rose-marek. Szczerze mówiąc miałem zarejestrować się dopiero na wiosnę, ale jako, że Chopin to jedna z moich najbardziej ulubionych róż pozwoliłem sobie na przyspieszenie rejestracji
I temat
Otóż, wracając do tematu różnic róż "Pope John Paul II" oraz "Fryderyk Chopin" to każdy próbował porównywać kwiaty, ułożenie płatków, rozwijanie się kwiatu, wysokość, kształt liści itp, które poniekąd są dosyć podobne. Ja (że tak powiem) podszedłem do porównania z drugiej strony:
Jeśli wierząc zdjęciu z portalu HMF (nie posiadam róży Jan Paweł II)
http://helpmefind.com/plant/pics.php?l=2.40073&nr=66230
to wystarczy zwrócić uwagę na młody pęd tej róży. Jest czerwony

Młode pędy Chopina są zielone, a nawet jasnozielone. Zatem jest kolejny dowód na różność tych róż.
II temat
Natomiast co do tematu rejestrowania odmian uprawnych to jako tako spisu wszystkich odmian nie znalazłem. W Polsce zajmuje się tym Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU). Nawet jest tam spis chronionych w Polsce odmian, ale mimo aktualizacji jestem przekonany, że tak na prawdę nie jest on aktualizowany

Co roku sprawdzam odmiany róż i co roku są te same wpisy. W ogóle nie ma nowych odmian. Może dlatego piszą, że Internetowy spis nie jest oficjalnym spisem (ale skoro nie jest, to czemu data aktualizacji spisu jest zmieniana co parę tygodni, skoro nic nie dopisują)
Dlatego wolę Wspólnotowy, czyli Europejski spis odmian chronionych prowadzony przez Community Plant Variety Office CPVO. Tu tak samo, nie jest to spis wszystkich odmian, a jedynie tylko objętych ochroną prawną. Odmiany, które utraciły prawo do ochrony zostają w niedługim czasie usuwane z listy. Na dodatek są tam podane tylko i wyłącznie nazwy hodowlane. Dlatego należy szukać np. róży AUSromeo, a nie William Shakespear 2000.
Jeśli chodzi o oficjalny spis wszystkich odmian (chronionych i nie) to chyba ze świecą szukać takiego spisu

Chyba jedynymi największymi bazami danych na temat róż są właśnie takie strony jak HMF.
III temat
Były pytania co do polskich odmian. Może podam te co ja znam.
Niestety, z tego co wiem większość z nich, to tylko mutacje innych odmian.
Róże Stanisława Żyły:
- Fryderyk Chopin (1980)
- Venrosa (1980) /kształtem kwiatu oraz pędami żywcem przypomina Chopina, nawet chorują na te same choroby

, osobiście nazywam ją różową siostrą Chopina
- Prof. Kownas (1984)
- Disco
Róże L. Grąbczewskiego:
- Mazowsze (1962)
- Merkury 2000 (2000)
- Św. Tereska (2001)
Róże Byczkowskiego:
- Navoika (1997)
- Alicja (1984)
Róże St. Komsty (hodowca z moich stron

, tym bardziej mam radochę przedstawiając jego różę

):
- Ashamed Fairy (1999) /szczególnie polecam tą różę, jest to mutacja róży The Fairy, ale ma dużo większe kwiaty, stąd bardzo interesująca odmiana.
A kto wie, może za kilkanaście lat i ja dołączę do tego grona