Co można zrobić z popiołem po paleniu liści ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co mozna zrobic z popiołem po paleniu liści

Post »

W poprzednich latach liście z mojego ogrodu lądowały w kompostowniku, ale tej jesieni -2011- spaliłam je w metalowej beczce, takiej bez dna, ustawionej na kamieniach.Paliłam od spodu, od góry dosypywałam nowych.Było dość sucho, więc szybko i bez większych ilości dymu pozbyłam się kilkudziesięciu taczek.Popiół wylądował na rabatach i kompostowniku.
Zrobiłam to trochę intuicyjnie, ale po przeczytaniu wątku okazuje się, ze słusznie.

Gdzieś widziałam, albo czytałam, nie pamiętam niestety, że taki popiół można użyć do pozbycia się mszyc.Należy polać wodą np. buraczki i posypać popiołem.Wiem, ze to dziwnie brzmi, ale podobno działa :D
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm, wydaje mi sie, że lepiej rozpuścić taki popiół w wodzie i tą zawiesiną polać liście. Popiół jest jednak dosyć silnie zasadowy i może spalić liście.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Być może.Ja nigdy nie próbowałam tego sposobu, tylko gdzieś o nim słyszałam.Przy wolnej chwili poszukam czegoś konkretnego.Bynajmniej bez sprawdzenie, nie zastosuję u siebie, ani nikomu nie polecę.No chyba, że ktoś lubi ryzykować :D
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Re: Co można zrobić z popiołem po paleniu liści ?

Post »

Popiół drzewny wspaniały na pchełki (zjadają kapustne) wysiewam prosto do ziemi kapusty rzodkiewki i posypuję ziemię popiołem , i jeszcze obserwuję jak wschodzi to jeszcze posypuję .. bardzo sprawdzony sposób pchełki nie żerują
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”