Rośliny alpejskie - nasze prezentacje

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:Ja spróbuję pomóc:
:D
1. Rozchodnik kaukaski
2.żagwin ogrodowy
3.Goryczka..jaka?
4.U góry rozchodnik kaukaski 'Tricolor', na dole podobne do zawciagu nadmorskiego
5.Rojnik ogrodwy ( chyba 'Othello')
6. Rojnik...jaki?
7.Rojnik murowy
8.Skalnica Arendsa
9.Rojnik ogrodowy (chyba 'Rubis')
10 Roojnik murowy
11.?
Gatunki znam ,bardziej mi zależy na dokładnych nazwach odmian, może wspólnymi siłami damy radę :D .
Na ostatniej fotce to chyba jest naradka odroślowa ale nie wiem czy to jest pełna nazwa :oops: :D .
Aniu,dziękuję za pomoc ,jestem już bliżej niż dalej :wink: :D
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1 - stawiałabym na sedum sieboldii 'Variegatum' http://www.pbase.com/michel_87/image/77272413

2 - aubrieta 'Argenteovariegata'

3 - gentiana acaulis
Pozdrawiam, Jagoda
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

darob66 pisze:Witam;
Małgosiu wklej w swoim ogródku duże zdjęcia tych roślinek to podam Ci ich nazwy.Niestety nie mam cierpliwości do Fotosika,a muszę powiększyć zdjęcia ,żeby dobrze obejrzeć roślinkę.
Pozdrawiam Marzena
Marzeno, żaden problem, wystarczy raz kliknąć w fotkę, i będziesz miała naprawdę dużą, nie 600 x 450 px, a 1024 x 742px. Sprawdź to np. u Małgosi.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam;
Pawle ja pisałam ,że brak mi cierpliwości do Fotosika,a nie że nie wiem jak powiększyć zdjęcie.
Pozdrawiam Marzena
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

darob66 pisze:Witam;
Pawle ja pisałam ,że brak mi cierpliwości do Fotosika,a nie że nie wiem jak powiększyć zdjęcie.
Pozdrawiam Marzena
Ale ja nie pisałem, że Ty nie wiesz. Pisałem, że wystarczy raz kliknąć, aby wejść w pełny rozmiar fotki. W tej opcji, którą proponuję, nie trzeba wchodzić na stronę Fotosika, i ponownie klikać w fotkę, aby otworzył się pełny rozmiar. Mówiąc najprościej, raz klikasz i masz. :D
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Naradka pisze: I zastanów się czy jeśli już coś robić to tak by podpis pod tym był podstawą dobrego nastroju nawet za jakiś czas, kiedy będziesz widział już jego niedostatki.

A, możesz to rozwinąć, bo nie łapię o co Ci chodzi w tym zdaniu.

Usunąłem cześć postu, który nie dotyczył wątku. Paweł
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Melduję się na posterunku i witam wszystkich skalniakomaniaków.
Po utworzeniu wątku przez 2 tyg. nikt się nie dopisał, więc uznałam, że się nie przyjął i nie zaglądałam.
A tu niespodzianka.
Wątek rośnie w siłę. Było co czytać i oglądać więc, się teraz rozpiszę.
Paweł, ja się na wszystko zgadzam. W końcu mi chodziło głównie o to żeby nacieszyć oko, poszukać natchnienia. W końcu zima, to pozostaje oglądać zdjęcia w domowym ciepełku.
No i zacytuję siebie "Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi skalniakami."
Wtedy miałam na myśli zdjęcia, ale jak widzę niektóre okazy, których nie mam, od razu zaczynam chorować :) Skalniaki mają to do siebie, że zazwyczaj łatwo i szybko się rozmnażają. Mój skalniak jest niewielki, więc co wiosnę większość ląduję na kompostowniku. Serce boli. Proponuję powróćmy do zapomnianego handlu wymiennego. Zaoszczędzimy przy okazji na podatkach ;)
Anki górą na tym wątku :)
Anula, twoją zaadoptowaną rurę już gdzieś tu widziałam :) eko eden
Obrazek
Bartelsz, podobają mi się Twoje 2 rojniki, ten z jasnym brzegiem b. oryginalny
Obrazek
Goniak, bardzo ciekawa kompozycja. Ładny kamień. Ja wciąż bazuję na otoczakach, ale jak się roślinki dobrze rozrosną to zasłaniają te krągłości :)
Jak się okazało i ty masz Delosperme nubiganum. Dzięki tobie dowiedziałam się jak się nazywa mój mini-rumianek. Poszperałam i znalazłam. Ty masz 2 odmiany. Jak u ciebie zimuje Delosperma Congestum.
Moja ma się świetnie, rozrasta się jak szalona gdzie jej nie posadzę (w słońcu).
A tu o mojej Delospermie Nubigenum. Pochodzi z PD gór Afryki i o dziwo świetnie u nas zimuje. Zimozielona. Nie lubi wilgotnego podłoża, za to lubi gleby przepuszczalne i ubogie, znosi suszę. Da radę nawet w żwirze. Stanowisko Słoneczne. (Taki emotikonek słońce, półcień i cień by się przydały) Kwitnie obficie żółtymi rumiankami w V-VI, prawie nie ma gałązki. Listki mięsiste, wodniste i obłe w kształcie. Roślinka wys. 2cm zwarta w lekkim cieniu, w prażącym słońcu mniej, i czerwienieje. Nie wpuszcza chwastów, szybko się rozrasta.
Goniak, pewnie ci szybko wypełznie z tego pomarańczowego czegoś, właśnie co to?
Obrazek
U ciebie zdjęcie 2 u mnie wygląda tak:
Obrazek
Zrobione w złym momencie. Po kolorze kwiatków (jaskrawy fiolet), czasem listkach bez chlorofilu i sugestiach, że to żagwin wynalazłam Silberrand. Roślinka z gór Pd Europy i Azji. Dorasta do 10cm, u mnie mikrusek ma ze 2, ale zależy pewnie gdzie posadzony. Roślinka miododajna, tylko ula brakuje. Kwitnie IV-V. Rozrasta się b. wolno. Gleba wilgotna, próchnica+glina+żwir, lekko zasadowa, słońce. I Chyba ta gleba jej u mnie nie pasi. Za sucho.
Daro, trafiłes w mój gust, uwielbiam niebieskie kwiatki. Ale naj jest też niebieskawy rojnik:
Obrazek
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Kontakt:

