Melduję się na posterunku i witam wszystkich skalniakomaniaków.
Po utworzeniu wątku przez 2 tyg. nikt się nie dopisał, więc uznałam, że się nie przyjął i nie zaglądałam.
A tu niespodzianka.
Wątek rośnie w siłę. Było co czytać i oglądać więc, się teraz rozpiszę.
Paweł, ja się na wszystko zgadzam. W końcu mi chodziło głównie o to żeby nacieszyć oko, poszukać natchnienia. W końcu zima, to pozostaje oglądać zdjęcia w domowym ciepełku.
No i zacytuję siebie "Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi skalniakami."
Wtedy miałam na myśli zdjęcia, ale jak widzę niektóre okazy, których nie mam, od razu zaczynam chorować

Skalniaki mają to do siebie, że zazwyczaj łatwo i szybko się rozmnażają. Mój skalniak jest niewielki, więc co wiosnę większość ląduję na kompostowniku. Serce boli. Proponuję powróćmy do zapomnianego handlu wymiennego. Zaoszczędzimy przy okazji na podatkach ;)
Anki górą na tym wątku

Anula, twoją zaadoptowaną rurę już gdzieś tu widziałam

eko eden

Bartelsz, podobają mi się Twoje 2 rojniki, ten z jasnym brzegiem b. oryginalny

Goniak, bardzo ciekawa kompozycja. Ładny kamień. Ja wciąż bazuję na otoczakach, ale jak się roślinki dobrze rozrosną to zasłaniają te krągłości
Jak się okazało i ty masz Delosperme nubiganum. Dzięki tobie dowiedziałam się jak się nazywa mój mini-rumianek. Poszperałam i znalazłam. Ty masz 2 odmiany. Jak u ciebie zimuje Delosperma Congestum.
Moja ma się świetnie, rozrasta się jak szalona gdzie jej nie posadzę (w słońcu).
A tu o mojej Delospermie Nubigenum. Pochodzi z PD gór Afryki i o dziwo świetnie u nas zimuje. Zimozielona. Nie lubi wilgotnego podłoża, za to lubi gleby przepuszczalne i ubogie, znosi suszę. Da radę nawet w żwirze. Stanowisko Słoneczne. (Taki emotikonek słońce, półcień i cień by się przydały) Kwitnie obficie żółtymi rumiankami w V-VI, prawie nie ma gałązki. Listki mięsiste, wodniste i obłe w kształcie. Roślinka wys. 2cm zwarta w lekkim cieniu, w prażącym słońcu mniej, i czerwienieje. Nie wpuszcza chwastów, szybko się rozrasta.
Goniak, pewnie ci szybko wypełznie z tego pomarańczowego czegoś, właśnie co to?

U ciebie zdjęcie 2 u mnie wygląda tak:

Zrobione w złym momencie. Po kolorze kwiatków (jaskrawy fiolet), czasem listkach bez chlorofilu i sugestiach, że to żagwin wynalazłam Silberrand. Roślinka z gór Pd Europy i Azji. Dorasta do 10cm, u mnie mikrusek ma ze 2, ale zależy pewnie gdzie posadzony. Roślinka miododajna, tylko ula brakuje. Kwitnie IV-V. Rozrasta się b. wolno. Gleba wilgotna, próchnica+glina+żwir, lekko zasadowa, słońce. I Chyba ta gleba jej u mnie nie pasi. Za sucho.
Daro, trafiłes w mój gust, uwielbiam niebieskie kwiatki. Ale naj jest też niebieskawy rojnik: