałam w płatach a teraz kupuję ścinki z łososia, nie trzeba już kroić
)
15 dag sera żółtego ( w kawałku)
1-2 spore cebule
5 jaj (ugotować na twardo i oddzielić białka od żółtek)
majonez
Sałatka jest warstwowa, więc należy robić ją w salaterce, w której podaje się już na stół.
Więc do dzieła

Na spód salaterki,
czyli,
pierwsza warstwa ... białka zetrzeć na tarce o małych oczkach,
druga warstwa ... ser żółty zetrzeć też na tarce z małymi oczkami,
trzecia ... 1/2 porcji łososia ( pokroić na małe kawałeczki)
na łososia majonez ... posmarować dość grubo po wierzchu,
czwarta warstwa ... cebula ( drobno pokrojona)
znowu łosoś w kawałeczkach i majonez,
piąta warstwa, czyli już wierzch sałatki ... żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Znalazłam zdjęcie, ale niestety złej jakości
tylko ogólny widok
to ta żólta na wierzchu 

Potrzebne składniki:
20 dag łososia wędzonego ( kiedyś kupowałam w płatach a teraz kupuję ścinki z łososia, nie trzeba już kroić

15 dag sera żółtego ( w kawałku)
1-2 spore cebule
5 jaj (ugotować na twardo i oddzielić białka od żółtek)
majonez
Sałatka jest warstwowa, więc należy robić ją w salaterce, w której podaje się już na stół.
Więc do dzieła


Na spód salaterki,
czyli,
pierwsza warstwa ... białka zetrzeć na tarce o małych oczkach,
druga warstwa ... ser żółty zetrzeć też na tarce z małymi oczkami,
trzecia ... 1/2 porcji łososia ( pokroić na małe kawałeczki)
na łososia majonez ... posmarować dość grubo po wierzchu,
czwarta warstwa ... cebula ( drobno pokrojona)
znowu łosoś w kawałeczkach i majonez,
piąta warstwa, czyli już wierzch sałatki ... żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Znalazłam zdjęcie, ale niestety złej jakości



