Pozdrawiam:)
Storczyki Blondysi :)
Jak piszesz Marto C, na pewno nie poprzestanę ;). Dlatego oddałam zieleninki bratanicy żeby zrobić miejsce. Najważniejsze jednak bym wyrobiła sobie wyczucie, by im nie zaszkodzić. Mam jeszcze w domku Krotona -Wacusia i Figusa Benjaminka- Bąbelka. Niestety umarł mi ostatnio Aloes
Zrobiło się miejsce na szafie ale zawalczę by odnowić hodowlę. Krotona mam już 6 lat. Jest wielki i kwitnie co roku. Również miałam z nim cyrki co do szkodników ale to opowieść na inne forum ;)
życie pełne jest pasji...
i urody:)
- ljlj100
- 100p

- Od: 1 paź 2008, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich zakochanych w storczykach. Mam niewielką kolekcję złożoną z kilku Phalaenopsis, Dendrobium, Paphiopedillum i Cambria. Nie uważam się za znawcę, jednak jednej zasady przestrzegam kategorycznie: lepiej przesuszyć niż przemoczyć. Przez nadgorliwe podlewanie straciłam kilka pięknych okazów, natomiast zasuszyć nie udało mi się żadnego. Właśnie 6 Phalenopsis szykuje się do kwitnienia, brązowa Cambria ma już 20-cm pęd. Naprawdę warto poświęcić troszkę czasu żeby poznać podstawowe wymagania tych roślin. To wcale nie jest trudne. Ja swoje storczyki "kąpię" co 14- 16 dni, nigdy częściej. Najbardziej boję się żeby z nowym nabytkiem nie przywlec jakichś robali albo choroby. Pozdrawiem serdecznie. Bożena.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

ja nigdy nie gadałam do storczyków ani do kwiatków. jak ty chcesz do nich gadac i dawać im nazwy, to możesz, ale ja z moimi tak nie robię. ale kolekcję masz piękną. zwłaszcza Phalaenopsisy strasznie mi się podobają.Blondysia pisze:Dziękuję:) Dlaczego nie pochwalasz nadawania im imion? Nie żebym chciała Cię przekonywać, gdyż szanuję Twoje przekonania. Jednak ciekawi mnie skąd u Ciebie niechęć do nazywania roślinek?
Pozdrawiam!
Jeszcze raz dziękuję za opinię o moich kwiatkach. U mnie tak się składa, że każde żywe stworzonko, za które biorę odpowiedzialność- traktuję jak przyjaciela. Dawno temu w jednej z książek o alternatywnych metodach leczenia, wyczytałam, że dobrze wpływa dialog z chorym narządem. Na mojej nerce to podziałało :P:P Następnie zaczęłam stosować to do roślinek- bo, że z moim psem rozmawiam to normalka :P:P Może w ten sposób gdy myślę o nich pozytywnie moja pozytywna energia pomaga im rosnać?:)
Najważniejsze, że nie szkodzi- a jak mówi przykazanie- przede wszystkim nie szkodzić!
Pozdrawiam!
Najważniejsze, że nie szkodzi- a jak mówi przykazanie- przede wszystkim nie szkodzić!
Pozdrawiam!
życie pełne jest pasji...
i urody:)
- Storczykowa

ja moje storczyki też traktuję jak przyjaciół, troszczę się o nie, obserwuję je codziennie, ale nie potrafię się zdobyć na to, by do nich mówić. jakby ktoś wszedł wtedy do mojego pokoju to by pomyślał, ze mi odbiło.Blondysia pisze:Jeszcze raz dziękuję za opinię o moich kwiatkach. U mnie tak się składa, że każde żywe stworzonko, za które biorę odpowiedzialność- traktuję jak przyjaciela. Dawno temu w jednej z książek o alternatywnych metodach leczenia, wyczytałam, że dobrze wpływa dialog z chorym narządem. Na mojej nerce to podziałało :P:P Następnie zaczęłam stosować to do roślinek- bo, że z moim psem rozmawiam to normalka :P:P Może w ten sposób gdy myślę o nich pozytywnie moja pozytywna energia pomaga im rosnać?:)
Pozdrawiam!
- Storczykowa