Post »

[quote="ania k"] Ale naj jest też niebieskawy rojnik:/quote]
To nie jest rojnik a Rojnikowiec ościsty (Orostachys spinosus) - roślinka mniej trwała i trudniejsza w uprawie.
Pytałem już w tym wątku jak zimuje ale odpowiedzi nie zauważyłem
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

ania k pisze:Goniak, pewnie ci szybko wypełznie z tego pomarańczowego czegoś, właśnie co to?
Aniu, już nie widać kamienia tak się rozrosło :D. Ten kamyk pochodzi z akwarium :wink: :lol:

Obydwie delospermy sadziłam dopiero tej wiosny więc nie mam doświadczeń z ich zimowaniem .
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

AurorA pisze:
to nie jest rojnik a Rojnikowiec ościsty (Orostachys spinosus) - roślinka mniej trwała i trudniejsza w uprawie
pytałem już w tym wątku jak zimuje ale odpowiedzi nie zauważyłem
Posadzony powinien być w bardzo dobrze zdrenowanym kamienistym podłożu, najlepiej na skarpie (aby nie spowodować zastoin wody jesienią czy też wiosną). Dodatkowo przykrywam na zimę szybą.
Do sprzedaży są przeważnie sadzone w torfie i nie jest to dla nich dobre podłoże - jednak pozbycie się torfu w rozrośniętej roślinie jest bardzo trudne.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Kontakt:

Post »

goni@k pisze:Obydwie delospermy sadziłam dopiero tej wiosny więc nie mam doświadczeń z ich zimowaniem .
To zależy od gatunku - żółto kwitnąca zimuje w zasadzie bezproblemowo, z innymi mogą być kłopoty.
Podłoże powinno być dobrze zdrenowane, jeśli zimą ma sucho mrozy ponad 30 stopni nie robią na niej wrażenia, ale w mokrym podłożu może paść system korzeniowy. Jeśli tak się stanie leżące na podłożu pędy z reguły wiosna wypuszczają nowe korzenie i jest ok
paco pisze: Posadzony powinien być w bardzo dobrze zdrenowanym kamienistym podłożu, najlepiej na skarpie (aby nie spowodować zastoin wody jesienią czy też wiosną). Dodatkowo przykrywam na zimę szybą.
Podłoże dobrze drenowałem, mimo to rośliny zawsze padają po roku, mi zimują tylko młode - roślina bardzo krótkowieczna choć piękna
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p

Post »

A może ktoś coś podpowie na temat karmników.
Mam ościstego, ale i jakieś odmiany o żółtych i fioletowych kwiatkach.
Żółty na zdjęciu:
Obrazek
Problemy mam z tym kwitnącym na różowo. Wygląda jak ościsty, może bardziej zwarty. Mam go z 7 lat. Kępa jest może 2 razy większa niż kupiona. Kwitnie rzadko. Co roku obumiera. Np. już teraz jest jest żółty, ale wiosną odbija. Może też zastosować lepszy drenaż i szybka na zimę? W sumie nawet nie mam porządnej kępki na eksperymenty, więc szukam w necie warunków uprawy tej odmiany. I nic...
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Karmnik ościsty ma białe kwiaty - niestety Twoje zdjęcie nie da się otworzyć w większym formacie i tak na prawdę nie widać co na nim jest. Trudno w takiej sytuacji coś doradzić.

Karmnik z czasem zamiera od środka pozostawiając brązową "dziurę" - należy wtedy odmłodzić roślinę przez jej podział i rozsadzenie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p

Post »

Zdjęcie niby karmnika chciałam poprawić, ale ktoś mnie uprzedził na zielono :)
Czyli do tematu wrócę na wiosnę jak moje maleństwo odżyje i pstryknę fotki.
Ja tam widzę w niej karmnika, a w necie nalazłam pomysł, że to żółta skalnica, ale też chyba nietrafiony pomysł.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Ani karmnik ani skalnica - to jest głodek kaukaski (jeśli kwitnie kwiecień -maj) lub głodek mrzygłód ( jeśli kwitnie od marca). Niestety nie widzę dokładnie liści... :D

A przy okazji opis mojego głodka....

Głodek kaukaski - Draba brunifolia

Obrazek

opis - niska bylina tworząca zwarte dywany składające się z jasnozielonych igiełkowatych liści, wysokość ok 5 cm
kwitnienie - kwiecień - maj, kwiaty żółte bardzo liczne na malutkich łodyżkach
stanowisko -słoneczne
gleba- przepuszczalna ,piaszczysta, dość sucha,nie lubi nawożenia, nie bezpośrenio na ziemi- najlepiej między kamieniami
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”