Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KaRo napisałaś, że fotografujesz od 16.06, ale którego roku, bo te zdjęcia są świetne. Poluj dalej z aparatem i pokazuj efekty.
Może wiesz jak nazywa się ten motyl, bo ja, to tylko pazia pamiętam. A może ktoś pomoże :?:
Kontynuuję dalej kolekcję owadów.

To jest zawisak. Dla własnej potrzeby nazwałam go koliberkiem - zachowuje się bardzo podobnie. Skrzydeł nie widac, bo tak szybko nimi porusza.
Obrazek
PS. Dla formalności - zdjęcie zrobione przez mojgo syna.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja przez pierwsze dni niemalże spałam z aparatem,mam dużo nocnych zdjęć.Może gdybyś miała uwieszony na szyi Timko jak ja,udałoby ci się za którymś razem.Bo tak niestety,cierpliwość i spokój wygrywa.
Nie znam się na owadach,ale jest to najpopularniejszy motyl,może to mieniak ? Nie wiem . :?
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

po analizie fotki ze zawisakiem wszystko wskazuje, że jest to Fruczak gołąbek
Jakub . . . . .
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

KaRo pisze:Lilka,podziękuj synowi! Jest mi bardzo miło,że podarował mi ten kwiat....

W moim fotoarchiwum /ha,ha robię zdjęcia od 16.06 i już mam archiwum/ znalazam 2 zdjęcia,które postanowiłam dołączyć tutaj.Tak mi jakoś tu pasują......

Obrazek Obrazek

......i czyż nie są piekne?
Oczywiście, że są bardzo piękne. Motyl to rusałka pokrzywnik" natomiast trzmiel na 99% to trzmiel kamiennik ( na zdjęciu nie widać końca odwłoka, który winien być purpurowy lub rudoczerwony).
Mietek.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:KaRo napisałaś, że fotografujesz od 16.06, ale którego roku, bo te zdjęcia są świetne. Poluj dalej z aparatem i pokazuj efekty.
Może wiesz jak nazywa się ten motyl, bo ja, to tylko pazia pamiętam. A może ktoś pomoże :?:
Kontynuuję dalej kolekcję owadów.

To jest zawisak. Dla własnej potrzeby nazwałam go koliberkiem - zachowuje się bardzo podobnie. Skrzydeł nie widac, bo tak szybko nimi porusza.
Obrazek
PS. Dla formalności - zdjęcie zrobione przez mojgo syna.
Do mnie też ten "koliber" przylatuje, też go tak nazwałam, nie wiedząc jak się nazywa naprawdę, ale jest olbrzymi. :D :D :D
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Onak z mojej miejscowości do Ciebie kawałek drogi, więc to chyba nie ten sam, ale fajnie, że mamy takich samych pięknych gości.
KaRo zdjęcie jest dobre, ale ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ja mogę tylko podziwiać. Jeżeli w swoim archiwum masz jeszcze zdjęcia ciekawych owadów, to proszę pokaż. EMZet tak świetnie je rozpoznaje i nazywa, skorzystamy z Jego wiedzy, jeżeli zechce się podzielić.
Pozdrowienia Lila.
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Kontakt:

Post »

Super :!:
Zachwycają mnie takie zbliżenia foto małych owadów na kwiatkach...
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mój komp ostatnio zasadniczo zwolnił tempo pracy,muszę wykazywać dużo silnej woli pracując na nim,ale póki co,mam jeszcze trochę takich w temacie.Proszę bardzo,oto kolejne.
Życzę miłych wrażeń:

Obrazek Obrazek Obrazek
eMZet
1000p
1000p

Post »

[quote="KaRo"]....Proszę bardzo,oto kolejne.
Życzę miłych wrażeń:

Lila31 wywołała mnie do tablicy (chyba nawyk zawodowy), muszę więc odpowiadać.

Pierwsza z lewej to pszczoła miodna. Środkowe zdjęcie przedstawia złotooka zmiennego lub złotooka siedmiokropka, podstawą rozróżnienia jest wielkość (brak skali porównawczej na zdjęciu) oraz siedem czarnych kropek na głowie (u tego drugiego). Zdjęcie trzecie nie pozwala na 100% identyfikację, ale wg mnie jest to pszczoła miodna.