ja też jestem dziwna i niektórzy się ze mnie śmieją, że mam bzika na punkcie storczyków. Moi R. akceptują to, że zbieram storczyki, T. nawet je często ogląda razem ze mną, ale odkąd zbieram storczyki (zaczęłam 4 lata temu), to jeszcze nigdy do nich nie gadałam i zdziwiliby się i zadawali niewygodne pytania, po co gadam itp.Blondysia pisze:Ja jestem tak zwichrowana, że taka opinia ze strony moich bliskich nie robiłaby mi różnicyPonadto wiedzą, że jestem na tyle ekscentryczna, że nie użyliby takiego określenia na to co robię:)
- Storczykowa

niektórzy mnie akceptują, ale poza domem to raczej nie jestem akceptowana. ale dla mnie storczyki są najważniejsze, więc się tym nie przejmuję i nadal się nimi interesuję.Blondysia pisze:Uwierz mi- ludzie, którzy nas kochają akceptują nas wraz z naszymi słabościami i dziwactwami. Tylko dlatego nadal jestem, jaka jestem
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Blondysiu witaj wśród storczykowo zakręconych
Masz prześliczne falenopsisy, a te cambrie i oncidium
słów mi zbrakło
Ja jak chyba większość osób na forum posiadam głównie falenopsisy, choć prawdę mówiąc ciągnie mnie i do innych gatunków
trochę się boję żeby nie uśmiercić
, ale może odwaga i doświadczenie przyjdzie z czasem...
Życzę powodzenia w uprawie i satysfakcji z podopiecznych
P.S. A mnie tam się podobają imiona jakie nadajesz swoim roślinkom
Masz prześliczne falenopsisy, a te cambrie i oncidium
Ja jak chyba większość osób na forum posiadam głównie falenopsisy, choć prawdę mówiąc ciągnie mnie i do innych gatunków
Życzę powodzenia w uprawie i satysfakcji z podopiecznych
P.S. A mnie tam się podobają imiona jakie nadajesz swoim roślinkom
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam, że nie na temat ale muszę te parę słów napisać !
Storczykowa- bez urazy - ale czy nigdy się nie zastanawiałaś nad tym dlaczego nie jesteś akceptowana? nigdy nie przeanalizowałaś swoich zachowań czy wypowiedzi? Albo tylko tak sobie wmawiasz i nie wychodzisz rówieśnikom naprzeciw i zaszywasz się jak przysłowiowa mysz pod miotełką? Może naprawdę tak niewiele trzeba z Twojej strony aby było wokół Ciebie mnóstwo przyjaznych dusz, zwykły serdeczny uśmiech do kogoś i już świat jest piękniejszy! Pozdrawiam ;:12
Storczykowa- bez urazy - ale czy nigdy się nie zastanawiałaś nad tym dlaczego nie jesteś akceptowana? nigdy nie przeanalizowałaś swoich zachowań czy wypowiedzi? Albo tylko tak sobie wmawiasz i nie wychodzisz rówieśnikom naprzeciw i zaszywasz się jak przysłowiowa mysz pod miotełką? Może naprawdę tak niewiele trzeba z Twojej strony aby było wokół Ciebie mnóstwo przyjaznych dusz, zwykły serdeczny uśmiech do kogoś i już świat jest piękniejszy! Pozdrawiam ;:12
- Storczykowa

ja też zbieram głównie Phalaenopsisy. kilka lat temu kupowałam wszystkie jakie mi się podobały, np. Paphiopedila, Dendrobia, Zygopetalum, Epidendrum, Cattleye, Cymbidia, Miltonie... a teraz już wiem, jakie storczyki czują się dobrze w moich warunkach, a jakie nie i obecnie w mojej kolekcji przeważają Phalaenopsisy (ok. 30-31) mam też kilka Vand, Dendrobia, Zygopetalum, Tolumnie i Cattleye (te 2 ostatnie nigdy u mnie nie kwitły, nie mam pojęcia, jakie mają kolory).Jeanne pisze:Blondysiu witaj wśród storczykowo zakręconych![]()
Masz prześliczne falenopsisy, a te cambrie i oncidium![]()
słów mi zbrakło
![]()
Ja jak chyba większość osób na forum posiadam głównie falenopsisy, choć prawdę mówiąc ciągnie mnie i do innych gatunkówtrochę się boję żeby nie uśmiercić
, ale może odwaga i doświadczenie przyjdzie z czasem...
Życzę powodzenia w uprawie i satysfakcji z podopiecznych![]()
P.S. A mnie tam się podobają imiona jakie nadajesz swoim roślinkom![]()