Koniczynki - akwarium
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka
- koniczynka
Anoli Najprawdopodobniej brak potasu lub żelaza może powodować dziurawienie liści .
Co do roślin to mogę polecić Ci kilka gatunków:
Cabomba Caroliniana (Kabomba karolińska)
Bacopa Monnieri (Bacopa drobnolistna)
Blyxa Japonica (Blyksa japońska)
Ludwigia Repens (Ludwigia płożąca)
Microsorium Pteropus (Mikrozorum uskrzydlone)
Limnophila Aromatica (Limnofila pachnąca)
Limnophila Aquatica (Limnofila wodna)
Hygrophila Polysperma (Hygrofila wielonasienna)
Glossostigma Elatinoides (Języcznik australijski)- Glosia
Hottonia Palustris (Hottonia bagienna)
Podałem Ci Łacińskie i Polskie nazwy żeby było łatwiej znaleźć.
Co do roślin to mogę polecić Ci kilka gatunków:
Cabomba Caroliniana (Kabomba karolińska)
Bacopa Monnieri (Bacopa drobnolistna)
Blyxa Japonica (Blyksa japońska)
Ludwigia Repens (Ludwigia płożąca)
Microsorium Pteropus (Mikrozorum uskrzydlone)
Limnophila Aromatica (Limnofila pachnąca)
Limnophila Aquatica (Limnofila wodna)
Hygrophila Polysperma (Hygrofila wielonasienna)
Glossostigma Elatinoides (Języcznik australijski)- Glosia
Hottonia Palustris (Hottonia bagienna)
Podałem Ci Łacińskie i Polskie nazwy żeby było łatwiej znaleźć.
- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Bogdanie, część z roślin, które przedstawiłeś już znam, lub mam.
Blyxa się u mnie nie sprawdziła, może mam dla niej za słabe światełko? Cabomba i limnofilia wymagały natomiast częśtego przycinania, bo rosły jak głupie - straciłam do nich cierpliwość :P Microsoria mam w innym baniaczku, ale może i tutaj umieszczę na jakimś korzeniu po zmianach. Glosia odpada ze względu na zbrojniki - one kochają robić sajgon
Zastanawiam się nad bacopą i ludwigią, kiedyś sie sprawdzały. Muszę jednak najpierw uzupełnić braki w nawożeniu - roślinki się trochę rozrosły i pewnie potrzebują więcej niż dostają. Hottoni nie znam, poszukam
Hygrofilia chyba też wróci do łask 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Blyxa nie sprawdzi się w żadnym baniaku, który nie ma CO2 i światło jest słabe. Nie jestem znawcą tematu
ale moja opinia wynika z obserwacji. Jeżeli światło jest słabe to na pewno nie sprawdzi się żadna "czerwona" roślina, po prostu straci swój kolor i nie będzie dobrze rosnąć. Liście najczęściej dziurawione są z braku żelaza.

- anoli
Światło nie jest może aż tak słabe, ale za słabe dla blyxy, a mocniejszego nie chcę - bo nie lubią go glonusie. Ludwigia rosła bezproblemowo. Co2 jest.
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Hottonia Palustris czyli okrężnica bagienna to rodzimy gatunek występujący w naturze i jest to raczej roślina błotna (jak nazwa wskazuje) niż podwodna. http://oczkowodne.net/wodne.php?wodne=hottoniaanoli pisze: Hottoni nie znam, poszukam![]()
W akwarium długo się nie utrzyma, raczej oczko wodne.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
- AurorA
- 200p
- Kontakt:
Anolka polecam anubiasy, nadają się do każdego zbiornika szczególnie jak nie masz zbyt jasno
na pewno da rade także microzorium, mech jawajski i większość krytokoryn - tu wybór jest wielki - musisz się kierować wystrojem zbiornika w doborze. Hygrofilia tez jest bardzo łatwa w uprawie ale jak nudziło Cię ciągłe przycinanie cabomby to to może być podobnie
A co do nawożenia symfonią złotą to warto je wspomagać dodatkowo żelazem i potasem.
Co do okrężnicy to nigdy nie wpadło mi do głowy by uprawiać w akwa, ale założyłem ostatnio zimnowodny baniaczek to może jutro posadzę i zobaczę ile wytrzyma (w oczku jest wciąż ładna).
na pewno da rade także microzorium, mech jawajski i większość krytokoryn - tu wybór jest wielki - musisz się kierować wystrojem zbiornika w doborze. Hygrofilia tez jest bardzo łatwa w uprawie ale jak nudziło Cię ciągłe przycinanie cabomby to to może być podobnie
A co do nawożenia symfonią złotą to warto je wspomagać dodatkowo żelazem i potasem.

Co do okrężnicy to nigdy nie wpadło mi do głowy by uprawiać w akwa, ale założyłem ostatnio zimnowodny baniaczek to może jutro posadzę i zobaczę ile wytrzyma (w oczku jest wciąż ładna).
Pozdrawiam Arek.
- anoli
Arku potas daję osobno, żelaza nie - dzięki za radę, będę musiała to naprawić. We wcześniejszym poście pisałam, że w akwarium anubiasy już są: nana i jakiś o drobnych liściach - nazwy nie znalazłam. Jesteś vallisneria gigantea i americana, Cryptocoryne aponogetifolia, cryptocoryna becketti - ale może jeszcze w tym kierunku będę szła - faktycznie wybór spory. Tylko crypto. dość mocno odchorowują sadzenie. Mchy odpadają ze względu na mieszkańców. Może przeszczepię też z drugiego baniaczka microsorium ptereopus. Dzięki za pomoc
A może dałbyś jakieś fotki baniaczka? Jak na kobietę jestem strasznym wzrokowcem :P

A może dałbyś jakieś fotki baniaczka? Jak na kobietę jestem strasznym wzrokowcem :P
- AurorA
- 200p
- Kontakt:
To zimnowodne, foty niestety kiepskie.

Więcej na stronie http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2834

Więcej na stronie http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2834
Pozdrawiam Arek.
- anoli
Foty super, chciałabym mieć jakiś sprzęt, żeby moim baniaczkom takie porobić. Samo akwarium też fajne, szczególnie dekoracja. Mi się marzy zimnowodne z lwimi główkami i teleskopami. Bardzo fajnie wygląda to Twoje.