Tak na marginesie to nie jestem entomologiem. Znajomość owadów to absolutna amatorszczyzna.;:37

PS. Rozszerzyłem nazwę tematu o "... i inne owady". Możemy szerzej prezentować ich zdjęcia.
Pozdrowienia
Mietek.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:Onak z mojej miejscowości do Ciebie kawałek drogi, więc to chyba nie ten sam, ale fajnie, że mamy takich samych pięknych gości.
:lol: Jasna sprawa, że nie ten sam, ale kuzyn jego to już na pewno! :wink: :lol: :lol:
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby nie było, że świat to tylko piękne motylki pokazuję zdjęcia potworów.
Poznajecie tego żarłoka :?:

A tu nasze "ulubione" domowe zwierzątko. Czyż nie jest piękna, te duże brązowe oczy...

Obrazek

EMZet teraz wiedza kosztuje, a Ty rozdajesz ją za darmo, więc korzystamy.
Pozdrowienia Lila.
PS. Zdjęcia tradycyjnie nie ja.
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Boże :!: Przepiękne te zdjęcia lila31 :!: Zdradź jakim aparatem były robione :!:
Broniusz
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Broniuszu dokładne dane aparatu podam Ci jutro (a właściwie dzisiaj, ciągle niedosypiam przez to forum, w dzień brak czasu, ale wciąga to pisanie) po konsultacji z synem. Biedny student, przez wakacje ciężko pracuje, po to żeby kompletować sprzęt. W tamtym roku kupił. aparat, w tym roku dokupił obiektywy. na razie konwerter na obiektyw do robienia zdjęć makro. Ostatnio, szczęśliwy, udało mu się kupić obiektyw, tylko musi przeprogramować, bo nie chce współpracować z jego aparatem. Tyle wiem, reszty nie chcę zmyślać.
EMZet a jednak poznałeś trzmiela po oczach ;:63
Poprawię się i następnym razem będzie coś milszego dla oka. Muszę pogrzebać w archiwum syna.
Zdjęcie takiego samego motyla chciałam wysłać, mówisz że to rusałka pawik - zapamiętam, bo dużo takich lata po ogrodzie.
Pozdrowienia. Do następnej fotki. Lila
eMZet
1000p
1000p

Post »

lila31 pisze:.....EMZet a jednak poznałeś trzmiela po oczach ;:63
Poprawię się i następnym razem będzie coś milszego dla oka. Muszę pogrzebać w archiwum syna.
Zdjęcie takiego samego motyla chciałam wysłać, mówisz że to rusałka pawik - zapamiętam, bo dużo takich lata po ogrodzie.
Pozdrowienia. Do następnej fotki. Lila
Rusałka pawik i rusałka pokrzywnik to rzeczywiście jedne z popularniejszych motyli w naszych ogrodach. Nic nie stoi na przeszkodzie zaprezentowania drugiego zdjęcia tego motyla. Każde zdjęcie motyla, kwiatu itp jest inne. Można wielokrotnie fotografować ten sam obiekt (co oczywiście nie może mieć miejsca w tym przypadku) i za każdym razem osiągać inne efekty i wrażenia z ich oglądania.
Pozdrawiam
Mietek.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety rusałka pawik gdzieś mi się zawieruszyła, znalazłam tylko rusałkę pokrzywnik (pod Twoim wpływem zaczynam nazywać je po imieniu). Mam jeszcze owada w kropki, nie wiem co to jest, ale wydaje mi się że to jakiś szkodnik.
Nie mogę sobie odmówić i wstawię następnego "potwora". Nie był zadowolony z tej sesji zdjęciowej, kumple fotografowanego pogryzły fotografa.

Obrazek
Obrazek

Broniuszu syn się przyznał: aparat to Canon EOS 300D.
Pozdrowienia. Do następnego zdjęcia.
PS. Powoli wyczerpują się zapasy.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”