Drzewka owocowe z allegro

Drzewa owocowe
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:lol: Teraz to ja się uśmiałem :lol: Po pierwsze Panda to taki mały niedźwiadek albo jeden z modeli Fiata - ewentualnie niektórzy korzystają z programu antywirusowego o takowej nazwie. Nazwa odmiany, którą zapewne masz na myśli brzmi Pandy - a dokładniej mamy do czynienia z klonem tej odmiany - 'Pandy BBL 103'. Nazwa pochodzi od nazwiska węgierskiego naukowca dr. Kalmana Pandy. Oczywiście odmiana ta nie jest czerechą biorąc pod uwagę cechy morfologiczne liści, drzew i przede wszystkim pochodzenie. Owoce natomiast przypominają nieco znane nam odmiany czerech - i może stąd ta pomyłka. To jest wiśnia - wyraźnie deserowa.
O Smolonce również nie słyszałem - o smolarkach - i owszem :wink: To jedna z grup grusz lokalnych. Co do nazwy trudno byłoby się spierać - skoro jest lokalna, to może być znana pod różnymi nazwami zbliżonymi dialektycznie.
Do czego zmierzam - jeżeli tylko takie pomyłki (w nazwach) zdarzały by się w przedstawianych opisach aukcji internetowych - to naprawdę "małe piwo". Gorzej, że (nie waham się użyć tego słowa) większość sprzedawców wykorzystuje nieznajomość odmian wśród swoich klientów - byle tylko wcisnąć im drzewka - często zupełnie nie przydatne do uprawy amatorskiej, często zupełnie inne odmiany typowo produkcyjne, które "nie zeszły" szkółkarzom w poprzednim sezonie, w dodatku po cenach - które moim zdaniem kwalifikują się do kontroli przez PIH. Czy wśród tych sprzedawców są osoby uczciwe? Pewnie tak - szkoda tylko, że ich "pozycję wyjściową" psują nieuczciwe osoby, zarabiające na niewiedzy i naiwności porządnych ludzi. Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Pandy BBL 103 to dokładnie samopylny klon odmiany Kerezer jak rówież typ odmiany Kerezer jest wiśnia Groniasta(Groniasta z Ujfehertoi). A z rozpędu popełniłem błąd. Pozdrawiam.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tytuseee pisze:Pandy BBL 103 to dokładnie samopylny klon odmiany Kerezer
Tak, ale jest już oddzielną i samodzielną odmianą (błędem więc jest używanie tej nazwy jako synonimu). W ojczyźnie skąd pochodzi, nazwa odmiany 'Kerezer' brzmi 'Körösi Meggy', natomiast klony Pandy zwane są 'Pandy üveg Meggy'. Ostatnio, podczas rozmowy w Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Corvinus pod Budapesztem poruszaliśmy m.in. kwestię popularności 'Pandy BBL 103' w naszym kraju. Nie jest to odmiana aż tak popularna na Węgrzech. Właśnie ze względu na... deserowe owoce :) . Typowo produkcyjne są klony 'Pandy Bf 119' i 'Pandy 279'. A skąd pomysł, że to czerecha? Cóż - według klasyfikacji pomologicznej Hedricka można ją w zasadzie zaliczyć do sekcji V grupy 10 :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
tytuseee
200p
200p

Post »

Oczywiście zgadzam się z tobą to nie jest synonim tylko samodzielna odmiana. Pozdrawiam.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiem tylko tak że wolałbym z Pomologiem zgubić jak z tobą tytuseee znaleźć.
tytuseee
200p
200p

Re:

Post »

Do administratora, przepraszam nie to kliknąłem, dlatego przez przypadek cytowałem :oops:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Re: Drzewka owocowe z allegrooo

Post »

Witam,

czy ktoś z Was zamawiał coś ze sklepu internetowego ****? Chciałem u nich zamówić odmianę licencjonowana jeżyny Polar, ale nie wiem na ile można na nich polegać. Jaka jest gwarancja, ze to właśnie będzie ta odmiana a nie inna?

Dziękuję za odpowiedz,

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Post »

10-go marca będę w Łukowie,odwiedzę sklepy ***,odpowiem -możliwie że coś się zmieniło na lepsze.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dlaczego mówisz, ze na lepsze? Czyżby tak beznadzieja? Jeśli tak to powiedz dlaczego? Myślę, ze tacy oszuści powinni być natychmiast piętnowani.

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak widać sezon na zakupy drzewek tuż, tuż :lol: Chętnie bym odwiedził szkółkę, nawet nagrodę sam im zawiozę... :P podaj proszę tylko ich dane kontaktowe (telefon i adres) na PW
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku,

A czy ten **** nie jest czasami Twoja własnością? Zamówiłem u nich 6 rożnych drzewek i ŻADNE ale to powiadam, ŻADNE nie zgadzało się. Przykładem może być moja ostania wpadka z Golden Delicious. Miał być Golden - taki zakupiłem a dostałem Oliwkę Żółtą :( Ale o tym dowiesz się dopiero po trzech latach przy okazji pierwszego owocowania. Do tego materiał szkółkarski jaki dostałem od nich był słabej jakości.

Pozdrawiam serdecznie
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli **** to to samo co w zeszłym roku **** [bo ta firma zdaje sie co rok zmienia nazwe uzytkownika allegro, ale w każdym razie Rzeszów i inne dane sa bez zmian] to ja jetem BARDZO niezadowolona. Sporo się na nich nauczyłam. i ODRADZAM.
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Post »

***** -to jest firma która zmienia nazwy co roku"Zamość,Lubelska 82",w zeszłym roku to było ****,ich drugie konto*****,zawiodłem się na zakupach u nich:zakupione wiśnie-doszły do mnie jako gruszki bardzo marnej jakości,gruszki -żadna z zamówionych odmian nie była właściwa,czereśnie miały guzowatość korzeni,maliny z zakupionych 20 sadzonek dwóch odmian -przyjęły się tylko dwa krzaki jednej odmiany,aronia - od wiosny przyrosty 10-15cm,starsze pędy obumierają.
Z zakupionych u nich 35-u sadzonek w glebie zostały :3 brzoskwini(dostarczone były z liści zaatakowanymi kędzierzawością),2 maliny,5 aronii(mała szansa ze przetrwają zimę).
Reklamacje nie uwzględniły.
Firma która stawia na ilość a nie na jakość,sprawadzają sadzonki z Ukrainy zlej jakości.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Witajcie !
Dwa lata temu, kupiłem u nich kilka drzewek.
Drzewka OK. zdrowe, korzenie ładne.
Wysyłka- terminowość, to totalna klapa.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ktoś kupował truskawki od p. R. Majewskiego?

Opinie o sprzedającym i odmianach?
Pozdrawiam,

J
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”