Wysiewanie kaktusów cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zależy co się rozumie pod pojęciem swój typowy wygląd. Generalnie pierwsze ciernie kaktusy mają po ok. 2 tygodniach od wysiewu. A po roku to na pewno nikt ich już nie pomyli np. z rzodkiewką.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 23:45
No właśnie chodzi mi o to,żeby było widać,że to kaktusblabla pisze:Zależy co się rozumie pod pojęciem swój typowy wygląd. Generalnie pierwsze ciernie kaktusy mają po ok. 2 tygodniach od wysiewu. A po roku to na pewno nikt ich już nie pomyli np. z rzodkiewką.

-
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 23:45
- desertrose
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2008, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba nie wszystkie tak po woli rosną?Anastazja324 pisze:To chyba dam sobie spokój,to strasznie długo
Mój 7 letni syn w practikerze poprosił nas o maleńkiego kaktusika za 4,5 zł

Do dzisiaj nie wiem co to za kaktus bo nie było nazwy, albo Młody ją zerwał??
Na kaktusie są małe żółte kwiatuszki- podejrzewałam, że sztuczne- ale że Młody ma chęć na kolejne kaktusy- zaczęłam się trochę interesować.
Tak czy siak- kupiliśmy nawóz do kaktusów. Podlewamy delikatnie, ale często i kupiony 2 miesiące temu kaktus urósł około 2 cm w górę i troszkę przytył ;)
Czyli aż tak źle nie jest

Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie znam kaktusa, który byłby w stanie zakwitnąć szybciej niż 2-3 lata po wysiewie nasion. Chyba, że siewkę się zaszczepi na szybko rosnącej podkładce. Wtedy roślinka może zakwitnąć nawet w tym samym sezonie, w którym była wysiewana.
Oczywiście są kaktusy, które mogą przyrosnąć nawet około 50cm w ciągu roku. Ale najczęściej kwitną one po osiągnięciu około 2m wysokości albo po utworzeniu całej kępy pędów. Więc i w tym przypadku kwiaty nie pojawią się szybciej niż po kilku latach od wysiewu.
Oczywiście zakładam najlepsze z możliwych warunki wzrostu - czyli szklarnia.
Oczywiście są kaktusy, które mogą przyrosnąć nawet około 50cm w ciągu roku. Ale najczęściej kwitną one po osiągnięciu około 2m wysokości albo po utworzeniu całej kępy pędów. Więc i w tym przypadku kwiaty nie pojawią się szybciej niż po kilku latach od wysiewu.
Oczywiście zakładam najlepsze z możliwych warunki wzrostu - czyli szklarnia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Standard, czyli pierwsze kiełki po ok. tygodniu, ostatnie po jakimś miesiącu. Jeśli w ciągu miesiąca nic nie wykiełkowało to nasiona można wyrzucić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też wysiałam mix, jestem ciekawa czy coś w ogóle wykiełkuje myślę jednak że tak 

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności