Carla-pwd - jak na razie raczkowanie:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

Czarodzieju.... wkleiłam zdjecie tej draceny.... jest powyżej żółkna liście i robią się papierowe.. :)
Carla-pwd
500p
500p

Post »

bład BŁAD... MAM NA MYSLI DIFENBAHIE... a nie dracene.... przepraszam... wstawiłam zdjecia tej difenbahi.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokaż ją z boku tak bym widział wszystkie liście i oprócz tego widok na ziemię. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Carla właśnie pierwszy raz do Ciebie zawitałam, fajnie, że Cię "wzięło roślinkowo". Co do diffenbachii zrób jak radzi Czarodziej. Dobrze obejrzyj też sama listki, czy nic na nich nie ma, czy nie ma jakichś robali na ziemi. Ona faktycznie nie lubi zimna, zresztą większość roślinek tropikalnych źle reaguje na przeciągi i powiewy chłodnego powietrza - zwłaszcza gdy w czasie zimna ją np. jeszcze spryskiwałaś. Warto też uważać z podlewaniem. Masz pięknego skrzydłokwiata, ja miałam kiedyś szczepki, ale nie udało mi się z nimi. Kroton piękny, żeby pokazał korzonki musi mieć ciepło. Lubi podobnie jak diffenbachia wysoką wilgotność powietrza, inaczej może gubić listki. Fiołeczek piękny, jeśli nie oskubie go to całkiem to też poprosiłabym listka na wiosnę. W zamian może znajdziesz coś w moich skromnych zbiorach. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Witaj w gronie pozytywnie zakręconych :D .
Kolekcja pomału się rozwija. Fajną zieleninkę nabyłaś.
Zyczę szybciutkiego zapełnienia parapetów :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Carla-pwd
500p
500p

Post »

mówie wszem i wobec... :):):) PO LISTKI FIOŁKOWE PROSZĘ SIĘ ZGŁOSIĆ NA WIOSNĘ (podobno wtedy jest najlepiej:) )

Co do difenbahi.. wygląda(ła) tak:

Obrazek

Obrazek

ale jak tylko troszke ją przegiełam pozostała mi w rękach ;/

Obrazek

wiec obciałam nad tym "chorym- zgnitym" miejscem i wsadziłam do szklanki... może tam puści korzonki od nowa... i wtedy cos z tego będzie??? jak sadzicie?

P.S
Jutro pokaże fiołka (dokładniej ilość liści fiołka) bo chciałabym na przyszłość wiedzieć ile z tego mogłabym obciąć, po pierwsze aby rozdać, a po drugie, żeby mi lepiej kwitł :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Raczej mało prawdopodobne byś ją uratowała zgnilizna podstawy pnia poszła zapewne w głąb rośliny skoro liście poleciały ale próbować warto. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodaj do wody troszkę węgla drzewnego, albo ukorzeniacza, i raczej w ciepłym miejscu trzymaj. Ja ze swojej strony trzymam za nią kciuki. Gdyby coś nie tego (tfu tfu), to może moja dotrwa do wiosny, a wtedy się podzielę. :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Oj przykro mi, pewnie ją tak załatwili w kwiaciarni. Też trzymam kciuki.
Carla-pwd
500p
500p

Post »

no tak.. kupiłam ja w castoramie.. i juz była taka zdyzylowana.. kurcze a jednak wziełam własnie JA :P mam dobre serce:):):) ..

anoli .. ja juz sobie zapisuje, że na wiosne zgłaszam sie po sadzoneczke difenbachii do Ciebie... zeby nie było :)

Dzięki czarodzieju za "dobre wiadomości" :P:P nie ma co :):) hehehe ;)
Carla-pwd
500p
500p

Post »

chce zrobić teriarium :):) znalazłam u mamy w piwnicy dwa fajne małe akwaria.. :) jedno jest bardziej podłużne niż szersze, a drugie jest po chomiku.. takie dwupiętrowe z kładką ... i mysle ze, mozna by je było fajnie zaaranżować...

Wiec jak komuś przyjdą jakieś roślinki na myśl, które mogły by tam trafić.. to mówicie swoje popozycje :) na pewno znajdzie się tam moja fitonia, bo z tego co mówiliście ona lubi wilgotne i ciepłe stanowisko :)

.. a akwaria pokaże, jak tylko moje skarpie mi je samochodem przywiezie :):P
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zyczę powodzenia z difenbachią, one chyba tak mają , że marnieją.Moja też podupadła i nie wiem dlaczego. :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysoką wilgotność lubi fikus pumilka, maranta - ale ta może być zbyt duża, a może jakies owadożerki - tylko większość wymaga doświetlania.
Carla-pwd
500p
500p

Post »

nie chciałabym właśnie owadożernych... bo juz mam zwykłe akwarium.. wiec nie cche doświetlać roslinek bo mój "piękny" to juz na pewno mnie z domu wygoni :P
Ril
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2008, o 17:10

Post »

Witam,

Krótki wątek masz więc szybko do ciebie dotarłam :lol:

Trzymam kciuki za difenbahię, może pomoże :( szkoda bo to piękna roślinka. A z psianką uważaj jeśli masz małe dzieci/zwierzęta bo ona trująca bardzo podobno a atrakcyjne owocki posiada.

Początki kolekcji masz ciekawe bardzo. Zabieraj mamie jak coś jeszcze ma, bo szkoda roślinek :wink: Moja lubi kwiatki ale też wszystko potrafi ususzyć, u niej to tak napadowo działa, raz w jedną raz w drugą :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”