Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
Też kiedyś miałem awokado, ale uschło. Z tym awokado była taka historia, że pestka wyjęta z owocu miała już kiełek. Wystarczyło tylko włożyć do doniczki i po kłopocie. Niestety nagle liście dostały brązowych plam i opadły (tak jak u Ciebie
). Został tylko kikut, który też usechł. Jednym słowem - porażka. Mam nadzieję, że Twoje awokado odbije. W podobny sposób odeszły w niebyt dwie Desmodium gyrans. Ciekawa sprawa z tym bananowcem, o którym piszesz Aves. Przeważnie słyszy się, że zraszać należy rano, aby do wieczora liście przeschły, bo w przeciwnym wypadku mogą pojawić się problemy z chorobami grzybowymi.
pozdrawiam, arkandor

pozdrawiam, arkandor
Po promieniach słonecznych i wodzie dostaje plam i oparzeń, bo woda działa jak pryzmat, albo szkło powiększające i nawet zimowe słońce szkodzi z wodą. A przez noc wyschnie i tylko w kotach liści zostanie woda. Ja będzie trzeba mu wilgoci, to się wypoci, bo bananowce oddają bardzo duzo wilgoci, dlatego też ziemia powinna być stale wilgotna...
"Warto żyć, warto śnić, warto kochać..."
...kwiaty
...kwiaty
Cześć mam pytanie: czy do wysiewu roślin egzotycznych takich jak:
-King protea największy kwiat świata
-Bambus
-Tacca Nivea kwiat nietoperz
-Discorea Elephanties i wiele wiele innych roślin
można zastosować żarówki emitujące światło UVA i UVB?
I czy takie rośliny można wysiewać teraz
w szklarenkach parapetowych?
Jakieś porady lub coś w tym stylu mile widziane.
-King protea największy kwiat świata
-Bambus
-Tacca Nivea kwiat nietoperz
-Discorea Elephanties i wiele wiele innych roślin
można zastosować żarówki emitujące światło UVA i UVB?
I czy takie rośliny można wysiewać teraz
w szklarenkach parapetowych?
Jakieś porady lub coś w tym stylu mile widziane.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Także mam "nowe" nasiona strelicji. To już będzie 3 próba. Dotychczas - klapa - 0 % wschodów z 8 nasion.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy rzut, bodajże w lutym, nic nie robiłem, tyle że moczyły się 2 dni w wodzie.
W lipcu spróbowałem 2 raz i pouszkadzałem nasionom łupiny: połowie przy pomocy papieru ściernego i drugiej połowie przy pomocy szczypczyków kosmetycznych, po za tym też były "moczone" 2 dni - niestety bez rezultatów.
Zrzuciłem to na "lipność" nasion, po za tym wiem, że ich kiełkowalność jest raczej słaba, jest mały procent wschodów.
Teraz mam następną porcję - 4 nasiona. Może coś doradzisz, proszę ?
W lipcu spróbowałem 2 raz i pouszkadzałem nasionom łupiny: połowie przy pomocy papieru ściernego i drugiej połowie przy pomocy szczypczyków kosmetycznych, po za tym też były "moczone" 2 dni - niestety bez rezultatów.
Zrzuciłem to na "lipność" nasion, po za tym wiem, że ich kiełkowalność jest raczej słaba, jest mały procent wschodów.
Teraz mam następną porcję - 4 nasiona. Może coś doradzisz, proszę ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.