Trytoma-jak zabezpieczyć na zimę
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
[img]ht%20tp://images33.fotosik.pl/388/fe971fe36682ec3dmed.jpg[/img] Moja trytoma jesienią.Dopiero zakładam ogród.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
-
- 500p
-
- 500p
Moje trytomy mają po 6-7 lat. Zostały "wyprodukowane" z nasion - dawniej trudno było zdobyć sadzonki... Zimują niezawodnie w ogrodzie gdzie zimą wieją silne mroźne wiatry i jak do tej pory żadna nie wypadła. Na zimę związuje liście i dodatkowo lekko okrywam podstawę słomą. Część liści gnije podczas mokrych i ciepłych zim, ale rośliny bardzo dobrze regenerują straty i kwitną niezawodnie co roku. Daszek z tafli szkła albo folii jest zarezerwowany jedynie dla wysokogórskich roślin na skalniaku.
Pozdrawiam serdecznie - Emil
Pozdrawiam serdecznie - Emil
-
- 500p
Wyszła fotka.Pierwszy raz wysyłam sama.Co do ciepłego klimatu .u mnie
to jakoś tego nie odczuwam.Użytkuję tą działkę od wiosny i stwierdzam że strasznie wieje(poprzednią miałam w mieście-teraz peryferia).Można policzyć ile było spokojnych dni.Obsadzam krzewami -ale kiedy to urośnie?

Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
Trytoma - zabezpieczacie na zime?
W tym roku posadziłem i jak dotąd rozwija się wspaniale ale podobno nalezy ją zabezpieczać na zime i ponoć chodzi w tym głównie o to aby zabezpieczyć ją przede wszystkim przed wodą,która dostająć się do wnętrza rozet i zamarzając może je uszkodzić. Czy zabezpieczacie swe trytomy przed tym a jeśli tak to w jaki sposób. Mogę np ścisnąć rozety mniej więcej pośrodku gumką ? A czy przed mrozem też należy je chronić ?
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Moja 4 letnia trytoma ma liście po zimie przemarznięte. Co mam zrobić poobcinać te liście?
Czy odbije od korzenia? Nie wiem co mogło się stać. Zabezpieczona była kopczykiem związana i owinięta włókniną.
Pierwszy raz tak się stało odkąd ją mam. W ubiegłym roku miała 8 kwiatostanów.
Pozdrawiam
--
Beata
Moja 4 letnia trytoma ma liście po zimie przemarznięte. Co mam zrobić poobcinać te liście?
Czy odbije od korzenia? Nie wiem co mogło się stać. Zabezpieczona była kopczykiem związana i owinięta włókniną.
Pierwszy raz tak się stało odkąd ją mam. W ubiegłym roku miała 8 kwiatostanów.
Pozdrawiam
--
Beata