Carla-pwd - jak na razie raczkowanie:)
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Carla właśnie pierwszy raz do Ciebie zawitałam, fajnie, że Cię "wzięło roślinkowo". Co do diffenbachii zrób jak radzi Czarodziej. Dobrze obejrzyj też sama listki, czy nic na nich nie ma, czy nie ma jakichś robali na ziemi. Ona faktycznie nie lubi zimna, zresztą większość roślinek tropikalnych źle reaguje na przeciągi i powiewy chłodnego powietrza - zwłaszcza gdy w czasie zimna ją np. jeszcze spryskiwałaś. Warto też uważać z podlewaniem. Masz pięknego skrzydłokwiata, ja miałam kiedyś szczepki, ale nie udało mi się z nimi. Kroton piękny, żeby pokazał korzonki musi mieć ciepło. Lubi podobnie jak diffenbachia wysoką wilgotność powietrza, inaczej może gubić listki. Fiołeczek piękny, jeśli nie oskubie go to całkiem to też poprosiłabym listka na wiosnę. W zamian może znajdziesz coś w moich skromnych zbiorach. 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj w gronie pozytywnie zakręconych
.
Kolekcja pomału się rozwija. Fajną zieleninkę nabyłaś.
Zyczę szybciutkiego zapełnienia parapetów

Kolekcja pomału się rozwija. Fajną zieleninkę nabyłaś.
Zyczę szybciutkiego zapełnienia parapetów

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
mówie wszem i wobec...
:):) PO LISTKI FIOŁKOWE PROSZĘ SIĘ ZGŁOSIĆ NA WIOSNĘ (podobno wtedy jest najlepiej:) )
Co do difenbahi.. wygląda(ła) tak:

ale jak tylko troszke ją przegiełam pozostała mi w rękach ;/

wiec obciałam nad tym "chorym- zgnitym" miejscem i wsadziłam do szklanki... może tam puści korzonki od nowa... i wtedy cos z tego będzie??? jak sadzicie?
P.S
Jutro pokaże fiołka (dokładniej ilość liści fiołka) bo chciałabym na przyszłość wiedzieć ile z tego mogłabym obciąć, po pierwsze aby rozdać, a po drugie, żeby mi lepiej kwitł

Co do difenbahi.. wygląda(ła) tak:

ale jak tylko troszke ją przegiełam pozostała mi w rękach ;/

wiec obciałam nad tym "chorym- zgnitym" miejscem i wsadziłam do szklanki... może tam puści korzonki od nowa... i wtedy cos z tego będzie??? jak sadzicie?
P.S
Jutro pokaże fiołka (dokładniej ilość liści fiołka) bo chciałabym na przyszłość wiedzieć ile z tego mogłabym obciąć, po pierwsze aby rozdać, a po drugie, żeby mi lepiej kwitł

- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dodaj do wody troszkę węgla drzewnego, albo ukorzeniacza, i raczej w ciepłym miejscu trzymaj. Ja ze swojej strony trzymam za nią kciuki. Gdyby coś nie tego (tfu tfu), to może moja dotrwa do wiosny, a wtedy się podzielę. 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
no tak.. kupiłam ja w castoramie.. i juz była taka zdyzylowana.. kurcze a jednak wziełam własnie JA :P mam dobre serce:):):) ..
anoli .. ja juz sobie zapisuje, że na wiosne zgłaszam sie po sadzoneczke difenbachii do Ciebie... zeby nie było
Dzięki czarodzieju za "dobre wiadomości" :P:P nie ma co
:) hehehe ;)
anoli .. ja juz sobie zapisuje, że na wiosne zgłaszam sie po sadzoneczke difenbachii do Ciebie... zeby nie było

Dzięki czarodzieju za "dobre wiadomości" :P:P nie ma co

chce zrobić teriarium
:) znalazłam u mamy w piwnicy dwa fajne małe akwaria..
jedno jest bardziej podłużne niż szersze, a drugie jest po chomiku.. takie dwupiętrowe z kładką ... i mysle ze, mozna by je było fajnie zaaranżować...
Wiec jak komuś przyjdą jakieś roślinki na myśl, które mogły by tam trafić.. to mówicie swoje popozycje
na pewno znajdzie się tam moja fitonia, bo z tego co mówiliście ona lubi wilgotne i ciepłe stanowisko 
.. a akwaria pokaże, jak tylko moje skarpie mi je samochodem przywiezie
:P

Wiec jak komuś przyjdą jakieś roślinki na myśl, które mogły by tam trafić.. to mówicie swoje popozycje

.. a akwaria pokaże, jak tylko moje skarpie mi je samochodem przywiezie

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Krótki wątek masz więc szybko do ciebie dotarłam
Trzymam kciuki za difenbahię, może pomoże
szkoda bo to piękna roślinka. A z psianką uważaj jeśli masz małe dzieci/zwierzęta bo ona trująca bardzo podobno a atrakcyjne owocki posiada.
Początki kolekcji masz ciekawe bardzo. Zabieraj mamie jak coś jeszcze ma, bo szkoda roślinek
Moja lubi kwiatki ale też wszystko potrafi ususzyć, u niej to tak napadowo działa, raz w jedną raz w drugą 
Krótki wątek masz więc szybko do ciebie dotarłam

Trzymam kciuki za difenbahię, może pomoże

Początki kolekcji masz ciekawe bardzo. Zabieraj mamie jak coś jeszcze ma, bo szkoda roślinek